4.5.2017 14:45

«Ζω στις Οινούσσες από επιλογή»

Οι ακριτικές Οινούσσες αποτέλεσαν  πηγή έμπνευσής και δημιουργίας για την Στέλλα Πετρίδου, που σε διάστημα λιγότερο των δύο ετών κατάφερε να γράψει και να εκδώσει τέσσερις συνολικά ποιητικές συλλογές, με την τελευταία να παρουσιάζεται αύριο στις 20:30στην «Οδύσσεια».

Ικανοποιημένη από την ανταπόκριση του κοινού, σχεδιάζει τα μελλοντικά της βήματα, αποκαλύπτοντας ότι το καλοκαίρι ετοιμάζει μια νέα συλλεκτική έκδοση με ποιήματα που θα περιγράφουν τη σημερινή κατάρρευση των κοινωνικών αξιών.

Μέσα σε  σχεδόν δύο χρόνια καταφέρατε να εκδώσετε 4 ποιητικές συλλογές. Δεν είναι σύντομο το διάστημα;

Στ. Πετρ. Συνήθως ο χρόνος έκδοσης μιας ποιητικής συλλογής δεν συμπίπτει με τον χρόνο που απαιτείται για να συγγράψει κάποιος ένα  βιβλίο. Συμφωνώ ότι ο χρόνος των δύο ετών για 4 ποιητικές συλλογές είναι σύντομος αλλά τα περισσότερα ποιήματα προϋπήρχαν. Ήταν έτοιμα καιρό πριν και απλά εκδόθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα. Φανταστείτε ότι η ποιητική συλλογή που θα παρουσιάσω σήμερα με τίτλο «Θάλασσα και ουρανός» ολοκληρώθηκε μέσα σε διάστημα δύο χρόνων. Διότι μόλις έγραψα τα ποιήματα, άρχισα να μελοποιώ κάποια εξ αυτών, μετά έπρεπε να ηχογραφηθούν  και για όλα αυτά απαιτείται χρόνος. Φανταστείτε ότι η συλλογή έχει 56 ποιήματα και τα 10 μελοποιήθηκαν.

Από τα 10 μελοποιημένα ποιήματα τα επτά έχουν τη δική σας υπογραφή στη μουσική. Θεωρείτε ότι ένα μελοποιημένο ποίημα  γίνεται πιο εύκολα « αποδεκτό» από το κοινό;

Στ. Πετρ: Θέλω να διευκρινίσω ότι δεν είμαι μουσικός. Αλλά με τη βοήθεια συνεργατών μου μουσικών κατάφερα να γράψω μουσική που να ταιριάζει με τη «ρίμα» των ποιημάτων μου. Είμαι απόλυτα ικανοποιημένη για το αποτέλεσμα το οποίο  θα έχετε την ευκαιρία να το απολαύσετε ζωντανά αύριο στην «Οδύσσεια», στην επίσημη παρουσίασή της ποιητικής μου συλλογής «Θάλασσα και ουρανός».

Πότε ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με την ποίηση;

Στ. Πετρ: Από μικρή μου άρεσε να αποτυπώνω τις σκέψεις μου στο χαρτί. Έγραφα στιχάκια και τα έκανα τραγούδια. Θυμάμαι ότι ήμουν και σε ένα παιδικό συγκρότημα με το οποίο τραγουδούσαμε μελοποιημένη ποίηση, κυρίως του Ελύτη, μιας και εγώ κατάγομαι από τη Μυτιλήνη.

Γιατί επιλέξατε ποίηση και όχι πεζογραφία;

Στ. Πετρ: Αγαπώ την ποίηση. Πιστεύω ότι κάποιος που αγαπάει την ποίηση και γράφει ποίηση μπορεί να γράφει μόνο ποίηση. Μου αρέσει και η πεζογραφία, έχω επιχειρήσει να γράψω και μάλιστα ένα μυθιστόρημα μου είναι ήδη έτοιμο αλλά αν με ρωτήσει κάποιος τι επιλέγεις, θα έλεγα ποίηση. Νομίζω ότι έχω γεννηθεί για αυτό.

Πώς από τον χώρο της παιδαγωγικής και της ψυχολογίας μεταπηδήσατε στον χώρο του λιμενικού σώματος;

Στ. Πετρ: Λόγω συνθηκών. Την περίοδο που είχα πάρει το πτυχίο μου ως φιλόλογος βγήκε μια προκήρυξη και πέρασα στη σχολή δοκίμων υπαξιωματικών του λιμενικού σώματος. Άρπαξα την ευκαιρία της επαγγελματικής αποκατάστασης και ευτυχώς δεν το μετάνιωσα καθόλου.

Πώς είναι η ζωή σε ένα ακριτικό νησί όπως οι Οινούσσες

Στ. Πετρ: Επιλέξαμε μαζί με το σύζυγό μου τις Οινούσσες διότι επιθυμούσαμε τα παιδιά μας να μεγαλώσουν σε ένα ήσυχο και ήρεμο περιβάλλον. Συνάμα το περιβάλλον του νησιού με ενέπνευσε και με βοήθησε να συγγράψω τα ποιήματά μου.

Στα ποιήματα σας κυριαρχεί το συναίσθημα σε μεγάλο βαθμό. Από τι εμπνέεστε

Στ. Πετρίδου:  Από τα πάντα. Η πρώτη μου ποιητική συλλογή αναφέρεται  στην αγάπη, η δεύτερη στον  αποχωρισμό μητέρας-παιδιού, η τρίτη περιγράφει με όσο το δυνατόν πιο λυρικό τρόπο το μείζον θέμα που ταλανίζει όλα τα νησιά του Αιγαίου και δεν είναι άλλο από το προσφυγικό και τέλος στην τέταρτη ποιητική μου συλλογή με τίτλο «Θάλασσα και Ουρανός», εμπνέομαι από την ίδια μου την υπηρεσία. Εργάζομαι στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού και θέλησα να γράψω κάτι για τους μελλοντικούς καπετάνιους αλλά και για το νησί της ναυτοσύνης, τις Οινούσσες. Ουσιαστικά  η «Θάλασσα και ο Ουρανός» είναι μια συνέχεια της δεύτερης συλλογής μου, του «Αποχωρισμού». Στα ποιήματα αποτυπώνονται όλα τα συναισθήματα που κατακλύζουν τόσο το ναυτικό όσο και το οικογενειακό του περιβάλλον, από την απόφαση του να αφοσοιωθεί στη θάλασσα.

Θα υπάρξει συνέχεια μετά τη «Θάλασσα και τον ουρανό»;

Στ. Πετρ: Σκέφτομαι μέσα στο καλοκαίρι να υπάρξει μια συλλεκτική έκδοση όπως ήταν αυτή της  «Προσφυγιάς» όπου να περιέχει την κατάσταση της κοινωνίας όπως έχει εξελιχθεί στις μέρες μας. Μια έκδοση για την κατάρρευση των αξιών.  

 

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ