16.3.2018 13:56

Ιστορική ομιλία για τον ισοπεδωτικό σεισμό της Χίου το 1881

Η Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής» και η Περιηγητική  Λέσχη Χίου τιμούν τους χιλιάδες νεκρούς των φονικών σεισμών της Χίου του 1881, κατά τους οποίους έχασαν τη ζωή τους πάνω από 4.000 άνθρωποι, 7.000 τραυματίστηκαν και μετατράπηκαν σε απέραντα ερείπια η πόλη της Χίου και πολλά νότια χωριά του νησιού, την Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018, στις 18.30  στο  Αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης.

Στην εκδήλωση θα προλογίσουν

  • ο Σεβ. Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ..κ Μάρκος,
  • η πρόεδρος της Περιηγητικής κ. Πέννυ Τασοπούλου
  • και η προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης κ. Άννα Χαζίρη.  
  • Θα μιλήσει  η δρ Ιστορίας Αθηνά Κ. Ζαχαρού-Λουτράρη με θέμα : «Άνθρωποι στα ερείπια»

Η ομιλία βασίζεται σε μαρτυρίες της εποχής, στις φωτογραφίες του Λευκώματος των σεισμών του 1881 που υπάρχει στη Βιβλιοθήκη, και σε χειρόγραφα σχετικά με τους σεισμούς που βρέθηκαν στη συλλογή εγγράφων του Κωνσταντίνου Κανελλάκη.

Θα παρουσιαστούν οι διαφάνειες του Περικλή Παπαχατζιδάκη από το Λεύκωμα των σεισμών του 1881 με τις φωτογραφίες των αδελφών Καστάνια, με την ευκαιρία της παράδοσής τους στη Βιβλιοθήκη από την Περιηγητική Λέσχη Χίου, στην οποία τις είχε δωρίσει.

Παράλληλα θα υπάρχει έκθεση του αυθεντικού Λευκώματος της Βιβλιοθήκης, μαγνητοταινιών του Φιλίππου Αργέντη, όπου περιλαμβάνονται και μαρτυρίες επιζώντων, έκθεση χειρογράφων από την πρόσφατη έκδοση του έργου του Κ. Κανελλάκη, και εκδόσεων της εποχής με περιγραφές ανθρώπων που έζησαν τα τραγικά γεγονότα.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ