22.11.2023 14:20

Λουκέτο στη ΔΙΑΝΟΧ, έρχεται ενιαίος ΦΟΔΣΑ Βορείου Αιγαίου

Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου έρχεται νομοθετική ρύθμιση από την Κυβέρνηση

Κλειστή σύσκεψη με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων, πολιτικών παραγόντων της απερχόμενης δημοτικής αρχής Κάρμαντζη αλλά και στελεχών της νέας δημοτικής αρχής Μαλαφή, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης με αντικείμενο το μέλλον της ΔΙΑΝΟΧ στη βάση των εξαγγελιών του Γ.Γ. του Υπουργείου Περιβάλλοντος Μανώλη Γραφάκου, κατά την 15η πανελλήνια σύνοδο των ΦΟΔΣΑ, στην οποία ειπώθηκε ότι προωθείται η δημιουργία ενός ενιαίου ΦΟΔΣΑ στο Βόρειο Αιγαίο με έδρα τη Μυτιλήνη και ταυτόχρονη κατάργηση των κατά τόπους φορέων όπως είναι η ΔΙΑΝΟΧ.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη, έρχεται να «κουμπώσει» στον γενικότερο κυβερνητικό σχεδιασμό για άμεση προώθηση των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων, κάτι που αναμένεται να γίνει μέσα από νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα κατατεθεί στη Βουλή στα μέσα Δεκεμβρίου.

Αυτό, όπως ειπώθηκε στην κλειστή σύσκεψη, θα σημάνει ταυτόχρονα το κλείσιμο της ΔΙΑΝΟΧ Α.Ε., χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει απαντηθεί το ερώτημα αν όλα τα νησιά έχουν τις ίδιες υποδομές στην ανακύκλωση και διαχείριση των απορριμμάτων καθώς και αν θα διατεθούν κονδύλια από την κεντρική διοίκηση με στόχο την ανάπτυξη των δικτύων ανακύκλωσης και τη δημιουργία μονάδων όμως οι ΜΕΑ και ΜΕΒΑ.

Αναφορικά με τους στόχους του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων για τη νέα τετραετία, ο Γενικός Γραμματέας κατά την ομιλία του στην πανελλήνια σύνοδο επικεντρώθηκε στην ανακύκλωση. «Έχουμε σχέδιο, το οριστικοποιούμε με τους αρμόδιους φορείς και σύντομα θα το παρουσιάσουμε, ώστε να γίνει μια μεγάλη μεταρρύθμιση στην ανακύκλωση, που θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης στη χώρα», δήλωσε.

Σημείωσε, επίσης, ότι στόχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι μέσα στην τετραετία, να αρχίσει να εφαρμόζεται, σε ευρεία κλίμακα, το σύστημα «πληρώνω όσο πετάω» στα απόβλητα, προκειμένου να υπάρχει σαφές κίνητρο στους πολίτες να κάνουν ανακύκλωση και να αποφεύγουν να οδηγούν τα απόβλητα σε ταφή. Ο κ. Γραφάκος τόνισε πως το τέλος ταφής εφαρμόζεται και κάλεσε τους ΦΟΣΔΑ να συνεργαστούν, ώστε να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα στην είσπραξή του.

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ