17.5.2019 15:12

Μ. Τομάζου: "Ο Στ. Κάρμαντζης διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά ενός δημάρχου στον υπέρτατο βαθμό"

Η Μαρκέλλα Τομάζου, η διευθύντρια του ξενοδοχείου «Αγία Μαρκέλλα» στον Βροντάδο και υποψήφια με τον συνδυασμό «Σύμπραξη Δημιουργίας» του Στ. Κάρμαντζη, μιλάει στον «π» αυτής της εβδομάδας για όλους και για όλα, εξηγώντας έναν προς έναν τους λόγους, που θα πρέπει ο Στ. Κάρμαντζης να είναι ο επόμενος δήμαρχος της Χίου.

 • Γεννήθηκα το 1985 στην Χίο και το θεωρώ μεγάλη τύχη και ευλογία. Οι γονείς μου είναι ο Δημήτριος και η Αργυρώ Τομάζου, ιδρυτές της χιώτικης αλυσίδας αρτοποιείων Τομάζου. Είμαι το πέμπτο παιδί της οικογένειας.Οι γονείς μου όταν γεννήθηκα είχαν ήδη 4 αγόρια όπου σήμερα ασχολούμαστε όλοι μαζί με τα αρτοποιεία της οικογένειας μας καθώς και με το ξενοδοχείο «Αγία Μαρκέλλα», που διατηρούμε στον Βροντάδο.
 • Μεγάλωσα στη συνοικία της Ευαγγελίστριας μια φιλήσυχη γειτονία με πρόσχαρους και αξιόλογους ανθρώπους .Φοίτησα στο 2ο δημοτικό σχολείο Χίου όπου με τους συμμαθητές μου ακολουθήσαμε κοινή πορεία μέχρι την Τρίτη λυκείου. Αργότερα φοίτησα στο 3ο Γυμνάσιο Χίου και στο 3ο Ενιαίο Λύκειο Χίου και παράλληλα βοηθούσα από πολύ μικρή τους γονείς μου και τα αδέλφια μου με κάθε ευκαιρία στις οικογενειακές μας επιχειρήσεις, αρχικά στα αρτοποιεία- πρατήρια άρτου και μετέπειτα στο ξενοδοχείο «Αγία Μαρκέλλα».
 • Όνειρο μου από πολύ μικρή ηλικία ήταν να σπουδάσω Διοίκηση επιχειρήσεων και ήταν μεγάλη η χαρά μου όταν μετά την επιτυχή συμμετοχή μου στις πανελλήνιες εξετάσεις, έκανα την εγγραφή μου στο τμήμα Διοίκηση επιχειρήσεων της σχολής Διοίκησης οικονομίας του ΑΤΕΙ Αθηνών προπομπός του τωρινού Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Κατά την διάρκεια των σπουδών μου διδάχτηκα το αντικείμενο της διοίκησης των επιχειρήσεων από διακεκριμένους καθηγητές. Πριν ακόμα από την ορκωμοσία μου έγινα δεκτή στο δια τμηματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Σχεδιασμός Διοίκηση και Πολιτική του Τουρισμού» του Πανεπιστημίου Αιγαίου όπου επέλεξα την κατεύθυνση «Διοίκηση Φιλοξενίας».
 • Εν συνεχεία ασχολήθηκα με τη διδασκαλία οικονομικών μαθημάτων σε δομές ενηλίκων του βορείου Αιγαίου και συγκεκριμένα τις Δημόσιες σχολές ΙΕΚ και ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ σε Χίο και Μυτιλήνη. Η συγκεκριμένη ενασχόληση μου με ώθησε στο να παρακολουθήσω το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Παιδαγωγικής Κατάρτισης της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Κατάρτισης ώστε να μπορώ να προσφέρω αρτιότερα τις υπηρεσίες μου στον εκπαιδευτικό τομέα.
 • Οι γονείς μου αγόρασαν το ξενοδοχείο«Αγία Μαρκέλλα» στονΒροντάδο προ 20ετίας. Τα τελευταία 12 χρόνια ασχολούμαι και εγώ με την διοίκηση του ξενοδοχείου. Ομολογώ πως τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πολλές δυσκολίες ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας. Οι απαιτήσεις των προσφερόμενων υπηρεσιών αυξάνονται και πρέπει να ανταποκριθούμε στην σύγχρονη τουριστική ζήτηση, όπου οι επισκέπτες μας – τουρίστες ως επί τον πλείστωνΈλληνες ή Τούρκοιαναζητούν την καλύτερη σχέση προσφερόμενης ποιότητας και τιμής.
 • Για να μπορέσεις λοιπόν να αποδώσεις αυτή την ποιότητα θα πρέπει να έχεις την ικανότητα να επενδύσεις πάνω σε αυτήν, όμως με την πενιχρή τουριστική κίνηση του νησιού αντιλαμβάνεστε ότι τα περιθώρια για επενδύσεις είναι πολύ στενά. Εμείς έχουμε επιλέξει να επενδύουμε συνεχώς στο ξενοδοχείο μας πράγμα που γίνετε αντιληπτό με την πάροδο του χρόνου.
 • Γενικότερα παρατηρούμε μείωση των αφίξεων από χρόνο σε χρόνο που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί σε όλεθρο εάν δεν πάρουμε δραστικά μέτρα.Οι πτήσεις τσάρτερ έρχονται με το σταγονόμετρο και εάν έρθουν, τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια είναι δυσβάσταχτα για μία μέση οικογένεια που θέλει να περάσει τις διακοπές της στην Χίο.Όσον αφορά τις αφίξεις από την γειτονική Τουρκία θεωρώ ότι ήταν μία ενίσχυση της τουριστικής μας αγοράς τα δύσκολα οικονομικά χρόνια που πέρασαν όμως δεν φαίνεται αρκετή για τα επόμενα χρόνια. Το καταλάβαμε αρχικά από την αναστάτωση του πραξικοπήματος και μετέπειτα από την φθίνουσα πορείας της τουρκικής λίρας με την περσινή αισθητή μείωση αφίξεων και πώς να μην είναι αφού η ισοτιμία για τους τούρκους επισκέπτες μας κάνειαποτρεπτική την πραγματοποίηση ολιγοήμερων διακοπών.
 • Ναι, είναι η πρώτη φορά και επέλεξα να δοκιμαστώ στον στίβο της αυτοδιοίκηση διότι σαν επιχειρηματίας αλλά και σαν απλός δημότης θεωρώ επιτακτική την ανάγκη για αλλαγή, διότι τα περιθώρια στενεύουν και πρέπει να δράσουμε άμεσα. Κανείς δεν περισσεύει πρέπει όλοι μας, μακριά από πολιτικές ταμπέλες να ενεργούμε και να μην τηρούμε παθητική στάση απέναντι στα προβλήματα του τόπου μας.
 • Σίγουρα όλοι μας καθημερινά αντιλαμβανόμαστε τομείς που υστερεί το νησί μας από απλά καθημερινά πράγματα μία λάμπα στο χωριό, μια λακκούβα στην γειτονία κ.α. μέχρι σημαντικότερες υποδομές όπως τα λιμάνια μας, το αεροδρόμιο και πολλά άλλα η εύκολη λύση είναι απλά να γκρινιάζεις όμως δύσκολα θα μπεις στην διαδικασία αλλαγής εγώ επέλεξα να είμαι κομμάτι αυτής της αλλαγής.
 • Εκτός αυτού η ενασχόληση μου με την διδασκαλία με έχει κάνει μάρτυρα της τραγικής κατάστασης που βιώνουν τα πολύ νέα παιδιά. Νέοι με δίψα για μάθηση που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν αξιόλογα πράγματα τουλάχιστον στον τομέα των επιχειρήσεων που τους διδάσκω. Γεμάτα με καταπληκτικές και πολλές φορές καινοτόμες ιδέες που όμως αν και βλέπεις την σπίθα της δημιουργία και όρεξης για εργασία στα μάτια τους οι επόμενες προτάσεις τους είναι γεμάτες απογοήτευση και όχι μόνο για την κεντρική διοίκηση αλλά και για την αυτοδιοίκηση.
 • Ίσως ακουστεί λίγο ρομαντικό αλλά μέσα στους στόχους μου είναι η Χίος να είναι σε θέση να κρατήσει τα παιδία της και θα εξηγήσω αμέσως τι εννοώ. Οι Χιώτες έχουμε κατακτήσει όλο τον κόσμο γιατί να μην μπορέσουν να λάμψουν αυτές οι προσωπικότητες στον τόπο τους;  Γιατί να ερημώνουν τα χωρία μας; Θέλω να γίνω το μέσο ώστε η φωνή αυτών των παιδιών να ακουστεί.
 • Η«Σύμπραξη Δημιουργίας» είναι μια παράταξη,  θα έλεγα μια οικογένεια, με ανθρώπους ικανούς και άξιους σε όλους τους τομείς, που χρειάζεται η Χίος μας. Η πατρική φιγούρα και καθοδήγηση ενός Ανθρώπου, του Σταμάτη Κάρμαντζη, ο οποίος έχει μετρήσει πολιτικά χιλιόμετρα στην τοπική αυτοδιοίκηση και ο οποίος έχει έργο απτό και μετρήσιμο να παρουσιάσει. Θα μπορούσε να παραμείνει στην «ζεστασιά» της βουλευτικής του έδρας όμως παρόλα αυτά και για να μπορεί να αντικρίζει τους Χιώτες συμπολίτες μας κατάματα παραιτήθηκε από μια θέση όπου για πολλούς θα ήταν όνειρο ζωής. Αυτό ήταν και το πρωταρχικό στοιχείο που με έκανε να επιλέξω για αυριανό μου Δήμαρχο τον κ. Σταμάτη Κάρμαντζη. Αργότερα στην πολύ τιμητική πρόταση του να συμβάλω και εγώ με τις δυνάμεις μου στη διαμόρφωση της Χίου που θα θέλαμε να ζούμε, γνωρίζοντας τις δυνάμεις αλλά και τις αδυναμίες επέλεξα να κατέλθω στον πολιτικό στίβο, θεωρώντας πως οι σπουδές μου και η εμπειρία που έχω αποκομίσει τόσο από τη διδασκαλία, την επιχειρηματική δράση της οικογένειας μουαλλά  και στον τομέα του τουρισμού που ασχολούμαι μπορούν να φανούν χρήσιμα στην υπηρεσία των συμπολιτών μου.
 • Η Σύμπραξη Δημιουργίας είναι ακριβώς αυτό που υποδηλώνει το όνομα της. Το όραμα και η ισχυρή θέληση για προσφορά ενός ανθρώπου, του Σταμάτη Κάρμαντζη, όπου με την ηγετική φυσιογνωμία του αποπνέει σεβασμό και ήθος με ώθησε, καθώς και τους υπόλοιπους αξιόλογους συνυποψηφίους μου, να συστρατευτούμε σε αυτή την προσπάθεια για μια καλύτερη Χίο. Στο σύνολο τους  οι συνυποψήφιοι μου θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν εξαιρετικοί στο είδος τους ο κάθε ένας, υπάρχουν φιγούρες μεγαλύτερων ηλικιακά υποψηφίων που προσφέρουν την εμπειρία τους  και τη γνώση τους σε θέματα αυτοδιοίκησης μας αλλά και των νεότερων που παρέχουν νέες ιδέες και πολύ όρεξη  για εργασία.
 • Συμπράξαμε και συνυπογράψαμε το συμβόλαιο τιμής του Σταμάτη Κάρμαντζη και θα αναλάβουμε την ευθύνη, αν οι Χιώτες και οι Χιώτισσες μας τιμήσουν με την ψήφο τους, να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο για όλους εμάς που κατοικούμε στο υπέροχο ακριτικό νησί μας καθώς και τις υποδομές για να υποδεχτούμε όλους όσοι θέλουν να ανακαλύψουν την μοναδική ομορφιά του. Ένα «συμβόλαιο τιμής» όπου θα είναι ιερό όπως ο λόγος μας με πλήρη καθορισμών των στόχων μας, με σκοπό μας να κριθούμε θετικά για  όσα αναφέρει από τους συμπολίτες μας στο μέλλον.
 • Έχουμε το προνόμιο να ζούμε σε ένα νησί προικισμένο με φυσική απαράμιλλη ομορφιά μοναδικό για την μαστίχα του, την παράδοση, την ναυτοσύνη του και την ιστορία του έχει καταντήσει για εμένα γραφικό σε συζητήσεις μου με του επισκέπτες μας να μου μεταφέρουν την ίδια ακριβώς φράση….. «Πολύ ωραίο νησί η Χίος, γιατί δεν το διαφημίζετε; εμείς δεν το περιμέναμε ότι έχει τόσα πράγματα να δούμε και να κάνουμε » Η απάντηση μου; απλά ένα νεύμα απογοήτευσης….. και ένα μεγάλο γιατί; Με την υποψηφιότητα μου θα προσπαθήσω στοχευμένα, ρεαλιστικά άμεσα υλοποιήσιμα και όσο το δυνατόν με χαμηλότερο κόστος να απαντήσω σε αυτό το γιατί που ταλανίζει όλους τους επιχειρηματίες που σχετίζονται με τον τουρισμό.
 • Με έναν σωστό σχεδιασμό του τουριστικού προϊόντος που θέλουμε να προσφέρουμε θα έχουμε αξιόλογα αποτελέσματα όχι μόνο σε επιχειρήσεις που άμεσα σχετίζονται με τον τουρισμό αλλά και για όλες τις επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση για όλους τους συμπολίτες μας επιτυγχάνοντας θετικές αλυσιδωτές αντιδράσεις που μέσα και από τον τουρισμό μπορούν  να επιτευχθούν.
 • Ο κάθε ένας από τους συνυποψηφίους μου έχουν ένα τομέα δράσης που μπορούν να προσφέρουν στο κοινό καλό μέσα από αυτό. Ο δικός μου τομέας έχει να κάνει με την εμπειρία μου στον τουρισμό και την συναναστροφή μου με νέους. Θα ήταν ευχής έργον να επιλεχθώ από τους συμπολίτες μου για την εκπροσώπηση τους στο Δημοτικό Συμβούλιο. Εάν αυτό επιτευχθεί κύριο μέλημα μου από την επόμενη κιόλας μέρα της εκλογής μου θα είναι η καταγραφή της παρούσας κατάστασης και βέλτιστες, ρεαλιστικές επιλογές ούτως ώστε να πραγματοποιηθεί η αξιοποίηση των ήδη υπάρχοντών τουριστικών πόρων του νησιού με όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος.
 • Πλέον ο τουρίστας παύει να αναζητά μόνο το τρίπτυχο ήλιος, θάλασσα, αμμουδιά γιατί κυριαρχεί η επιθυμία του τουρίστα να εμπλουτίσει την τουριστική του εμπειρία με περισσότερο ενεργητικές διακοπές προσανατολισμένος στο τρίπτυχο «φύση, φιλία, φιλοξενία». Μικρές κινήσεις που θα μπορούσαν να αλλάξουν την εικόνα του νησιού μας και για τον απλό πολίτη της Χίου άλλα και να εκπλήξουν θετικά τον επισκέπτη τουρίστα του νησιού μας.Αργότερα και πάνω σε στέρεες βάσεις θα μπορέσουμε να πάμε βήμα- βήμα στους στόχους μας ο δήμος να είναι στην υπηρεσία του πολίτη και η Χίος επιτέλους να χαρακτηριστεί τουριστικός προορισμός.
 • Η δημοτική αρχή με επικεφαλής τον Μανώλη Βουρνού μας διέψευσε και μας απογοήτευσε, είχε την ευκαιρία  δοκιμάστηκε, μετρήθηκε και βρέθηκε ανεπαρκής. Η  Χίος μας τα τελευταία χρόνια δεν έχει επιδείξει πρόοδο αντιθέτως χαρακτηρίζεται από στασιμότητα.Εκτός των άλλων σε προβλήματα ζωτικής σημασίας ήταν απούσα, αλλά υστερούσε και στην καθημερινή επαφή με τον απλό πολίτη.Δεν θα αναφερθώ μόνο στη δική μας επιχείρηση, διότι λένε «τούμπανα στη γειτονιά σου, δέξου τα και στη γωνιά σου». Όταν όμως βλέπεις αγανάκτηση από τους πολίτες με αναπάντητες αιτήσεις για αρκετό καιρό, παράλογες χρεώσεις, και κανένα ουσιαστικό ανταποδοτικό όφελος δεν έχεις πλέον πολλά να περιμένεις.

Προσπαθώ να σκεφτώ ένα έργο- μια δράση που επιχειρήθηκε τα τελευταία 5 χρόνια της θητείας Μ. Βουρνού,δυστυχώς όμως δεν μπορώ να αναφερθώ σε κανένα και με αφορμή των ημερών που διανύουμε μου έρχεται στο μυαλό η παύση του εθίμου του Ρουκετοπόλεμου.

 • Ήταν αρκετή μία και μόνο χρονιά να πάει στράφι ότι είχε δημιουργηθεί έως τότε και όχι τόσο για το γεγονός αλλά γιατί ο τουρίστας το εξέλαβε σαν κοροϊδία. Θα μπορούσε να κατανοήσει το πρόβλημα και τις δίκαιες απαντήσεις των εμπλεκόμενων, αρκεί  να του το εξηγούσαν όμως δεν βρέθηκε κανείς να αναλάβει την ευθύνη του, να απολογηθεί σε αυτούς που αποφάσισαν να συνδυάσουν την παραμονή τους στη Χίο με το έθιμο του ρουκετοπόλεμου.  Γενικότερα τα τελευταία χρόνια τα στατιστικά δεν θεωρώ ότι είναι με το μέρος της τωρινής Δημοτικής Αρχής, πράγμα που θα έπρεπε να την αφυπνίσει αρκετό καιρό τώρα και όχι να περιμένει την παραμονή των εκλογών.
 • Το αξίωμα του δημάρχου δεν είναι απλά ένας τίτλος, όπως ίσως κάποιοι νομίζουν είναι αγρύπνια είναι κούραση αλλά κυρίως είναι σύγκρουση με κακεντρέχειες και συμφέροντα.
 • Για να μπορέσει κάποιος να ανταποκριθεί χρειάζεται πυγμή, πείρα, γνώση,τόλμη και αυτά τα χαρακτηριστικά τα διαθέτει στον υπέρτατο βαθμό ο Σταμάτης Κάρμαντζης. Το έχει άλλωστε αποδείξει σε όλες τις θέσεις που έχει αναλάβει.Είναι οποιαδήποτε στιγμή χρειαστεί «παρών» και όχι αποκομμένος σε ένα γραφείο. Έχει καταρτίσει ένα πρόγραμμα που για εκείνον είναι συμβόλαιο τιμής, δεν μένει στα λόγια,  το υπογράφει!

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ