18.9.2017 11:59

Το «Ιωνικό Κέντρο» σε μικρογραφία

«Είμαι μαθητής του Γιάννη Τσαρούχη», άκουσα το Μπ. Κοιλιάρη να λέει πρόσφατα με περηφάνια και μπήκα στον πειρασμό να ρωτήσω αν ομιλεί ως απόφοιτος της Καλών Τεχνών. «Όχι, ο Τσαρούχης έρχονταν συχνά στη Χίο για τα μαθήματα του Ιωνικού Κέντρου. Τότε που ζούσαν ανάμεσα μας ο χαράκτης Τάσος, ο Ξενάκης, η Φαραντούρη και όλη η αφρόκρεμα που διαμόρφωσε τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό.»

Η μικρή διαφορά ηλικίας με το Μπάμπη με έκανε να τον κοιτώ εκστασιασμένο. Έφερνα όλα αυτά σε αντιδιαστολή με την πίκρα του αείμνηστου Σιδερή Κιολέογλου για τη συμπεριφορά της Χίου στο επίτευγμα του και την τελική του απόφαση να μετεγκατασταθεί στην Αθήνα.

Ρίχνω μια παράλληλη ματιά στο πρόγραμμα του Ελεύθερου Πανεπιστημίου «Ιωνία». Ο άνθρωπος – σύμβολο για την επιστήμη της κοινωνιολογίας Β. Φίλιας, καταξιωμένοι πανεπιστημιακοί καθηγητές, οι σκηνοθετικές σημαίες της χώρας Γιάννης Σμαραγδής,  Δήμος Αβδελιώδης και Θεόδωρος Μαραγκός κι όσοι άλλοι θα ακολουθήσουν.

 Το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο είναι η μικρογραφία του «Ιωνικού Κέντρου» στη χιώτικη δεκαετία του ’80. Έχουμε την τύχη να μας το προσφέρει, έναντι πολύ συμβολικής συμμετοχής και χωρίς να έχει λάβει ένα σεντς κρατικής χρηματοδότησης , ο Χρ. Μπελλές. Έχουμε τη σημαντική πιθανότητα να ακούσουν τα παιδιά μας μελλοντικά «ήμουν μαθητής του Σμαραγδή και του Αβδελιώδη». Με εξαίρεση τον Στ. Κάρμαντζη, που αγκάλιασε την προσπάθεια, οι τοπικές αρχές αντιμετωπίζουν την «Ιωνία», όπως αντιμετωπίσαμε το «Ιωνικό Κέντρο» προ ετών. Το δις εξαμαρτείν …

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ