16.9.2016 12:57

Ευρωπαϊκή Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΠΟΥ ΑΦΗΣΑΝ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου συμμετέχει και φέτος στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς με σκοπό την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των χωρών της Ευρώπης και τη διεύρυνση του διαπολιτισμικού διαλόγου.  

Το θέμα των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς για τη διετία 2015-2016 είναι αφιερωμένο στο δίπολο «Βία και Ανεκτικότητα», θέμα πολυδιάστατο τόσο στην ιδεολογία όσο και στην πράξη.

 Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου επέλεξε να αφιερώσει τον εορτασμό «στα σημάδια που άφησαν οι πρόσφυγες της Μικρασιατικής Εκστρατείας του 1922 στο Κάστρο της Χίου». Το θέμα αυτό θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 23 και την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016 και θα περιλάβει τις παρακάτω δράσεις:

 Παρασκευή 23/9: Περιήγηση σχολικών ομάδων στο Κάστρο της Χίου στα σημεία/κτήρια, όπου άφησαν τα σημάδια τους οι πρόσφυγες της Μικρασιατικής Εκστρατείας του 1922. Η περιήγηση θα ξεκινήσει από το Οθωμανικό Σχολείο.

 Κυριακή 25/9: Εκδήλωση στο Οθωμανικό Σχολείο του Κάστρου από τις 11:00 έως τις 12:00, για το οθωμανικό τέμενος Μπαϊρακλή στο Κάστρο, μέσα στο οποίο έζησε οικογένεια προσφύγων αρμενικής καταγωγής. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει:

α) Ομιλία για την ιστορία και την αρχιτεκτονική του οθωμανικού τεμένους, καθώς και παρουσίαση της πρότασης αποκατάστασής του από τον μελετητή του μνημείου κ. Σταύρο Βασιλάκη, αρχιτέκτονα μηχανικό.

β) Προβολή βίντεο με αφήγηση από την τελευταία ένοικο του τεμένους

 Η είσοδος στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους της Εφορείας, κατά το τριήμερο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (23 έως 25 Σεπτεμβρίου 2016) είναι ελεύθερη για το κοινό.

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ