11.12.2020 9:45

Αριθμοί και πλασματικά νούμερα… τα έργα του Τεχνικού Προγράμματος της δημοτικής αρχής Κάρμαντζη

Τοποθέτηση της Χιακής Συμπολιτείας στο δημοτικό συμβούλιο της 9ης Δεκεμβρίου 2020

 • Το Τεχνικό Πρόγραμμα όπως παρουσιάζεται σχεδόν κάθε χρόνο είναι ένα σύνολο έργων και αριθμών, κονδυλίων και ποσών. Ο δικός μας, ο πολιτικός ρόλος ως δημοτικό συμβούλιο είναι να δούμε πίσω από τις ονομασίες έργων και αριθμών. Να δούμε σε ποιο γενικότερο (οικονομικό και πολιτικό) περιβάλλον καλείται να λειτουργήσει ο δήμος και φυσικά ποια είναι (αν υπάρχει) το σχέδιο και το πρόγραμμα της εκάστοτε δημοτικής αρχής το οποίο υπηρετείται από το τεχνικό πρόγραμμα. Μερικές γενικές παρατηρήσεις κατ’ αρχήν:

  • Τα ¾ περίπου του Τεχνικού Προγράμματος αφορούν έργα ΕΣΠΑ, πάνω σ’ αυτό έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:

  • Προφανώς και θεωρούμε θετική την αξιοποίηση πόρων από το ΕΣΠΑ, εκτιμούμε μάλιστα τη δουλειά των υπηρεσιών για την ωρίμανση έργων, ωστόσο:

 1. Πολύ καλά γνωρίζουμε ότι οι πόροι ΕΣΠΑ (τα 30 περίπου εκατομμύρια που προϋπολογίζετε) είναι αδύνατον να απορροφηθούν μέσα στο 2021. Άρα λοιπόν το ύψος 43 εκατομμυρίων ευρώ που αυτάρεσκα παρουσιάζει η δημοτική αρχή ως τεχνικό πρόγραμμα για το επόμενο έτος είναι ένα νούμερο πλασματικό που δημιουργεί εντυπώσεις και μόνο!

 2. Μέσα από αυτή τη δυσανάλογη κατανομή πόρων από το ΕΣΠΑ και εθνικών πόρων επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ για υποχρηματοδότηση των δήμων, για συρρίκνωση των πόρων που διατίθενται.

 3. Στην αντίστοιχη περσινή συνεδρίαση είχαμε διαμαρτυρηθεί και καταγγείλει την κατάργηση του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ. Τότε η δημοτική αρχή δεν θέλησε να μας ακούσει. Στηρίζοντας τους κυβερνητικούς της πάτρωνες μας είχε πει ότι θα αντικατασταθούν αυτοί οι πόροι. Φέτος βλέπουμε τα αποτελέσματα: η εισήγηση ομολογεί ότι λείπει 1,5 εκατομμύριο ευρώ που θα προέρχονταν από το ΦΙΛΟΔΗΜΟ και μάλιστα λείπουν από έργα των δημοτικών ενοτήτων, από την ύπαιθρο του νησιού μας εκεί που πραγματικά αυτοί οι πόροι θα έπιαναν τόπο.

 4. Και ας μην υπάρξει το αντεπιχείρημα ότι τον ΦΙΛΟΔΗΜΟ αντικατέστησε το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Πρώτον γιατί οι διαδικασίες του εν λόγω προγράμματος (απόλυτη εξάρτηση από το γραφείο του υπουργού εσωτερικών) είναι αμφιλεγόμενες τουλάχιστον. Δεύτερον γιατί τους πόρους αυτούς δεν τους έχουμε δει ούτε γνωρίζουμε το ύψος τους.

 • Περνάμε τώρα σε επιμέρους παρατηρήσεις:

  • Συνεκτικός ιστός που να κάνει το ΤΠ εργαλείο για καλύτερη ποιότητα ζωής δεν υπάρχει. Άθροιση έργων και ποσών χωρίς στόχευση και χωρίς προοπτική.

  • Περιβαλλοντική διάσταση (κάτι ιδιαίτερα κρίσιμο για τη ΧΣ) απουσιάζει εντελώς. Εκτός αν θεωρήσουμε μόνη περιβαλλοντική δράση την πεζοπορική διαδρομή των Θυμιανών, κάτι που μοιάζει με θλιβερό ανέκδοτο με δεδομένο τον απαράδεκτο και περιβαλλοντοκτόνο τρόπο που πήγε να υλοποιηθεί τη χρονιά που πέρασε.

  • Η συρρικνωμένη ΣΑΤΑ Σχολείων είναι σαφώς κατώτερη από τις ανάγκες που υπάρχουν και όλοι γνωρίζουμε. Όσοι και όσες ζούμε στην εκπαίδευση, αλλά και το σύνολο της τοπικής κοινωνίας, ξέρουμε πολύ καλά ότι διατιθέμενα χρήματα είναι μια ασπιρίνη μπροστά στις πραγματικές ανάγκες! Στην καλύτερη περίπτωση μόνο εμβαλωματικές λύσεις θα φέρουν.

  • Σε μια εποχή που η πανδημία έχει τσακίσει την τοπική οικονομία, που όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας στερούνται τα στοιχειώδη θα περίμενε κανείς μια γενναία ενίσχυση των κοινωνικών δομών του δήμου (κοιν. Παντοπωλείο, φαρμακείο κ.ά). Ωστόσο εσείς φέρνετε τα ίδια ποσά με το 2020, αγνοώντας επιδεικτικά τις αυξημένες ανάγκες.

  • Η πολύπαθη ιστορία της αγροτικής οδοποιίας ακολουθεί την από εδώ και χρόνια πεπατημένη. Καταγραφή ποσών και μόνο, χωρίς εξειδίκευση, χωρίς αιτιολόγηση, χωρίς σύνδεση με τις πραγματικές ανάγκες, την πρόταση εναλλακτικής ανάπτυξης και τον εναλλακτικό τουρισμό. Κάτι που όπως επισημαίνουμε εδώ και χρόνια μαθηματικά οδηγεί στο πελατειακό σύστημα και στη λογική της μικροεξυπηρέτησης.

  • Εκεί που πραγματικά υπάρχει μεγάλο θέμα είναι η συρρίκνωση των πόρων που κατευθύνονται στις δημοτικές ενότητες. Δεν θα μιλήσουμε για έργα βιτρίνας, αλλά εκεί που είναι αναγκαία η διάθεση πόρων σε ένα νησί που το χαρακτηρίζει η υπερσυγκέντρωση και η αστυφιλία, οι πόροι που θα έδιναν ζωή στα χωριά μας συρρικνώνονται.

 • Παρόλα αυτά, και θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε επί μακρόν με επιμέρους παρατηρήσεις (άλλωστε έγιναν καίριες παρατηρήσεις και από άλλες παρατάξεις) εμείς ως ΧΣ δεν θα καταψηφίσουμε το ΤΠ. Θα ψηφίσουμε ΛΕΥΚΟ γιατί πιστεύουμε ότι περιλαμβάνει και έργα αναγκαία των οποίων την υλοποίηση και θα ελέγχουμε και θα στηρίζουμε.

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ