13.10.2022 12:18

«Χίου Ανάμνησις» - Αφηγηματική παράσταση για τις Σφαγές από τον Πολιτιστικό Τομέα Τ.Κ. Καρδαμύλων

Ο Πολιτιστικός Τομέας της Τοπικής Κοινότητας Καρδαμύλων οργανώνει και φέτος, στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων της Κοινότητας Καρδαμύλων για τον εορτασμό του «ΟΧΙ», αφηγηματική παράσταση με θέμα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την Πατρίδα μας. Η φετινή παράσταση με τίτλο «Χίου Ανάμνησις» είναι φόρος τιμής στους περισσότερους από 60.000 συμπατριώτες μας που έπεσαν θύματα των Τούρκων στις Σφαγές της Χίου, 200 χρόνια πριν, το 1822. Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στις 27 Οκτωβρίου 2022, στις 17.45 στην πλατεία Μαρμάρου Καρδαμύλων. Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.

Η παράσταση διοργανώνεται με την στήριξη  της Δημοτικής Επιτροπής Επετειακών Εκδηλώσεων "Χίος 2021"

Ιστορική έρευνα, επιμέλεια κειμένων, σκηνοθεσία, αφήγηση: Σμαράγδα Αποστολάτου, Ανεζούλα Κατσιμπίρη

Μουσική: Γιώργος Βενέτης (Σαντούρι)

Χορηγοί:

Michalakis Travel

Ταβέρνα "Ο ΚΑΜΠΑΝΑΡΗΣ" Ιωάννου Κουτρή

Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος "ΟΙ ΑΜΑΔΕΣ"

Επιστημονικό Δίκτυο Α.Μ.Α.Δ.Ε.Σ

Θα ακολουθήσει η αναβίωση του παλαιού Καρδαμυλίτικου εθίμου των λαμπαδηφοριών που οργανώνει κάθε χρόνο ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Καρδαμύλων.

ΛΑΜΠΑΔΗΦΟΡΙΕΣ 2022

Ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Καρδαμύλων διοργανώνει το βράδυ της 27ης Οκτωβρίου όπως κάθε χρόνο την αναβίωση του παλιού Καρδαμυλίτικου εθίμου των Λαμπαδηφοριών, που συνοδεύει το άναμμα του «ΟΧΙ» στα βουνά της Γριάς και του Μαργαρίτη.

«Η αναβίωση του εθίμου θα πραγματοποιηθεί φέτος στο Μάρμαρο στις 27/10/202 στις 7:00 μμ με σημείο έναρξης στην Πλατεία  Μαρμάρου.

Η διαδρομή που θα ακολουθηθεί φέτος είναι Πλατεία Μαρμάρου – Συρικάρης – Αγκάλη – Περιβολάκι – Άγιος Νικόλαος – Έμπολας – Γεφυράκι – Ξενοδοχείο Καρδάμυλα – Σταυρός – Γυμνάσιο – Παραλία – Επιστροφή στην Πλατεία 

Με βάση μαρτυρίες ντόπιων κατοίκων, το ΟΧΙ ξεκίνησε από το Μάρμαρο το 1948 και αργότερα τα παιδιά των Άνω Καρδαμύλων άναψαν το δικό τους ΟΧΙ στην Γριά και έτσι μας προέκυψαν δυο ΟΧΙ στα βουνά του χωριού.

Όταν άναβαν το ΟΧΙ στην Γριά τα μικρότερα παιδιά έκαναν τις λαμπαδηφορίες στους δρόμους των Καρδαμύλων.

Ακόμα και σήμερα όμως το έθιμο των Λαμπαδηφοριών συνεχίζεται ανελλιπώς χωρίς να έχει διακοπεί και διοργανώνεται με αγάπη και μεράκι από το σύλλογο μας με τη συμμετοχή παιδιών και μεγάλων που γυρίζουν τα σοκάκια του χωριού φωνάζοντας συνθήματα ακολουθώντας τη Λαμπαδηφορία.

Σας προσκαλούμε με μεγάλη χαρά να τιμήσετε το έθιμο μας και να ακολουθήσετε τη διαδρομή που κάνουμε με αναμμένες τις δάδες μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Φιλοπρόοδου Ομίλου Καρδαμύλων.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ