3.5.2017 10:32

Η Ερωφύλλη και η σχέση της με την χιώτικη γη

ΟΙ ΕΚΜΥΣΤΗΡΕΥΣΕΙΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΝΑΤΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΜΕ ΤΟ ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΡΑΝΤΑΚΟ

Σημαντικός σταθμός η Χίος  για την Ερωφύλλη ή κατά κόσμον Αθηνά, όπως είναι το πραγματικό της όνομα. Έχει παίξει στις συναυλίες τιμής του Μ. Θεοδωράκη και η φωνή της έχει εγκαινιάσει το θέατρο Καστρομηνά.

Δεν θα ξεχάσει ποτέ το Γιώργο Περαντάκο, «Όταν τον καλέσαμε να έλθει στο Τρίφωνο  δεν απάντησε αμέσως, ήθελε να το σκεφτεί γιατί ήταν μεγάλη η ευθύνη. Ήλθε όμως και όλα πήγαν καλά», λέει.

«Γνώριζε το πρόβλημα του, το πάλεψε γενναία μαζί με τους οικείους του. Τον βλέπαμε καταβεβλημένο τον τελευταίο χρόνο. Το τελευταίο διάστημα έδειχνε καλύτερα και πιστέψαμε ότι υπάρχει ελπίδα, αλλά δεν τα κατάφερε. Στην τελευταία συναυλία του «Αξάνεμου» στην Καλαμωτή ήταν άσχημα, αλλά ήταν εκεί», θυμάται συγκινημένη.

Τα πρώτα οκτώ χρόνια στο «Τρίφωνο» συμμετείχαν η ίδια,  ο Νίκος Κουρουπάκης και ο Δημήτρης Υφαντής. Ο Γ. Πειραντάκος εντάχθηκε τα τρία τελευταία.

Θεοδωράκης

Πέντε φορές έχει τραγουδήσει στη Χίο, αλλά σημαντικότερες παρουσίες της θεωρεί τις δύο συναυλίες με Θεοδωράκη και Λιβανελί στο Θέατρο Καστρομηνά και στον Τσεσμέ, στα πλαίσια της πρώτης εκδήλωσης των Θεοδωράκειων.                                                                            «Όταν ταξιδεύαμε για τον Τσεσμέ, τον είδα στην κουπαστή του σκάφους δακρυσμένο.  «Θυμάμαι τη μάνα μου», μου είπε, «όταν είχαν έλθει στη Χίο από τον Τσεσμέ στην καταστροφή του 1922. Έβγαινε στο παράθυρο του σπιτιού που μέναμε στον Κάμπο, μου έδειχνε τον Τσεσμέ και μου έλεγε, άραγε θα γυρίσουμε ποτέ στο σπίτι μας γιέ μου…. Με έκανε και δάκρυσα κι εγώ…»

 Θεωρεί σημαντικό σταθμό στην καριέρα της και το ότι τραγούδησε στα εγκαίνια του θεάτρου Καστρομηνά, κυρίως επειδή το δρώμενο έγινε στην πατρίδα του Μίκη προς τιμήν του.

Συνέπεια

Με τη συνεπή πορεία της έχει δείξει ότι  πιστεύει και υποστηρίζει τις αρχές της, δεν κάνει εκπτώσεις. Θεωρεί πολύ αποδοτική τη δεκαετία που έδρασε το Τρίφωνο, αλλά για το μουσικό μας παρόν υποστηρίζει ότι όλα είναι χειρότερα. Υποστηρίζει και το παιδικό θέατρο. Αυτή την περίοδο προγραμματίζει άλλες συνεργασίες και ετοιμάζει ένα  cd με νέα τραγούδια.

Το πνεύμα

 Δέχεται ότι οι άνθρωποι του πνεύματος δεν έχουν βγει μπροστά αυτή τη δύσκολη περίοδο, αλλά δεν είναι θυμωμένη μαζί τους.

«Το θέμα δεν είναι να βγουν μπροστά, αλλά αν με πράξεις μπορούν  να επηρεάσουν προς το καλύτερο τον περίγυρο τους.  Σίγουρα όμως, αν έχει κάτι κάποιος και δεν το μοιράζεται με τον περίγυρο του, δεν βοηθάει την αλυσίδα να παράγει έργο και δεν ταράζει τα λιμνάζοντα νερά», επισημαίνει.

 

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ