22.12.2022 7:33

Δεν πείστηκε για το πρόγραμμα τουριστικής προβολής το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου

Καταψηφίστηκε η πρόταση Νύκτα ύψους 500.000 ευρώ

Το Περιφερειακό Συμβούλιο βορείου Αιγαίου το βράδυ της Τετάρτης 21 Δεκεμβρίου καταψήφισε την εισήγηση του προγράμματος τουριστικής προβολής που παρουσίασε η Περιφερειακή Αρχή Μουτζούρη. Η συζήτηση του θέματος κράτησε δυο ώρες. Ωστόσο ο εισηγητής του θέματος Αντιπεριφερειάρχης Νικόλαος Νύκτας δεν κατάφερε να πείσει το Συμβούλιο πως ο συγκεκριμένος σχεδιασμός θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση την τουριστική κίνηση στα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Μόλις 13 ήταν οι θετικές ψήφοι. 8 σύμβουλοι ψήφισαν λευκό (ανάμεσα τους όλοι οι σύμβουλοι της παράταξης Χριστόφα,εκτός από τον Στέλιο Καμπούρη) ενώ 21 ήταν οι αρνητικές ψήφοι. Πρόκειται για τους συμβούλους των παρατάξεων Ανταρσία στο Αιγαίο, Άλλος δρόμος, Συμπαράταξη Πολιτών ΛΑΣ και Εμείς για το Αιγαίο. Επίσης καταψήφισαν οι σύμβουλοι Άρης Χατζηκομνηνός και Παντελής Μπουγδάνος που είναι μέλη της παράταξης Μουτζούρη.

Με πληροφορίες από stonisi.gr


Η τοποθέτηση του Περιφερειακού Συμβούλου Γιώργου Αμπαζή

Η συζήτηση του ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ για  έτος 2023 αναδεικνύει τις δύο διαφορετικές αντιλήψεις που υπάρχουν για τον τουρισμό

     Η στρατηγική  της τουριστικής ανάπτυξης της Περιφέρειας την οποία πραγματεύεται η εισήγηση είναι αναπόσπαστα δεμένη με τα δύο αλλά πολιτικά κείμενα της περιφερειακής αρχής(ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα, που δεν έχουν στο επίκεντρό τους  την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών των κατοίκων των δέκα νησιών της περιφέρειά μας.

 1. Η εισήγηση για την τουριστική προβολή και ανάπτυξη του Β. Αιγαίου, αποτελεί εργαλείο εξυπηρέτησης των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων του τουρισμού και όχι στήριγμα του κοινωνικού  δικαιώματος κάθε εργαζόμενου να πάει διακοπές.
 2.  Η εισήγηση δεν  κάνει καμία αναφορά στο πώς εκτιμά ή δε δίνει απολογιστικά στοιχεία από την πολιτική που χάραξε την προηγούμενη τριετία.
 3. Η Περιφερειακή αρχή (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) στηρίζει μια τουριστική πολιτική, που δεν απευθύνεται στη μεγάλη  πλειοψηφία των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων εμπόρων-βιοτεχνών, των μικρομεσάιων αγροτοκτηνοτρόφων-ψαράδων  των νησιών μας.
 4. Η τουριστική  πολιτική πρέπει να έχει στο επίκεντρό της των άνθρωπο και τις ανάγκες του, ,γι’ αυτό απαιτεί άμεση λύση των προβλημάτων υποδομών, πρόσβασης, υγείας, νερού, ταχτικών μέσων μεταφοράς και φτηνών μεταφορικών μέσων, ανάδειξη των ιστορικών  τόπων και των πολιτιστικών μνημείων, που να έχουν συντηρηθεί και  να έχουν προσβασιμότητα και ιστορική ενημέρωση, στήριξη των αναγκών των χωριών, που να μην έχουν τα χαρακτηριστικά της εγκατάλειψης,ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ενημέρωσης και  εξυπηρέτησης.
 5. Το συζητούμενο «πρόγραμμα για την τουριστική προβολή Περιφέρειας Β. Αιγαίου για το 2023» συντάχθηκε σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Υπουργείου Τουρισμού και σύμφωνα με τους σχεδιασμούς και τις απαιτήσεις του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων). Ανάλογες μελέτες έχουν συνταχθεί σε πολλές άλλες  περιφέρειες, με σχεδόν ίδιους προσανατολισμούς. Ανάλογη μελέτη συντάσσεται κάθε χρόνο. Δεν έχουμε όμως, μέχρι σήμερα, καμιά ενημέρωση για το τι πρόσφερε ο προσανατολισμός αυτός στην ανάπτυξη του τουρισμού στα νησιά τα τελευταία 20 χρόνια. Μήπως βελτιώθηκαν οι συνθήκες εργασίας, μήπως αντιμετωπίστηκε η ανεργία, μήπως σταμάτησε το ξεκλήρισμα των μικρών αγροτών, των ψαράδων, κτηνοτρόφων; Μήπως είδαν να βελτιώνεται η ζωή τους; 
 6. Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον συγκεκριμένων επιχειρηματιών και ομίλων για επενδύσεις στα νησιά του Β. Αιγαίου. Δεν θα κερδίσουν λοιπόν όλοι από τους σχεδιασμούς, αλλά συγκεκριμένοι όμιλοι.
 7.  Η Περιφερειακή αρχή,  με το  συζητούμενο «πρόγραμμα προβολής» ασχολείται αποκλειστικά με τον εισερχόμενο από το εξωτερικό τουρισμό και όχι για το πώς θα ικανοποιηθεί η ανάγκη των λαϊκών οικογενειών για φθηνές και ποιοτικές διακοπές. Είναι γνωστό φυσικά ότι στον καπιταλισμό η αναψυχή είναι ένα ακριβό εμπόρευμα.  Κύριο μέλημα -και της εισήγησης- είναι η ανάπτυξη αγορών ξένων τουριστών, «υψηλού εισοδήματος», όπως αναφέρεται, που θα αφήνουν πολλά έσοδα στους επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτός είναι προφανώς ο λόγος που δεν γίνεται καμιά αναφορά στα πανάκριβα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια.
 8. Η Περιφερειακή αρχή, αρνήθηκε να δει κατάματα την πραγματικότητα, που οδηγούσε η κυβερνητική πολιτική με τη σύμπλευσή της με τα συμφέροντα των ακτοπλόων εφοπλιστών ,που έκλεισαν μέσα στο καλοκαίρι τη γραμμή  Θεσσαλονίκη- νησιά ανατολικού Αιγαίου- Σύρα-Πειραιά και δεν έκανε ούτε ένα διάβημα ή δε «βλέπει» την αναγκαιότητα ανοίγματος της γραμμής νησιά ανατολικού αιγαίου –Βόλου(Θεσσαλία), που συμβάλλει στην εξυπηρέτηση χιλιάδων επιβατών.
 9. Η ανάπτυξη του τουρισμού πάει χέρι-χέρι με την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στον κλάδο.  Πράγματι, είναι γνωστό ότι στον τομέα αυτό, που πολλοί αρέσκονται να  τον αποκαλούν ως τη «βαρεία βιομηχανία» της χώρας, επικρατούν κατά κανόνα, για τους εργαζόμενους, συνθήκες εργασίας «γαλέρας», σκληρής, βαριάς και ανθυγιεινής δουλειάς  με ατέλειωτα ωράρια, κακοπληρωμένη, συχνά χωρίς ρεπό και χωρίς πληρωμή των υπερωριών, συνήθως χωρίς ασφάλεια ή με περιορισμένα ένσημα, όσα θέλει ο εργοδότης. Και αυτά συμβαίνουν ενώ έχουμε  ραγδαία εκτίναξη των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στον τουρισμό.  Η πείρα από τα νησιά μας, με την όποια τουριστική κίνηση, αυτό αποδεικνύει…, έγινε ξεζούμισμα της νεολαίας, που δούλευε, με την ώρα από 2 έως 4 Ε και ανασφάλιστη.
 10.  Ο μονόπλευρος προσανατολισμός στη γαστρονομία στοχεύει στα ΠΟΠ και τα ΠΓΕ, τη διασύνδεση τους με τον τουρισμό, ώστε να κερδίσουν κατά κύριο λόγο οι καπιταλιστικές μεταποιητικές μονάδες που παίρνουν τις πιστοποιήσεις και τα κονδύλια και όχι οι φτωχομεσαίοι αγρότες των χωριών μας, που αυτοί θα είναι τα θύματα εκμετάλλευσης από τους πρώτους..
 11. Σημειώνουμε ακόμη ότι η επιδιωκόμενη καπιταλιστική ανάπτυξη του τουρισμού συνοδεύεται από την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ για τα νησιά μας, πράγμα που αποτελεί ακόμα μια απόδειξη της υποκρισίας όλων αυτών που μας υπόσχονται «λαγούς με πετραχήλια».
 12.  Η συμμετοχή στις εκθέσεις του εξωτερικού και του εσωτερικού γίνεται χωρίς να φέρνετε ένα στοιχειώδη απολογισμό, τι απέδωσε για τους κατοίκους των νησιών μας, τι εμπορικές συναλλαγές έγιναν…
 13. Οι εκδηλώσεις που χρηματοδοτείται ως επί το πλείστων είναι χωρίς ιστορική και πολιτιστική αλληλουχία με την κοινωνική πραγματικότητα των νησιών, αντίθετα αποτελούν πεδίο χρηματοδότησης  τοπικών ΜΜΕ, που προβάλλουν το όποιο έργο σας.

 Σε τελευταία ανάλυση, πρόκειται για ένα «Τουριστικό Πρόγραμμα» που ως στόχο θέτει την αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος, του πολιτισμού, των πάντων για την προσέλκυση τουριστών με υψηλά εισοδήματα με αποκλειστικό στόχο την επίτευξη του μέγιστου κέρδους για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που ασχολούνται με τον τουρισμό. Αυτοί, εξάλλου,  οι επιχειρηματικοί όμιλοι, διεθνείς και εγχώριοι, καθορίζουν και την τουριστική κίνηση με κριτήριο την υψηλότερη κερδοφορία.

Εδώ είναι και η βασική μας διαφορά: « Εμείς ως Λαϊκή Συσπείρωση και ως ΚΚΕ αντιμετωπίζουμε τον τουρισμό με μια άλλη, διαμετρικά αντίθετη αντίληψη:  Βασικός μας στόχος είναι η διασφάλιση του στοιχειώδους δικαιώματος στις διακοπές. στην ανάπαυση της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων γενικότερα, δικαίωμα που ήταν ιερό και κατοχυρωμένο στις συνθήκες του σοσιαλισμού, αλλά που στις συνθήκες του καπιταλισμού έχει γίνει άπιαστο όνειρο, ενώ για πολλούς,, που δουλεύουν στον τουρισμό, έχει καταντήσει πραγματικός εφιάλτης.»

  Φυσικά καταψηφίζουμε κάτι που είναι προκλητικά αντίθετο με τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων, που  θυσιάζει τα πάντα στο βωμό της μέγιστης κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ