14.11.2023 13:00

Στην Ηρωική Νήσο Ψαρών η +πλευση

Δωρεάν Ιατρικές Υπηρεσίες, σταθμός ηλεκτρικών ποδηλάτων, εκπαιδευτικός εξοπλισμός και δράσεις ενημέρωσης

Η φθινοπωρινή αποστολή της +πλευσης πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στα Ψαρά, το Σαββατοκύριακο 11 και 12 Νοεμβρίου 2023. Η πολυμελής αποστολή ήταν κατά κύριο λόγο στελεχωμένη με εθελοντές γιατρούς, νοσηλευτές και εξειδικευμένο προσωπικό παραϊατρικών υπηρεσιών, με σκοπό να προσφέρουν στους κατοίκους του νησιού δωρεάν υψηλού επιπέδου ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, πλαισιωμένες από την έμπειρη νοσηλευτική ομάδα. Έγιναν επίσης λήψεις και αναλύσεις δειγμάτων αίματος και τεστ ΠΑΠ, καθώς και μετρήσεις οστικής πυκνότητας, ενώ με το φορητό ακτινογραφικό μηχάνημα της ομάδας υπήρξε η δυνατότητα λήψης ακτινογραφιών. Συνολικά εξετάστηκαν 91 κάτοικοι και πραγματοποιήθηκαν 230 εξετάσεις 15 διαφορετικών ειδικοτήτων.

O ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός και οι ιατρικές υπηρεσίες υγείας ήταν προσφορά από φορείς όπως ΙΑΣΩ Γενική Κλινική, BIOTRANS, GE Healthcare, Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, Στάμου Ακουστικά Βαρηκοΐας, Βαϊράμογλου Α.Β.Ε.Ε. και Diaplue.

Στην αποστολή, συμμετείχε επίσης και η Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδος (Ε.Δ.Κ.Ε.), και οι εθελοντές της παρείχαν κτηνιατρική περίθαλψη στα οικόσιτα και αδέσποτα ζώα. Επίσης, υπήρξε συνεργασία με τον Σύλλογο Όραμα Ελπίδας για την δημιουργία και ενίσχυση της τράπεζας εθελοντών δοτών μυελού των οστών.

Μεταξύ των υποστηρικτικών δράσεων που ανακοινώθηκαν ήταν και η προσφορά στο Δήμο Ηρωικής Νήσου Ψαρών σταθμού ηλεκτρικών ποδηλάτων, που αναμένεται να υλοποιηθεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Με αυτή την πρωτοβουλία υποστηρίζεται η ευαισθητοποίηση σε μια πιο βιώσιμη καθημερινότητα των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν δράσεις ψυχαγωγίας και ενημέρωσης για τους κατοίκους κάθε ηλικίας. Για τα παιδιά του νησιού είχε σχεδιαστεί το εργαστήρι ρομποτικής και πειραμάτων «Μικροί Επιστήμονες», σε συνεργασία με την Educaid, αλλά και το εργαστήρι ασφαλούς αγγίγματος “Να σε κάνω μια αγκαλιά”. Για τους ενήλικες πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτικό διαδραστικό εργαστήρι με τίτλο «Μαθαίνοντας να φροντίζουμε τον εαυτό μας, του προσφέρουμε εμείς την αγάπη που του αξίζει! Ένα εργαστήρι αυτοφροντίδας!» από ψυχολόγο της ομάδας και με την υποστήριξη του Pharmacy295. Ακόμα, οι κάτοικοι μπόρεσαν να παρακολουθήσουν ενημερωτική ομιλία για την «σημασία των προληπτικών εξετάσεων», αλλά και ενημέρωση για το «δημογραφικό και την υποστήριξη της υπογεννητικότητας» από την HOPEGENESIS.

Τα παιδιά του νησιού είχαν την ευκαιρία να παραλάβουν δώρα παιχνίδια με την συμβολή του Just Toys και του Enarxis Dynamic Media και βιβλία από τις εκδόσεις Διόπτρα και Πατάκη.

Η αποστολή της +πλευσης παρέδωσε επίσης ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό και αναλώσιμα στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Ψαρών, δωρεά της Pharmaservice, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και να γίνει πιο αποτελεσματική η καθημερινή λειτουργία του.

Τις προηγούμενες ημέρες, η +πλευση είχε επικοινωνήσει με τους εκπαιδευτικούς και το δήμο προκειμένου να καταγράψει ελλείψεις σε ηλεκτρονικό/εκπαιδευτικό εξοπλισμό και αναλώσιμα, και προχώρησε, σε μια πολύ μεγάλη δωρεά, με χορηγό την εταιρεία ΠΛΑΙΣΙΟ.

Την υλοποίηση της αποστολής συνέδραμαν σημαντικά και οι εταιρείες Hellenic Seaways, την Blue Star Ferries, την Αγία Μαρίνη I.N.E. και τη ΔΑΜΚΑΛΙΔΗΣ Α.Ε.

Ο Δήμαρχος Ηρωικής Νήσου Ψαρών παρέδωσε στον πρόεδρο της +πλευσης Δημήτρη Δαρδαμάνη αναμνηστική τιμητική πλακέτα, την ψαριανή σημαία και το επετειακό μετάλλιο των 200 χρόνων από την απελευθέρωση των Ψαρών, ευχαριστώντας θερμά για τις ιατρικές υπηρεσίες που προσφέρθηκαν στους κατοίκους αλλά και τις δωρεές που έγιναν σε φορείς του νησιού.

 «Η +πλευση για πρώτη φορά επισκέφθηκε το ηρωικό και ιστορικό νησί μας και οι εμπειρίες που μας χάρισαν τα μέλη της ήταν μοναδικές! Τους ευχαριστούμε θερμά για τις πολύπλευρες δράσεις που πραγματοποίησαν και για τις δωρεές που έκαναν τόσο στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Ψαρών, στο δήμο, στην σχολική κοινότητα και στο στρατιωτικό φυλάκιο του νησιού μας. Οι ιατρικές υπηρεσίες που προσφέρθηκαν στους κατοίκους μας ήταν πολύ υψηλού επιπέδου. Παράλληλα, οι δράσεις ενημέρωσης, πολιτισμού και ψυχαγωγίας για παιδιά και ενήλικες, σε ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων και αντικειμένων μας κατέστησαν πιο ενεργούς πολίτες και οι κάτοικοί μας, κάθε ηλικίας ανταποκρίθηκαν με θέρμη σε αυτές. 

Είμαστε ευτυχείς που ξεκινά μια νέα συνεργασία και εκφράζουμε τις πιο θερμές μας ευχαριστίες στον πρόεδρο και τα μέλη της +πλευσης, καθώς και στους χορηγούς που συνέδραμαν στην υλοποίηση αυτής της εξαιρετικής αποστολής, με πολύ ευεργετικά για τόπο μας αποτελέσματα», δήλωσε ο Δήμαρχος Ηρωικής Νήσου Ψαρών Κωνσταντίνος Βρατσάνος


Η +πλευση (σύμπλευση) είναι Aστική Mη Κερδοσκοπική Eταιρεία που έχει σκοπό την υποστήριξη και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων των ελληνικών ακριτικών νησιών.

Αμιγώς εθελοντικού χαρακτήρα, οργανώνει δράσεις, όπου παρέχει δωρεάν ιατρικές εξετάσεις και δημιουργεί έργα υποδομής στις τοπικές κοινωνίες. Επιπλέον, διοργανώνει πολιτιστικές δραστηριότητες και βελτιώνει τις εκπαιδευτικές υποδομές των τοπικών κοινωνιών.

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ