20.5.2019 14:38

Το μεγαλύτερο προσόν του Κώστα Tριαντάφυλλου είναι ότι ακούει

Ν. Κρουσουλούδη: «Στόχος μου είναι να βοηθήσω τη Χίο με τις γνώσεις μου και όχι να ακολουθήσω πολιτική καριέρα»

Η Νίκη Κρουσουλούδη είναι ερευνήτρια στο εργαστήριο μεταφορών και λήψης αποφάσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και  μιλάει στον  «π» για την απόφασή της να  εκτεθεί για πρώτη φορά  στις δημοτικές εκλογές με τον συνδυασμό «ΣυμμαΧία Αξιών», του Κώστα Τριαντάφυλλου. Ως μηχανικός περιβάλλοντος με μεταπτυχιακό στις μεταφορές μιλάει για το κυκλοφοριακό χάος της Χίου και αναλύει τις σκέψεις της και τις προτάσεις της για τη βελτίωση του κυκλοφοριακού της πόλης, για το συγκοινωνιακό δίκτυο και τους χώρους στάθμευσης.

 

Σε αυτές τις εκλογές παρατηρείτε μια ενεργοποίηση νέων ανθρώπων οι οποίοι για πρώτη φορά εκτίθενται και είναι υποψήφιοι. Που πιστεύετε ότι οφείλετε αυτό;

 

Ν.Κ: Πιστεύω ότι έχουν κουραστεί από την  κατάσταση που επικρατούσε τα τελευταία χρόνια, οι περισσότεροι έχουν λόγο, μπορούν να προσφέρουν και να βοηθήσουν τον τόπο τους. Είναι πολύ θετικό ότι ενεργοποιήθηκαν τα νέα παιδιά και επιθυμούν να εκθέσουν τον εαυτό τους.

 

Συμμετέχετε για πρώτη στις εκλογές της αυτοδιοίκησης και  είστε υποψήφια με τον Κώστα Τριαντάφυλλο και τη ΣυμμαΧία Αξιών. Έπαιξε ρόλο στην απόφαση της   το γεγονός ότι  ο Κώστας Τριαντάφυλλος είναι ένας  νέος ηλικιακά υποψήφιος;

 

Ν.Κ: Σαφώς και έπαιξε καθώς είμαστε κοντά ηλικιακά και έχουμε καλύτερη επικοινωνία. Βέβαια το ότι είναι νέος ηλικιακά δεν σημαίνει ότι είναι και άπειρος. Έχει εμπειρία στην πολιτική και συνδυάζει τη φρεσκάδα του νέου  με την εμπειρία του παλιού.

 

Για ποιους άλλους λόγους επιλέξατε τη ΣυμμαΧία Αξιών και τον Κώστα Τριαντάφυλλο;

 

Ν.Κ: Επέλεξα να είμαι υποψήφια με τον Κώστα Τριαντάφυλλο γιατί τον γνωρίζω πάρα πολλά χρόνια και του είχα δηλώσει ότι την επόμενη φορά που θα επιλέξει να εκτεθεί θα το κάνω και εγώ ενεργά και θα είμαι δίπλα του.  Είμαι στην ομάδα του από τον Δεκέμβριο, προτού καν ο συνδυασμός αποκτήσει όνομα. Ταυτόχρονα ταιριάζουν οι πολιτικές μας ιδεολογίες και οι χαρακτήρες μας.

 

Είστε μηχανικός περιβάλλοντος με μεταπτυχιακό στις μεταφορές  και συμμετέχετε στην ομάδα εργασίας για την ανάπτυξη και τις υποδομές του συνδυασμού σας. Θεωρείτε ότι με αυτό το κυκλοφοριακό χάος που επικρατεί στην πόλη της Χίου μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη; Εσείς ως συνδυασμός τι προτείνετε;

 

Ν.Κ:  Προτεινουμε την εκπόνηση ενός  σχεδίου βιώσιμης αστικής κινητικότητας συγκεντρωτικό και όχι μόνο στο κέντρο της πόλης. Παράλληλα προτείνουμε  ένα  master plan για το λιμάνι και  προτείνουμε να αλλάξει η κυκλοφορία σε κάποια σημεία της πόλης. Στο πρόγραμμά μας υπάρχουν προτάσεις για  πεζοδρομήσεις, για  καλύτερη πρόσβαση στους δρόμους της πόλης των ατόμων με κινητικές δυσκολίες και, των μητέρων με καρότσια. Ταυτόχρονα προτείνουμε ένα καλύτερο δίκτυο λεωφορείων, έναν καλύτερο χώρο αναμονής για τα ταξί και φυσικά μείωση του χρόνου αναμονής των λεωφορείων.  

 

Πόσο εφικτό είναι να υλοποιηθούν αυτές οι προτάσεις;

 

Ν.Κ: Είναι απολύτως εφικτά αφού είναι προτάσεις που έχουν επεξεργαστεί. Για παράδειγμα γνωρίζουμε ποιοι χώροι στάθμευσης είναι διαθέσιμοι και μπορούν να γίνουν ελκυστικοί για τους πολίτες, καθώς μελετήσαμε τον τρόπο που θα μετακινούνται προς το κέντρο, τη συχνότητα αλλά και τον χρόνο αναμονής. Η μελέτη έχει γίνει και τώρα απομένει η υλοποίηση.

 

Εργάζεστε ως ερευνήτρια στο τμήμα στο εργαστήριο μεταφορών και λήψης αποφάσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Θεωρείτε ότι οι τοπικοί μας άρχοντες έχουν αφήσει εκμεταλλεύτηκαν τις υπηρεσίες του Πανεπιστημίου προς όφελος της Χιακής Κοινωνίας ;

 

Ν.Κ:  Είμαι στο Πανεπιστήμιο επτά χρόνια. Η αλήθεια είναι ότι δεν μας έχουν χρησιμοποιήσει όπως θα μπορούσαν αν και τα τελευταία χρόνια έγιναν προσπάθειες. Το πρόβλημα είναι ότι ο δήμος δεν καταλαβαίνει ότι όταν του ζητάει το Πανεπιστήμιο να συμμετάσχει σε ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα, δεν απαιτείται να σπαταλήσει χρήματα. Συμμετέχει απλά σαν εταίρος και έρχονται κάποια χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να γίνουν πράγματα σε έναν συγκεκριμένο τομέα. Αυτό για να το κατανοήσουν οι αιρετοί απαιτήθηκε πολύς χρόνος. Αν η αυτοδιοίκηση και οι αιρετοί της αντιληφθούν  τη σηαμσία των ερευνητικών προγραμμάτων και των χρημάτων που μπορεί να αντληθούν από αυτά τότε σίγουρα κερδισμένοι θα βγουν.

 

 Κατάγεστε από την Καλλιμασιά στην οποία και μεγαλώσατε. Στην πενταετία που πέρασε είδατε βήματα βελτίωσης της καθημερινότητας των κατοίκων;

 

Ν.Κ:  Την τελευταία πενταετία εγκατέλειψαν το χωριό πάρα πολλοί νέοι άνθρωποι μεταξύ των οποίων και εγώ. Αυτό από μόνο του κάτι δείχνει. Το χωριό δεν μπορεί να συγκρατήσει τους νέους ανθρώπους και ένας από  τους λόγους που αποφάσισα να εκτεθώ και να συμμετέχω στις εκλογές είναι για να συμβάλλω στη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων ώστε και οι νέοι άνθρωποι να επιστρέψουν στην Καλλιμασιά και όσοι έχουν μείνει να παραμείνουν και να μην φύγουν.  Ό εξάλλου προσπαθήσαμε όλοι οι υποψήφιοι της δημοτικής ενότητας Ιωνίας να πείσουμε νέα παιδιά να συμμετέχουν στο τοπικό συμβούλιο για να αλλάξουμε όλοι μαζί ενωμένοι το χωριό.

 

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα μεγαλύτερα λάθη της δημοτικής αρχής Βουρνού και πώς κρίνετε γενικότερα τη θητεία της παρούσας δημοτικής αρχής;

 

Ν.Κ: Δεν θα μιλήσω για λάθη. Θα μιλήσω όμως για βελτιώσεις. Νομίζω ότι έπρεπε να γίνουν περισσότερες διαβουλεύσεις και έπρεπε η δημοτική αρχή να ακούει τον κόσμο.  Αυτό που γνωρίζω για τον Κώστα τον Τριαντάφυλλο είναι ότι ακούει και αυτό είναι μεγάλο προσόν.

 

Μιας δικής σας εκλογή στο δημοτικό συμβούλιο τι θα σήμαινε για εσάς;

 

Ν.Κ: Παρότι έχω το μικρόβιο της πολιτικής από την οικογένεια μου εντούτοις η εκλογή μου δεν είναι αυτοσκοπός ούτε σκοπεύω να ακολουθήσω πολιτική καριέρα. Επιθυμώ με τις γνώσεις μου να βοηθήσω   τον τόπο μου.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ