5.10.2021 10:14

ΣΕΣΝΟΧ: Συμμετοχή στην 24ωρη πανυγειονομική απεργία στις 21 Οκτώβρη

Ανακοίνωση με αφορμή την πανελλαδική μέρα δράσης για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων

Έχουν περάσει 18 μήνες από την έναρξη της πανδημίας και η κατάσταση στο νοσοκομείο μας παραμένει δύσκολη! Εργαζόμενοι υγειονομικοί εξουθενωμένοι όχι μόνο εξαιτίας της πανδημίας αλλά και από τις χρόνιες ελλείψεις προσωπικού καθώς και την αναστολή των αδειών μας για άλλη μια φορά από την αρχή της πανδημίας. 

Τμήματα και υπηρεσίες παραδίδονται σε εργολάβους και ιδιώτες. Ο ιδιωτικός τομέας Υγείας ενισχύεται και διογκώνεται και οι πολίτες αναγκάζονται να βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να μπορούν να έχουν υπηρεσίες Υγείας. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής, που αντιμετωπίζει την Υγεία ως «έξοδο και κόστος» για τους εργαζόμενους και τους ασθενείς. 

Τόσο όμως τα πρόσφατα μέτρα «για την αντιμετώπιση της επιδημίας» όσο και οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση κινείται στην ακριβώς αντίθεση κατεύθυνση. Συνεχίζει την επικίνδυνη πολιτική της «ατομικής ευθύνης» που αυξάνει τον κίνδυνο για την υγεία μας από την επιδημία, και ταυτόχρονα αξιοποιεί την επιδημία για την επέκταση της επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία, Πρόνοια και Ασφάλιση. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην πρόσφατη συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΠΟΕΔΗΝ, ο υπουργός Υγείας: 

● δήλωσε ότι η κυβέρνηση επιμένει στις αναστολές εργασίας χιλιάδων συναδέλφων. 

● επιβεβαίωσε ότι θα επιταχυνθούν οι ιδιωτικοποιήσεις και Συμπράξεις με τον Ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ). 

● δεν έδωσε καμία απάντηση στα αιτήματα μας για αυξήσεις στους μισθούς, επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα ΒΑΕ όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες 

● απέρριψε το αίτημα για μονιμοποίηση των συμβασιούχων και υποσχέθηκε 6μηνη παράταση για τους επικουρικούς, που οι συμβάσεις τους λήγουν στις 31 Οκτωβρίου, και 12μηνη παράταση για τους εργαζόμενους μέσω ΟΑΕΔ.

Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα, χιλιάδες συμβασιούχοι εργαζόμενοι (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ και ΕΟΔΥ, με ΣΟΧ) καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας, εργάζονται με κουτσουρεμένα δικαιώματα, είναι καθημερινά αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της απόλυσης και της αντικατάστασης τους από άλλους συμβασιούχους, ή και, όπως σχεδιάζει η σημερινή κυβέρνηση, την επιστροφή των εργολαβικών εταιρειών.

Ακόμα και το ελάχιστο που υποσχέθηκαν, τη παράταση για 6 μήνες, δεν τόλμησαν να τηρήσουν, αφού με βάση την πρόσφατη τροπολογία που κατέθεσαν, προβλέπεται ότι όλες οι ενεργές συμβάσεις επικουρικού προσωπικού των νοσοκομείων δύναται να παρατείνονται από τη λήξη τους και για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει την 31η.3.2022. Με άλλα λόγια μας εμπαίζουν και κοροϊδεύουν ΟΛΟΥΣ τους Επικουρικούς, που έδωσαν και δίνουν καθημερινά την ψυχή τους στη μάχη ενάντια στη Πανδημία. 

Γνωρίζουμε ότι όλα αυτά εντάσσονται στο γενικότερο σχεδιασμό για λειτουργία των δημόσιων μονάδων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό». 

Αυτό σημαίνει ότι ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του κόστους λειτουργίας (ακόμα και της μισθοδοσίας του ολοένα λιγότερου και φθηνότερου προσωπικού) θα πρέπει να καλύπτεται από την «πώληση» υπηρεσιών υγείας σε ασθενείς – «πελάτες», τον ΕΟΠΥΥ και ασφαλιστικές εταιρείες. Γι’ αυτό, με ευθύνη των κυβερνήσεων συνεχίζεται η μείωση των μόνιμων εργαζομένων στην Υγεία και η αντικατάσταση τους από φθηνότερους εργαζόμενους με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. 

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τις αναστολές εργασίας για να προωθήσει την επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων σε βάρος της μόνιμης δουλειάς με πλήρη δικαιώματα με την «αντικατάσταση» μονίμων εργαζομένων με 3μηνίτες καθώς και να επιταχύνει τις προαποφασισμένες ιδιωτικοποιήσεις σε καθαριότητα, φύλαξη, σίτιση, διοικητικές και τεχνικές υπηρεσίες και εργαστήρια. 

Απέναντι στον κοινό μας εχθρό, χρειάζεται να δυναμώσουν οι αγώνες των υγειονομικών μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, για να υπερασπιστούμε την υγεία και τα δικαιώματα μας. 

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΜΠΤΗ 21 ΟΚΤΩΒΡΗ

 

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ