3.11.2025 15:42

Καλλιεργώντας το μέλλον της μαστίχας με σύμμαχο την τεχνολογία

Επιστήμονες, παραγωγοί και θεσμικοί φορείς συναντώνται στη Χίο για την ενίσχυση της μαστιχοκαλλιέργειας μέσα από εκπαίδευση, καινοτομία και γεωργία ακριβείας

Με κεντρικό μήνυμα την προστασία και ενίσχυση ενός μοναδικού προϊόντος, η εκδήλωση με τίτλο «Καλλιεργώντας το μέλλον της μαστίχας: Εκπαίδευση, έρευνα και καινοτομία» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2025 στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Μαστιχόδεντρα: Διασφαλίζοντας το μέλλον ενός εθνικού προϊόντος».

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του οργανισμού Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, που υλοποιείται σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ανθοκομίας του Τμήματος Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, με επιστημονικό συντονιστή τον Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Στέφανο Χατζηλαζάρου. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), το The Hellenic Initiative και την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου.

Η εκδήλωση επιδιώκει να αποτελέσει σημείο συνάντησης μεταξύ παραγωγών, επιστημόνων και θεσμικών εκπροσώπων, προσφέροντας ένα πλαίσιο ανταλλαγής γνώσης και τεχνογνωσίας για το παρόν και το μέλλον της μαστιχοκαλλιέργειας στη Χίο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται από τους διοργανωτές, «η ενδυνάμωση των μαστιχοπαραγωγών μέσα από την εκπαίδευση και την εφαρμοσμένη καινοτομία αποτελεί προϋπόθεση για μια βιώσιμη και ανθεκτική παραγωγή».

Πλούσιο πρόγραμμα και στρατηγικοί στόχοι

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει παρουσιάσεις και συζητήσεις γύρω από τα πεπραγμένα και τις μελλοντικές δράσεις του προγράμματος. Στις 18:30, θα προηγηθούν χαιρετισμοί από τους:

Γεώργιο Τούμπο, Πρόεδρο της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου
Ελίνα Κλαριδοπούλου, Senior Program Officer του ΙΣΝ
Μιχάλη Ψαρό και Μιχάλη Πρίντζο, από το The Hellenic Initiative
και την Έφη Λαζαρίδου, Διευθύνουσα Σύμβουλο της Νέα Γεωργία Νέα Γενιά.

Ακολουθεί η κεντρική παρουσίαση για την υλοποίηση του προγράμματος, από τον Στέφανο Χατζηλαζάρου και τον Στέφανο Κώστα, ερευνητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, οι οποίοι θα αποτυπώσουν την πρόοδο, τις επιτυχίες και τις προκλήσεις που συνάντησαν κατά την εφαρμογή της τεχνογνωσίας στο πεδίο.

Από τον παραγωγό στον παραγωγό

Στις 19:20, μαστιχοπαραγωγοί του «πυρήνα» του προγράμματος, Δέσποινα Κύλη και Αλέξης Τσουνάκος, θα μοιραστούν τις εμπειρίες τους από το δίκτυο μεταφοράς τεχνογνωσίας, ενώ ο Σωτήρης Κατσέλος, Διευθυντής Επικοινωνίας του οργανισμού, θα συντονίσει τη συζήτηση. «Η ανταλλαγή εμπειριών εντός της κοινότητας είναι καθοριστικής σημασίας για τη διάδοση καλών πρακτικών και την ενεργό συμμετοχή των παραγωγών», αναφέρουν οι διοργανωτές.

Καινοτομία και γεωργία ακριβείας

Η εκδήλωση κορυφώνεται με την παρουσίαση του Καθηγητή Σπύρου Φουντά, ειδικού στη γεωργία ακριβείας, και του Μιχάλη Ασήμογλου, Ηλεκτρολόγου Μηχανικού, με θέμα «Ψηφιακή γεωργία: Εφαρμογές, προκλήσεις και προοπτικές». Η ενσωμάτωση τεχνολογικών εργαλείων στην παραδοσιακή καλλιέργεια της μαστίχας αναμένεται να βελτιώσει αισθητά την παραγωγικότητα και να ενισχύσει την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Στο τέλος της εκδήλωσης (20:45-21:00) θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό, δίνοντας την ευκαιρία για περαιτέρω διευκρινίσεις, ερωτήσεις και σύνδεση μεταξύ των συμμετεχόντων.

Ένα πρόγραμμα με απτά αποτελέσματα

Μέχρι σήμερα, το πρόγραμμα έχει εκπαιδεύσει πάνω από 240 μαστιχοπαραγωγούς, συγκροτώντας το πρώτο οργανωμένο δίκτυο μεταφοράς τεχνογνωσίας και καινοτομίας στη Χίο. Στόχος είναι η διαρκής αναβάθμιση της παραγωγικής διαδικασίας και η ουσιαστική στήριξη των ανθρώπων που διαφυλάσσουν τη μαστίχα ως εθνική κληρονομιά.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο.

Ειδήσεις σήμερα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ