25.8.2017 12:33

Χωρίζει ανήλικη μητέρα από το παιδί της η ανυπαρξία κοινής δομής φιλοξενίας!

• ΑΝΑΓΚΑΖΟΥΝ 16ΧΡΟΝΗ ΧΙΩΤΙΣΣΑ ΜΗΤΕΡΑ ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΙΣΤΕΙ ΤΟ ΒΡΕΦΟΣ ΤΗΣ

Την ανυπαρξία του κοινωνικού κράτους, ιδιαίτερα στα χρόνια της κρίσης, αναδεικνύει το δράμα ανήλικης 16χρονης μητέρας από τη Χίο, η οποία είναι αναγκασμένη να χωριστεί από το μόλις μερικών μηνών βρέφος της. Αιτία αποτελεί η μη ύπαρξη δομής σε πανελλαδικό επίπεδο που να μπορεί να φιλοξενήσει τόσο την ανήλικη μητέρα όσο και το παιδί της κάτω από την ίδια στέγη!

Η ιστορία της

Η ανήλικη 16χρονη διατηρούσε σχέση με νεαρό, ο οποίος όμως εκτίει ποινή φυλάκισης, με αποτέλεσμα να  μην μπορεί να προσφέρει τα απαραίτητα στην ανήλικη και το νεογέννητο παιδί τους. Παρά τον μετέπειτα χωρισμό τους, ο πατέρας του παιδιού, όταν λαμβάνει άδεια από τις φυλακές, επιμένει να συναντά τη 16χρονη, κάτι με το οποίο φαίνεται να διαφωνούν οι τοπικές προνοιακές αρχές, οι οποίες έχουν επιληφθεί του θέματος. Επιπλέον με δεδομένα τα οικογενειακά προβλήματα που αντιμετωπίζει με τους οικείους της η 16χρονη, οι προνοιακές δομές της συνέστησαν να καταφύγει, εκείνη και το παιδί της, σε ειδικές δομές συντήρησης.

Κάπου εδώ όμως ξεκινά το δράμα της ανήλικης, μιας και σε όλη την Ελλάδα δεν υπάρχει ούτε μία δομή που να δέχεται την παράλληλη φιλοξενία τόσο της ίδιας της μητέρας όσο και του παιδιού της. Οι απεγνωσμένες προσπάθειες της Εισαγγελικής Αρχής Χίου προκειμένου να βρεθεί στέγη απέβησαν άκαρπες, αφού τόσο το «Μητέρα» στην Αθήνα όσο και το ίδρυμα «Άγιος Στυλιανός» που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη ναι μεν δέχονται την ανάληψη της επιτροπείας του βρέφους αλλά όχι και τη μητέρα του.

Η πιο κοντινή μάλιστα δομή για την ανήλικη μητέρα βρέθηκε στο νησί της Ρόδου, η οποία όμως δεν δέχεται μαζί και το βρέφος.  Με δεδομένο το αδιέξοδο των προσπαθειών, ο κίνδυνος η 16χρονη να βρεθεί στη Ρόδο και το παιδί της στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη είναι πλέον υπαρκτός, με το κράτος να μην μπορεί να ανταπεξέλθει σε περιστατικά που ναι μεν κάποιοι θεωρούν ότι βρίσκονται μακριά από αυτούς, πλην όμως αποτελούν μία πραγματικότητα στις μέρες μας.

Θα ευαισθητοποιηθεί η πολιτική ηγεσία για να καλύψει ένα σοβαρά κρατικό κενό ή θα οδηγηθούμε στον πιο απάνθρωπο υποχρεωτικό χωρισμό μητέρας και παιδιού, με τις ανάλογες επιπτώσεις στην ψυχολογία τους; 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ