Πολιτισμός

29/9/16 13:12

τελ. ενημ.: 29/9/16 15:47

Κώστας Πρατσινάκης « Έχω αποκτήσει καλή επαφή με το Χιώτικο κοινό»

ΔΥΟ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΒΡΑΔΙΕΣ ΣΤΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΓΕΜΑΤΕΣ ΚΡΗΤΗ, ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΜΗΤΡΟΠΑΝΟ

Συνδυάζοντας την Κρητική λεβεντιά με την Μακεδονίτικη φινέτσα, ό Κώστας Πρατσινάκης έχει κατορθώσει να μαγέψει και να συγκινήσει το κοινό με τις απίθανες μουσικές του δημιουργίες. Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός, εξάσκησε το επάγγελμα για να βγάλει τα προς το ζην και παράλληλα ασχολήθηκε με την μουσική με τον τρόπο που ο ίδιος επιθυμούσε.

Ο Κώστας Πρατσινάκης θα βρίσκεται αύριο και το Σάββατο στην Οδύσσεια χαρίζοντας σε όλους εμάς δύο καταπληκτικές  μουσικές βραδιές , αφιερωμένες στην Κρήτη η μία και σε σπουδαίους καλλιτέχνες όπως ο Σαββόπουλος και ο Μητροπάνος η άλλη. Ο Κώστας Πρατσινάκης μίλησε στον «π» για το μουσικό του ταξίδι, την πορεία του και τις συνεργασίες του

 

Ερωτ: Είστε πέντε αδέρφια και όλα ασχολείστε με την μουσική. Ποιος σας μετέδωσε την αγάπη του για τη μουσική;

Απ: Η μητέρα μου, η οποία παρότι ήταν καταπληκτική τραγουδίστρια με σπάνια φωνή, τραγούδησε μόνο μία φορά στη ζωής της σε μια δική μου παράσταση. Δεν ήθελε να τραγουδάει σε κοινό. Η μητέρα μου λοιπόν μας μετέδωσε την αγάπη της για τη μουσική και έτσι και οι πέντε μας ασχοληθήκαμε με αυτή. Μάλιστα σε ένα φεστιβάλ τραγουδιού που συμμετείχαμε και οι πέντε αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας  και να γίνουμε γκρουπ. Βέβαια δεν παρουσιαζόμαστε συνέχεια ως γκρουπ διότι ο καθένας έχει και τη δική του πορεία. Επιλέγουμε όμως να κάνουμε παραστάσεις μαζί και αυτό αρέσει στο κοινό.

Ερωτ: Ποιο είναι το επάγγελμά σας;

Απ: Σπούδασα πολιτικός μηχανικός και εξάσκησα το επάγγελμα αυτό για να είμαι οικονομικά ανεξάρτητος και να έχω την πολυτέλεια να επιλέγω τις μουσικές δουλειές μου. Ευτυχώς με τα χρήματα που κέρδισα από την δουλειά μου πραγματοποίησα όλα όσα ήθελα να κάνω στη μουσική.

Ερωτ: Συχνά κατηγοριοποιούμε τους ερμηνευτές σε έντεχνους, λαϊκούς και ποπ. Πιστεύετε ότι πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός;

Απ: Εκ των πραγμάτων υπάρχει. Ένας τραγουδιστής που σε όλη του την πορεία ερμήνευε ποπ τραγούδια αναπόφευκτα θα χαρακτηριστεί ποπ. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι τα ποπ  τραγούδια δεν είναι όμορφα. Όπως επίσης ότι ένας ποπ τραγουδιστής που διαθέτει γνώσεις μουσικές και φωνή δεν μπορεί να τραγουδήσει εξίσου καλά ένα έντεχνο τραγούδι.

Ερωτ: Έχετε κάνει σπουδαίες συνεργασίες ; Ξεχωρίζεται κάποια;

Απ: Όλες μου οι συνεργασίες ήταν ξεχωριστές. Αν με ρωτάτε να σας πω ποια ήταν η πιο δυνατή τότε σίγουρα θα έλεγα με τον Γιώργο Καζαντζή, όπου με εμπιστεύθηκε από την πρώτη στιγμή, συνεργαστήκαμε πολλές φορές και στη συνέχεια γίναμε και καλοί φίλοι. Επίσης με τον Ρασούλη η συνεργασία ήταν μοναδική. Κρητικός αυτός, Κρητικός εγώ, με μόνιμη κατοικία και οι δύο στη Θεσσαλονίκη, είχαμε πολλά κοινά και συναντιόμαστε και τα καλοκαίρια στα χωριά μας.

Ερωτ: Έχει προβληθεί η δουλειά σας από τα ΜΜΕ;

Απ: Από τα Θεσσαλονικιώτικα ΜΜΕ δεν έχω παράπονο.  Έχουν προβάλει τις δουλειές μου και με στήριξαν από την αρχή της πορείας μας. Με τα Αθηναϊκά ΜΜΕ ισχύουν άλλοι κανόνες περισσότερο ανταποδοτικοί. Υπήρξε προβολή και από τα αθηναϊκά αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό.

Ερωτ: Η κρίση που βιώνουμε σήμερα ως κοινωνία έχει επηρεάσει τη μουσική;

Απ: Στις δύσκολες συνθήκες το τραγούδι και η μουσική έχουν λόγο ύπαρξης. Θα ήθελα να βγει κάτι νέο και καλό από την κρίση αλλά ακόμα δεν το έχω δει. Περιμένω όμως ότι θα συμβεί.

Ερωτ: Την Παρασκευή και το Σάββατο θα βρεθείτε στην Οδύσσεια στη Χίο. Τι θα παρακολουθήσει το κοινό;

Απ: Έρχομαι στη Χίο για 5η φορά και στην Οδύσσεια για 4η. Μάλιστα η τελευταία ήταν τον Ιούλιο  και υποσχέθηκα στο κοινό ότι θα επανέλθω τον Σεπτέμβριο. Αύριο λοιπόν θα είναι μια βραδιά αφιερωμένη στην Κρήτη του Ξυλούρη και του Χαρούλη και το Σάββατο θα τραγουδήσουμε από Σαββόπουλο μέχρι Μητροπάνο.

 

 

Δείτε επίσης