29.5.2020 7:07

Ένας χρόνος μετά τις κάλπες σε Δήμο Χίου και Περιφέρεια

Η κατάσταση, τα σενάρια συνεργασιών και τα εμπόδια

Ο Μάιος του 2019 σηματοδότησε την αλλαγή σελίδας τόσο σε τοπικό όσο και περιφερειακό επίπεδο. Η ανάδειξη των Σταμάτη Κάρμαντζη και Κώστα Μουτζούρη στο τιμόνι Δήμου και Περιφέρειας, δημιούργησε προσδοκίες με τους πολίτες να εκλέγουν αιρετούς λιγότερο τεχνοκράτες και με ανεπτυγμένο περισσότερο το πολιτικό και αυτοδιοικητικό ένστικτο παρά το υπηρεσιακό, που είχαν επιλέξει οι προκάτοχοί τους.

Παρά τις προσδοκίες, τα πρώτα προβλήματα δεν άργησαν να φανούν στον ορίζοντα, αφού τόσο στον Δήμο όσο και στην Περιφέρεια οι όποιες, έστω και ελάχιστες προσπάθειες συνεργασιών, ναυάγησαν σχετικά σύντομα με αποτέλεσμα από τον περασμένο Σεπτέμβρη μέχρι και σήμερα οι νέες αρχές να δίνουν καθημερινά αγώνα για να εγκριθεί η πολιτική τους από τα αρμόδια συλλογικά όργανα, με δεδομένη την έλλειψη πλειοψηφίας.

Η λογική των συνεργασιών

Δεν πέρασαν παρά μόνο μερικοί μήνες προκειμένου για να καταστεί σαφές, ότι η ανάδειξη λογικής συνεργασίας και συνεργειών αποτελεί μονόδρομο όχι μόνο για τις συμπολιτεύσεις αλλά και για τις αντιπολιτεύσεις. Άλλωστε αυτό που η νομοθετική μεταρρύθμιση που ο «Κλεισθένης» δημιούργησε και που προσπάθησε στη συνέχεια η νομοθετική γραφειοκρατία να το ξεμπλοκάρει, είναι ότι σε βασικά και ουσιαστικά ζητήματα όπως η ψήφιση του Προϋπολογισμού ή του Τεχνικού Προγράμματος, χρειάζεται συνεργασία.

Αυτό αποδείχθηκε τόσο σε τοπικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, αφού αν δεν υπήρχε η ψήφος ανοχής από τις αντιπολιτεύσεις τότε Δήμος και Περιφέρειας δεν θα είχαν μέχρι σήμερα ούτε Προϋπολογισμό αλλά ούτε και Τεχνικό πρόγραμμα.

Ένα χρόνο μετά την κάλπη, αυτό που αποδείχθηκε περίτρανα, είναι ότι όπου επιχειρήθηκε η συνεργασία, όπως στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ή στη γειτονική Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τα πράγματα προχωρούν σαφέστατα με ταχύτερους ρυθμούς κάτι που δημιουργεί τη λογική σκέψη ότι αντίστοιχα, έστω και τώρα, μπορεί να προκύψει αντίστοιχη συνεργασία μεταξύ των παρατάξεων σε Δήμο ή Περιφέρεια.

Το πλήρες ρεπορτάζ στον έντυπο "π" της Παρασκευής 29/5

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ