23.6.2016 9:21

Το "φάντασμα" του Ομηρείου

ΕΥΗ ΚΑΛΚΟΥΝΗ «ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΥΘΥΝΗ Η ΦΥΛΑΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥΣ»

Ερωτηματικά και προβληματισμοί ως προς τον τρόπο λειτουργίας και φύλαξης των εκθεσιακών χώρων του Ομηρείου έχουν αρχίσει να εγείρονται στην τοπική κοινωνία μετά την καταγγελία μαθήτριας των πολιτιστικών εργαστηρίων του Ομηρείου περί κλοπής έργων τέχνης δύο καλλιτεχνών.Η ασφάλεια και η φύλαξη των έργων τέχνης που εκτίθενται κατά καιρούς στο ανώτατο πνευματικό ίδρυμα του νησιού μας δεν είχαν τεθεί ποτέ υπό αμφισβήτηση ούτε είχε καταγραφεί κατά το παρελθόν ανάλογη περίπτωση. Η μαθήτρια των πολιτιστικών εργαστηρίων του Ομηρείου καταγγέλλει ότι εκλάπησαν έργα δύο καλλιτεχνών ενώ δεν παραλείπει να  καυτηριάσει την αδιαφορία που επέδειξαν για το θέμα, οι υπεύθυνοι του Ομηρείου.  Στην επιστολή της μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«... Από τους πίνακες που εκτίθενται κατά καιρούς κάποιος, που τον προκαλούν "γνωστό - άγνωστο" του Ομηρείου, κλέβει όσα του τραβούν την προσοχή. Οι καλλιτέχνες μέχρι σήμερα το κοινοποιούσαν στους αρμόδιους, αλλά η απάντηση ήταν ότι η διεύθυνση του Ομηρείου δεν φέρει καμιά ευθύνη. Οι καλλιτέχνες απλά δεν έπαιρναν πλέον μέρος στις εκθέσεις. Φέτος, δυο καλλιτέχνες έχασαν και πάλι τα έργα τους. Μίλησαν με την διευθύντρια, η οποία αδιαφόρησε για το γεγονός, και με την αστυνομία. Οι πίνακες ίσως δεν βρεθούν ποτέ. Είναι ντροπή όμως να αφήσουμε το Ομήρειο να διασύρεται από τέτοιες καταστάσεις....», καταλήγει η επιστολή της μαθήτριας.

Εύα Καλκούνη « Εάν έχει στοιχεία ας τα φέρει να καλέσω τον Εισαγγελέα»

 Από την άλλη πλευρά  η Πρόεδρος του Ομηρείου αντικρούει τις καταγγελίες της μαθήτριας των πολιτιστικών εργαστηρίων του Ομηρείου περί κλοπής έργων τέχνης καλλιτεχνών και υπογραμμίζει ότι  ουδέποτε καλλιτέχνης παραπονέθηκε ή κατήγγειλε κλοπή έργων του ενώ προκαλεί την καταγγέλλουσα  να φέρει τα αποδεικτικά στοιχεία ώστε α παρέμβει η δικαιοσύνη. Στην απάντησή της αναφέρει: «Ουδέποτε καλλιτέχνης παραπονέθηκε γι αυτό. Όσο για την έκθεση των εργαστηρίων που γίνεται στο τέλος κάθε περιόδου διδαχής, οι δάσκαλοι των εργαστηρίων ενημερώνουν ότι: Το Κέντρο δεν ευθύνεται για τη φύλαξη των έργων των μαθητών που εκθέτουν δωρεάν στον εκθεσιακό χώρο. Οι ίδιοι είναι υπεύθυνοι για τα έργα τους από την τοποθέτηση μέχρι τη λήξη της,  οπότε και ο κάθε μαθητής μαζί με τον δάσκαλο του εργαστηρίου έρχεται και τα παίρνει.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση όπως η ίδια η μαθήτρια μας δήλωσε είχαν περάσει 10μέρες από την ημερομηνία λήξης της έκθεσης και δεν είχε ενημερώσει τον δάσκαλο ή άλλον μαθητή για να παραλάβει τα έργα της. Στο τέλος της έκθεσης οι εκπαιδευτές μας, ζήτησαν περισσότερους χώρους γιατί ο εκθεσιακός χώρος του Ομηρείου είναι μικρός μπροστά στο πλήθος των μαθητών που έχουμε. Όσο για τον ‘γνωστό – άγνωστο’  αν η μαθήτρια διαθέτει αληθή στοιχεία να τα καταθέσει και εγώ η ίδια θα ενημερώσω τον εισαγγελέα.Τέλος, σχετικά με το σχόλιο ότι οι καλλιτέχνες δεν παίρνουν μέρος σε εκθέσεις θέλω ν; ενημερώσω ότι το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο δεν έχει πλέον χώρους να διαθέσει λόγω πληθώρας αιτημάτων», καταλήγει η Πρόεδρος του Ομηρείου.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ