29.7.2021 17:40

Η Χίος ανάμεσα στα νησιά που θα διεκδικήσει την ενεργειακή της απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα

Με κοινωνικό εταίρο την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου

Αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα CETA, υπέβαλε από κοινού με την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου ο Δήμος Χίου, με στόχο την ένταξη στη δράση της καθαρής ενέργειας για τα ευρωπαϊκά νησιά.

Το πρόγραμμα αφορά την τεχνική υποστήριξη από ειδικούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενεργειακή μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας στα Ευρωπαϊκά νησιά, με ενδιάμεσο φορέα στην Ελλάδα το ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) www.cres.gr.

Η διερεύνηση/ EXPLORE αφορά νησιά που μόλις αρχίζουν την ενεργειακή τους μετάβαση. Τα νησιά αυτά δημιουργούν μια συμμαχία ενδιαφερόμενων μερών του νησιού, ορίζοντας ένα όραμα ενεργειακής μετάβασης σε καθαρές μορφές ενέργειας καθώς και διερεύνησης πιθανών μεταβατικών οδών.

Το πρόγραμμα αποτελείται από δύο μέρη (Part I &Part II).

Στο Part I πρακτικά γίνεται αποτίμηση σε ποια φάση βρισκόμαστε από την άποψη της ενεργειακής κατανάλωσης (consumptionbaseline) και ποια βήματα έχουμε κάνει συνολικά ως νησί έως τώρα, προς την κατεύθυνση της ενεργειακής μετάβασης προς καθαρές μορφές ενέργειας.

Στο Part II διατυπώνεται το όραμα (vision) για την ενεργειακή μετάβαση του νησιού με βάση τα στοιχεία που συλλέξαμε στην προηγούμενη φάση.

Part I / μέρος Ι. 1. GatheringData / Συγκέντρωση Στοιχείων Η φάση συλλογής των στοιχείων είναι πολύ κρίσιμη για την εξέλιξη του όλου προγράμματος & υπεύθυνη εργασία και απαιτεί συνεργασία με φορείς του νησιού.

Το θέμα θα παρουσιάσει αναλυτικά και προς τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Χίου ο Γενικός Γραμματέας κ. Αντώνιος Ζερβάκης με την εισήγηση να οριστεί ένας εκπρόσωπος από κάθε παράταξη στις διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς φορείς, στη διαμόρφωση του οράματος (vision) της ενεργειακής εικόνας της Χίου που θα αποτελέσει τον αντικειμενικό σκοπό της σχεδίασης.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ