11.7.2024 15:09

Το 8ο Φεστιβάλ και Ακαδημία ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ - Ο Κόσμος Μας

Το 8ο Φεστιβάλ και Ακαδημία ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ (ΦΜΕΑ), 27 Ιουνίου - 9 Ιουλίου 2024 έφτασε στο τέλος του ξεπερνώντας όλες τις προσδοκίες! Κατάφερε να προσφέρει στο κοινό της Χίου, αλλά και σε όσους συμμετείχαν, μοναδικές, πρωτότυπες εκδηλώσεις, σχεδιασμένες για κάθε ηλικία. Αποκλειστική ιδιαιτερότητά του, που το κάνει ξεχωριστό στη Χίο: όλες οι εκδηλώσεις είναι δικές του παραγωγές, στήνονται στη Χίο για τη Χίο και διαπνέονται από το τετράπτυχο ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΕΡΕΥΝΑ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ.

Πολλή σκέψη, αλλά και έμπνευση, βαθιά και πλατιά γνώση, προσεκτική επιλογή, αλλά και έγνοια, αμέτρητες ώρες εργασίας στη διάρκεια της χρονιάς, για την προετοιμασία, και στις 13 μέρες που κράτησε το Φεστιβάλ.

H επιτυχία φέτος είναι μετρήσιμη. Καταφέραμε να ενθαρρύνουμε και να αγκαλιάσουμε τη συμμετοχή στο Φεστιβάλ μαθητών που φοιτούν στο Μουσικό Σχολείο και τα Ωδεία και είναι μέλη οργανικών, φωνητικών και χορευτικών συνόλων. Ακόμα και μαθητές από 7 δημοτικά σχολεία με τους δασκάλους τους ωφελήθηκαν και ψυχαγωγήθηκαν από εκπαιδευτικό/διαδραστικό πρόγραμμα ειδικά σχεδιασμένο γι` αυτούς.

 Αλλά και ενήλικες έδωσαν το παρόν, ως μέλη της εθελοντικής ομάδας ΘΑΛίΑ για την Τρίτη Ηλικία της ΜΟΥΣΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ, του ΚΑΠΗ, του Ψυχιατρικού Ξενώνα "Οίκος Αγάπης" και επίσης ως μέλη χορωδιών, συγγραφείς, εικαστικοί, ηθοποιοί. 

Στην πρωτοπορία η Καλλιμασιά, δεύτερη φορά φέτος, με κύριο συντονιστή τον Πολιτιστικό της Σύλλογο "Η ΠΡΟΟΔΟΣ," κινητοποίησε θαυμαστά όλες τις καλλιτεχνικές, πολιτιστικές, ιστορικές, παραγωγικές της δυνάμεις. Στο διήμερο Καλλιτεχνικό Πάρκο που οργανώθηκε εκεί οι επισκέπτες έφτασαν τους χίλιους! Από κοντά και το Πιτυός με την μαγική εκδήλωση προς τιμή της Ζωής Φυτούση με καταγωγή από το χωριό.

Συνολικά υπολογίζεται ότι στο 8ο ΦΜΕΑ συμμετείχαν πάνω από 450 άτομα εκ των οποίων 31 ήταν οι εκλεκτοί προσκεκλημένοι καλλιτέχνες από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Νάξο, Κύπρο, Βοστώνη, Λετονία και Νότια Κορέα, ενώ οι υπόλοιποι είναι συγκάτοικοί μας στη Χίο.

Για άλλη μια φορά η ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ έδωσε την ευκαιρία στους Χιώτες να μην είναι μόνο θεατές, αλλά και συν- δημιουργοί. Εργάστηκαν μαζί επί μήνες κατά τη διάρκεια της χρονιάς και εντατικά τις πρώτες 10 ημέρες του Ιουλίου και δημιούργησαν ένα αποτέλεσμα, που ανήκει σε όλους.

Αφήνουμε για το τέλος και τους ανεβάζουμε στην πιο περίοπτη θέση της συνείδησής μας αυτούς που βρίσκονται πίσω από όλα αυτά τα λαμπρά αποτελέσματα, τους χορηγούς, δωρητές και υποστηρικτές μας. Περιβάλλουμε με την αγάπη και την ευγνωμοσύνη μας όλους τους δημόσιους φορείς και ιδιώτες, που χωρίς τη συνδρομή τους δε θα γίνονταν πραγματικότητα το 8ο ΦΜΕΑ. Είναι οι άρχοντες στην καρδιά και στο πνεύμα, που δε θεωρούν το Φεστιβάλ μας ένα σφηνάκι πολιτισμού, αλλά ένα έξοχα μοναδικό πίνακα, που τον συν-θέτουν πολλές κουκκίδες μαζί από Μουσική, Λόγο, Εικαστικά, Θέατρο. Τους ευχαριστούμε ολοκαρδίως για την εμπιστοσύνη και τη στήριξή τους:

Περιφέρεια Β. Αιγαίου

Δήμος Χίου

ALEA III New Music Ensemble, Boston, USA

Υπουργείο Πολιτισμού

The John S. Fafalios Foundation

κ. Αλεξάνδρα Προκοπίου

Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Σίμου-Καρακατσάνη

Εθελοντική Ομάδα ΘΑΛίΑ για την Τρίτη Ηλικία 

Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου

Μουσικό Σχολείο

Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Ι. Ναός Αγίου Γεωργίου Βροντάδου

Αρχοντικό Ρίζικο

Εκπολιτιστικός Σύλλογος Πιτυούς Ο ΜΑΚΕΛΛΟΣ

Εκπολιτιστικό Σωματείο Καλλιμασιάς "Η ΠΡΟΟΔΟΣ"

Blue Star Ferries- Hellenic Seaways

Μπύρα Χίου

Ιδιωτική Κλινική ΕΛΕΥΘΩ

Ξενώνας ¨ΜΑΝΟΣ"

PLAKA Studios

SΤEM Ρομποτική

Levidis Meat Center

ORTHON ορθοπεδικά

Market-In

Φινέτσα

Μπάτσης οπτικά 

MONROE

MY CAFE

ΕΝΤΥΠΟ

Πέτρος Βασιλάκης rent a car

Νίκος Βιττάκης

Chios Chandris Hotel

Fair Play

Hondos Center

Σαντίνα οπτικά

Ιχθυόσκαλα

Κοκολιάς

Pastry Sinners

Power Gym 

Sunrise Tours

Ψυχιάς Κρεοπωλείο

A la creme

Και του χρόνου με υγεία και σε άλλα πολλά.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ