13.6.2019 11:20

«Σκυλίτσειο» σε οριακές συνθήκες λειτουργίας

"Το προσφυγικό πέρασε σε δεύτερη μοίρα, οι επιπτώσεις του όμως, τουλάχιστον στο επίπεδο παροχών υγείας είναι ευδιάκριτες", επισημαίνει ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Ιατρών, Γιάννης Μαλαφής.

Καθαρά στο φιλότιμο του προσωπικού, νοσηλευτικού και ιατρικού, βασίζεται το τελευταίο διάστημα η λειτουργία του Νοσιοκομείου Χίου. Μετά τη λήξη των συμβάσεων, κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού και ειδικευόμενων ιατρών, η λειτουργία του «Σκυλιτσείου» αγγίζει πια τα οριακά επίπεδα και μόνο χάρη στον υπερβάλλοντα ζήλο του προσωπικού δεν καταγράφονται δυσλειτουργίες με εμφανείς επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Τα ραντεβού σε αρκετές ειδικότητες ορίζονται σε χρονικές αποστάσεις που κάνουν τους ασθενείς δικαιολογημένα να δυσανασχετούν και το ΕΚΑΒ λειτουργεί κυριολεκτικά μόνο για τις υπερεπείγουσες περιπτώσεις. «Δυστυχώς η κατάσταση επιδεινώνεται μέρα με την ημέρα. Διαπιστώνονται σημάδια αποσύνθεσης στη στήριξη τουλάχιστον του Νοσοκομείου της Χίου, όπου έχουμε πλήρη εικόνα», αποδέχεται ο σπανίως επικριτικός στις αναφορές του πρόεδρος των Νοσοκομειακών Ιατρών, Γιάννης Μαλαφής.

Το μεταναστευτικό αποτύπωμα

Οι ελλείψεις σε προσωπικό συνδυάζονται με την υπερφόρτωση όλων των κλινικών από τα καθημερινά περιστατικά υγειονομικής φροντίδας στους μετανάστες. «Από την αρχή είχαμε επισημάνει ότι δεν είναι σωστό να δίνονται εμβαλωματικές λύσεις στα νοσοκομεία των νησιών που έχουν επιφορτιστεί τη μεταναστευτική φροντίδα υγείας. Η λύση των συμβασιούχων έχει σύντομη ημερομηνία λήξεως και οι επιπτώσεις γίνονται αισθητές. Η έλλειψη επαρκών μεταφραστών έχει ως αποτέλεσμα λειτουργίες που έπρεπε να γίνουν σε λίγα λεπτά να απαιτούν ώρες και οι διαγνώσεις να γίνονται με μεγάλη δυσκολία. Στην έγκαιρη κραυγή αγωνίας μας η κυβέρνηση έδινε προσωρινές λύσεις σε ένα πρόβλημα μακράς διάρκειας», ισχυρίζεται ο κ. Μαλαφής.

Διαφορετική βαρύτητα

Η υπερφόρτωση των νοσοκομειακών δομών λύνεται με μια ενδεχόμενη κυβερνητική αλλαγή; «Το ελπίζουμε. Η πρωτοβουλία του Κυρ. Μητσοτάκη να διοργανώσει στο Βόρειο Αιγαίο και ιδιαίτερα στη Χίο τη θεματική της ΝΔ για το μεταναστευτικό είναι μια σαφής από μέρους του ένδειξη ότι αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος. Οι διαβεβαιώσεις του στη συγκεκριμένη θεματική, όταν του εκθέσαμε το πρόβλημα, μας κάνουν να πιστεύουμε ότι οι λύσεις δεν θα έχουν έναν παροδικό χαρακτήρα, η κυβέρνηση της ΝΔ αντιλαμβάνεται ότι οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών δεν μπορούν να παρακολουθούν να διαταράσσεται η καθημερινότητα τους από ένα ζήτημα ευρωπαϊκής διάστασης. Η λύση να κρύβονται τα προβλήματα κάτω από το χαλί έχει πάντα στο τέλος δράκους».

Στη διάθεση του

Είναι σε … κομματική επιφυλακή αυτές τις ώρες ο Γιάννης Μαλαφής; «Έχω εκδηλώσει θεσμικά το ενδιαφέρον μου για τη συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ.. Αφουγκράζομαι διαρκώς τις ανάγκες της κοινωνίας και αυτό με κινεί σε μια πιο αποφασιστική διάθεση συμμετοχής. Ο Κυρ. Μητσοτάκης γνωρίζει ποιες είναι οι ανάγκες για την εκπλήρωση του στόχου της αυτοδύναμης Ελλάδας και θα λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις», καταλήγει

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ