4.5.2022 15:16

«Γι’ αυτούς τους λόγους κλείσαμε νωρίτερα το Ιωνικό» (ΒΙΝΤΕΟ)

Εξηγήσεις με τεχνικές λεπτομέρειες για τη μη παράταση λειτουργίας του Ιωνικού με τις Τεχνικές Υπηρεσίες να προτάσσουν τα θέματα ασφαλείας

Τη σιωπή της, έπειτα από ένα δίμηνο διαμάχης με τις αντιπολιτεύσεις, έλυσε το πρωί της Τετάρτης 4.5.2022 η Δημοτική Αρχή Κάρμαντζη, εξηγώντας αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους το Ιωνικό Κολυμβητήριο έπρεπε να παραμείνει κλειστό.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Δήμαρχος Χίου, ανακοίνωσε εκτός των άλλων και την αποχή της δημοτικής αρχής από την πρώτη διά ζώσης συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το απόγευμα της ίδιας ημέρας με μοναδικό θέμα τις εξελίξεις στο Ιωνικό.

Συνεργεία από όλο τον κόσμο

Σε γενικότερο επίπεδο, το μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξης, απασχόλησαν τα τεχνικά θέματα, με τον προϊστάμενο των Τεχνικών Υπηρεσιών Λευτέρη Παπαλάνη να σημειώνει ότι εκτός του Έλληνα αναδόχου, με την αντικατάσταση της τέντας ενεπλάκησαν 3 εταιρείες και συγκεκριμένα 2 ιταλικές και 1 γερμανική καθώς και ένα μεικτό συνεργείο από Έλληνες και Ιταλούς που ήρθαν στη Χίο, αφού προηγουμένως τελείωσαν αντίστοιχα έργα στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ καθώς και στη Μάλτα.

«Βρεθήκαμε προ εκπλήξεων»

Όπως επεσήμανε ο κ. Παπαλάνης, όταν στις 15 Απριλίου ξεκίνησε η αλλαγή της τέντας, τα συνεργεία βρέθηκαν προ εκπλήξεων με αποτέλεσμα να εγκαταλειφτεί οριστικά κάθε σχεδιασμός για παράλληλη λειτουργία του Ιωνικού.

«Υπήρξε μία σκέψη να καθαιρεθεί η τέντα, να δουλέψει η μεγάλη πισίνα παράλληλα για ένα μικρό χρονικό διάστημα και μετά να συνεχιστεί το υπόλοιπο έργο. Κανείς όμως δεν πήρε την ευθύνη για το μεσοδιάστημα λειτουργίας με ξεσκέπαστο το ιωνικό και τα συρματόσχοινα να κρέμονται», είπε ο κ. Παπαλάνης και συνέχισε: «Μόλις βγάλαμε την τέντα έπεσαν από βίδες και ειδικά κομμάτια μέχρι φωλιές πουλιών και τεράστιες ποσότητες σκόνης».

Εκτός των άλλων ο κ. Παπαλάνης έκανε λόγο για μία τέντα ταλαιπωρημένη με τα δευτερεύοντα συρματόσχοινα να έχουν σκουριάσει σε τέτοιο βαθμό που δεν ήταν πλέον ικανά να αντέξουν την πίεση. .

Εντός χρονοδιαγράμματος

Αναφερόμενος στις εν εξελίξει εργασίες ο κ. Παπαλάνης επεσήμανε ότι η καθαίρεση της τέντας ολοκληρώθηκε την Τρίτη του Πάσχα και πλέον έχει ξεκινήσει η ανέγερση της νέας τέντας, με τοποθέτηση συρματόσχοινων.

«Πλέον έχουν έρθει όλα τα υλικά στη Χίο και εξελίσσεται ομαλά η κατασκευή. Θα είμαστε μέσα στα χρονοδιαγράμματα των νόμιμων παρατάσεων, μέχρι δηλαδή 6 Αυγούστου 2022, εφόσον δεν προκύψουν απρόβλεπτες καταστάσεις», είπε.

Νέο καταδυτήριο

Αναφερόμενος στο θέμα της λειτουργίας του καταδυτηρίου ο κ. Παπαλάνης σημείωσε ότι αυτό δούλευε περιστασιακά τα καλοκαίρια και ουδέποτε λειτούργησε παρατεταμένα. Όπως μάλιστα είπε εμφατικά, οι καυστήρες είναι ζήτημα αν έχουν δουλέψει 4 ώρες συνολικά αυτά τα 30 χρόνια.

Αναφερόμενος στις εργασίες, σημείωσε ότι το πρώτο βήμα είναι η αλλαγή αντλιών και θα ακολουθήσει μελέτη για τα φίλτρα, τους εναλλάκτες καθώς και για τα διάφορα οικοδομικά προβλήματα που έχουν παρατηρηθεί.

Ξεκαθάρισε δε ότι, το καταδυτήριο θα λειτουργήσει μόνο εάν αφενός είναι  πλήρως λειτουργικό, αφετέρου αδειοδοτηθεί και σε ζητήματα ασφάλειας και ζητήματα υγιεινής.

«Όσοι λένε να δουλέψει όπως- όπως, να ξέρουν ότι αυτά δεν μας επηρεάζουν και δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε κάτι τέτοιο», κατέληξε.

Τέλος ο Δήμαρχος Χίου από την πλευρά του, σημείωσε ότι ήταν λάθος η αρχική παράταση του έργου τον περασμένο Σεπτέμβρη, αν και όπως είπε, αυτή η απόφαση πάρθηκε στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης των ναυταθλητικών σωματείων του νησιού.

Δεν παρέλειψε όμως να εξαπολύσει επίθεση και τις αντιπολιτεύσεις τις οποίες κατηγόρησε για ασέβεια στο Δημοτικό Συμβούλιο, λέγοντας ότι επιχειρούν να μετατρέψουν το ανώτερο όργανο του Δήμου σε μία αρένα αντιπαράθεσης με όπλα τα ψέματα και τον λαϊκισμό.

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ