28.4.2017 12:55

Στο Δίκτυο Βιβλιοθηκών Ελλάδας η Βιβλιοθήκη "ΚΟΡΑΗΣ"

ΆΝΟΙΞΕ ΠΟΡΤΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Ποτέ δεν έκρυψε την αγάπη του για τη Βιβλιοθήκη «Κοραής». Η θητεία του άλλωστε στα γραφεία της Βιβλιοθήκης ως μέλος του εφορευτικού συμβουλίου και ως πρόεδρος  αυτό ακριβώς καταδεικνύει.

Από τη βουλευτική του θέση ο Ανδρέας Μιχαηλίδης στη συνάντηση που είχε την Τετάρτη με τον ΓΓ του Υπ. Παιδείας κ. ΙωάννηΠαντήοσμίστηκετη δυνατότητα που υπάρχει για τη σύνδεση της βιβλιοθήκης «Κοραής» στο δίκτυο των βιβλιοθηκών της Εθνικής βιβλιοθήκης.

Εξωστρέφεια και προοπτικές

Πέρα από τη δυνατότητα που θα δοθεί στη Βιβλιοθήκη «Κοραής» να έχει την πρόσβαση σε κάθε μορφής ψηφιακού υλικού που υπάρχει στις Βιβλιοθήκες του Δικτύου, οι προοπτικές που ανοίγονται είναι πολυδιάστατες.

Στον οργανωτικό τομέα θα υπάρχειβιβλιοθηκονομική υποστήριξη με τη δημιουργία κοινών καταλόγων και προάσπιση των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών θέσεων των βιβλιοθηκών έτσι ώστε στο μέλλον οι βιβλιοθήκες να βρεθούν στο επίκεντρο κάθε κοινότητας.

Θα υπάρχει δυνατότητα κατάρτισης ολοκληρωμένων προγραμμάτων ώστε να μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις συμμετοχή σε εθνικά και διεθνή χρηματοδοτικά προγράμματα.

Παράλληλα θα μπορεί η βιβλιοθήκη «Κοραής» μέσα από τη συνεργασία με άλλες βιβλιοθήκες να αντιγράψει τεχνογνωσία, να εισάγει καινοτόμες μεθόδους ανάπτυξης υπηρεσιών και προγραμμάτων.

Η διαδικασία είναι απλή εξηγεί ο κ. Μιχαηλίδης: «Πρώτα θα πρέπει να υποβληθεί η αίτηση- εκδήλωση ενδιαφέροντος από τη Βιβλιοθήκη «Κοραής» να λάβει βέβαια σχετική απόφαση το Εφορευτικό Συμβούλιο, να προσκαλέσει τις βιβλιοθήκες που εκδηλώνουν ενδιαφέρον στην Αθήνα  το υπουργείο και η Εθνική Βιβλιοθήκη κι από και πέρα η διαδικασία να εξελιχτεί μέχρι την τελική ευόδωση της. Δεν υπάρχει κανένα θέμα στο οποίο να υπολείπεται η Βιβλιοθήκη «Κοραής» έναντι των άλλων βιβλιοθηκών. Είναι κεντρική, ιστορική βιβλιοθήκη με υλικό μοναδικό, οι υποδομές της είναι σε πολύ καλή κατάσταση, οπότε θεωρώ πως η διαδικασία θα προχωρήσει και θα φτάσουμε σύντομα στην ευόδωση της».

Και δανεικό προσωπικό

Μέσω κινητικότητας, με μετατάξεις από άλλους φορείς  αλλά και με εκπαιδευτικούς- καθηγητές που θα δύναται να συμπληρώνουν το ωράριο τους, προσφέροντας υπηρεσίες στη Βιβλιοθήκη υπάρχει η προοπτική ενίσχυσης της με επιπλέον προσωπικό.

Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι ένα μεγάλο αγκάθι για τη Βιβλιοθήκη «Κοραής», που τα τελευταία χρόνια βασίζεται πέρα από τους λίγους που αποτελούν το μόνιμο προσωπικό της σε εθελοντές και ενεργούς πολίτες αλλά και στα μέλη της Εφορευτικής της Επιτροπής που προσπαθούν με προσωπική εργασία κόπο και μεράκι να καλύψουν τα κενά της πολιτείας.

Το δίκτυο

Το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος συγκροτείται από Ακαδημαϊκές, Ερευνητικές, Δημόσιες, Δημοτικές, και σχολικές βιβλιοθήκες .

Αποτελεί το μέσο ανταλλαγής πληροφοριών, γνώσης και επαγγελματικής επικοινωνίας ανάμεσα στις βιβλιοθήκες, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες επιμορφωτικών προγραμμάτων για τους υπαλλήλους των βιβλιοθηκών, σχεδιάζει και οργανώνει πανελλήνιες και διεθνείς δράσεις, όπως εκστρατείες ή συνέδρια και προσφέρει διαρκή υποστήριξη και ενημέρωση στις βιβλιοθήκες – μέλη του.

Στο Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος συμμετέχουν ήδη 151 βιβλιοθήκες από όλη τη χώρα, ενώ από τα νησιά συμμετέχουν οι βιβλιοθήκη της Λέρου, των Λειψών, της Πάρου  και 7 βιβλιοθήκες της Κρήτης.

 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ