13.2.2023 14:15

Επιστρέφει το Chios Music Festival – Winter Edition

Berlin Piano Trio και Masaa (Φωτογραφία Masaa: Andy Spyra)

Tο διεθνούς φήμης σύνολο Berlin Piano Trio και το ethno-jazz κουαρτέτο Masaa μιλούν στον «π» για την πρώτη τους εμφάνισή στο κοινό της Χίου

Το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου επιστρέφει στην χειμερινή του έκδοση, από 16 έως 18 Φεβρουαρίου 2023, με ένα πολυπολιτισμικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει το διεθνούς φήμης σύνολο, Berlin Piano Trio, το ethno-jazz κουαρτέτο, Masaa, την προβολή της εμβληματικής ταινίας του Walt Disney, Φαντασία και εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά και εφήβους.

Έτσι, οι Berlin Piano Trio, ένα σύνολο που έχει λάβει διθυραμβικές κριτικές για τις συναρπαστικές συνθέσεις και τις δυναμικές εκτελέσεις του αλλά και διεθνείς διακρίσεις κάνει, για πρώτη φορά, την εμφάνισή του στην Ελλάδα και τη Χίο, το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου. Το τρίο, αποτελείται από τον διακεκριμένο Γερμανό πιανίστα και μουσικό δωματίου Νικολάους Ρέζα, τον Πολωνό βιρτουόζο στο βιολί και εξάρχοντα της Φιλαρμονικής του Βερολίνου Κρίστοφ Πόλονεκ και την πολυβραβευμένη Πολωνή τσελίστρια Καταζίνα Πόλονεκ.

Οι τρεις διεθνώς καταξιωμένοι σολίστ με συχνές εμφανίσεις σε μερικές από τις σημαντικότερες ορχήστρες της Ευρώπης (Φιλαρμονική του Βερολίνου, Γερμανική Συμφωνική Ορχήστρα του Βερολίνου, Κρατική Ορχήστρα της Φρανκφούρτης, κ.α.), διεθνείς βραβεύσεις και ακαδημαϊκή δραστηριότητα μας μιλούν με αφορμή την επερχόμενη εμφάνισή τους στη Χίο:

Είμαστε να σύνολο που έχει και έγχορδα και πιάνο κι αυτό ανοίγει αναρίθμητες δυνατότητες ήχου, από τις πιο ορχηστρικές μέχρι τις πιο οικείες στιγμές. Σε ένα μουσικό σχήμα είναι συναρπαστικό να βλέπεις πώς διαδέχεται η μία μουσική την άλλη και πώς η επικοινωνία των μουσικών φέρνει την μεταξύ τους καθοδήγηση.

 Τα τελευταίο διάστημα (με την πανδημία) ήταν δύσκολο για το μουσικό μας σύνολο, όπως για όλους. Συναυλίες αναβλήθηκαν ή ματαιώθηκαν για μερικά χρόνια. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που τα πράγματα γυρνούν σιγά σιγά στην κανονικότητα καθώς με το που βγαίνουμε επί σκηνής μπαίνουμε σε δημιουργικό μουντ κι αυτό δε θα αλλάξει ποτέ.

Σε ποιους απευθύνεστε; Ποιο είναι το κοινό σας;

Οποιοσδήποτε είναι ανοιχτός να ανοίξει την καρδιά και τα αυτιά του μπορεί να νιώσει τη μαγεία της στιγμής.

Δεν έχουμε ξαναέρθει στην Ελλάδα ως μουσικό σχήμα. Ξέρουμε όμως την Αθήνα και κάποια άλλα μέρη από συναυλίες ή διακοπές και την έχουμε αγαπήσει. Στη Χίο θα είναι η πρώτη μας φορά.

Στο Chios Music Festival θα παίξουμε δύο πραγματικά αριστουργήματα: το πρώτο είναι το Mendelssohn Piano Trio, που είναι το αποκορύφωμα του γερμανικού ρομαντισμού και το διάσημο "Dumky" του Antonín Dvořák, το οποίο συνδυάζει εναλλαγές αργών και γρήγορων κομματιών με αρκετή μελαγχολία και ψυχή, που θα αποδοθεί μέσα από 6 πολύ διασκεδαστικά μέρη.Φυσικά θα έχουμε και αρκετές εκπλήξεις που θα περιμένουν το κοινό!

Μία ημέρα νωρίτερα, την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου, το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου υποδέχεται το πρωτοποριακό πολυπολιτισμικό κουαρτέτο Masaa, ένα σχήμα από τον Λίβανο που συνδυάζει την αραβική ποίηση με τη σύγχρονη τζαζ εισάγοντας έναν φρέσκο και πρωτόγνωρο λυρικό δεσμό με επιρροές από την κλασική, την ποπ και την έθνικ μουσική. Το ethno-jazz κουαρτέτο που αποτελείται από κιθάρα, ντραμς, τρομπέτα και φωνή, έχει ολοκληρώσει επιτυχημένες περιοδείες σε Ευρώπη, Ασία και Αφρική συγκεντρώνοντας πλήθος διακρίσεων. 

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της μουσικής σας;

Η μουσική μας χαρακτηρίζεται από τη δύναμη της σύνδεσης και της επικοινωνίας. Από την αρχή αυτό ήταν η κύρια προτεραιότητα μας. Θέλουμε να γνωρίζουμε πραγματικά ο ένας τον άλλον, την εσωτερική μας κατάσταση και θέλουμε εκείνη τη στιγμή να επικοινωνούμε και να μοιραζόμαστε τα πραγματικά μας συναισθήματα με το κοινό. Η μουσική των masaa ζωντανεύει μέσα από την έντονη παρουσία μας.

Σε τι βαθμό έχετε επηρεαστεί από την κατάσταση των 3 τελευταίων ετών; Έχει επηρεαστεί η δημιουργικότητα σας από την πανδημία;

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας είχαμε την τύχη να εξακολουθούμε να κάνουμε κάποιες συναυλίες, αν και όχι τόσο συχνά όσο πριν από αυτήν. Παράλληλα, αξιοποιήσαμε όλη αυτή την ηρεμία και ακινησία για να συναντηθούμε και να δημιουργήσουμε το νέο μας άλμπουμ. Έχουμε μάθει πώς να μετατρέπουμε μια δυσκολία σε δημιουργική στιγμή. Γιατί είμαστε μουσικοί; Τι σημαίνει για εμάς η μουσική; Πού θέλουμε να πάμε από δω και πέρα; Πώς θέλουμε να επηρεάσουμε την αλλαγή στην κοινωνία με τη μουσική μας, τη σκέψη μας και τις δράσεις μας; Αυτά είναι κάποια από τα πολλά ερωτήματα που είχαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα οποία μας βοήθησαν να σχηματίσουμε το όραμά μας και το επόμενο άλμπουμ μας.

Επιπλέον, στο πλαίσιο των εργαστηρίων που πραγματοποιούνται κάθε χρονιά από τους προσκεκλημένους μουσικούς του φεστιβάλ, οι Masaa θα συναντηθούν με τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Χίου και της Φιλαρμονικής του Δήμου Χίου, ενώ ο Λιβανέζος τραγουδιστής Rabih Lahoud θα προσφέρει φωνητικό εργαστήριο στα παιδιά πρόσφυγες. Το εργαστήριο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Μη Τυπικής Εκπαίδευσης της ΜΕΤΑδρασης στη Χίο και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σε μουσική διδασκαλία Ανδριάννας Νεαμονίτη.

Ποιο είναι το κύριο κοινό σας;

Masaa: Δεν έχουμε κάποιο συγκεκριμένο κοινό, αν και κυρίως το κοινό μας στη Γερμανία είναι μεσήλικες. Ευχόμαστε να αγγίξουμε όλες τις ηλικίες και να δημιουργήσουμε μία γλώσσα κατανοητή και αντιληπτή από τα αυτιά και τα μάτια όλων των ηλικιών.

Rabih: Θυμάμαι τα παιδιά μου να απολαμβάνουν τη μουσική των masaa από τότε που γεννήθηκαν. Τώρα είναι 8, 5 και 2 χρονών. Μπορούν εύκολα να ακούσουν συναυλίες των 90 λεπτών και να βυθιστούν στον μουσικό μας κόσμο. Επίσης θυμάμαι να μιλάω σε γηραιότερους ακροατές, των οποίων οι ζωές άλλαξαν με τη μουσική μας, ζώντας στο φουλ τα συναισθήματα που αυτή τους προκαλούσε και σκεπτόμενοι βαθύτερα θέματα, όπως είναι η ζωή και ο θάνατος.

Τι συναισθήματα σας προκαλούν οι Έλληνες και η ελληνική κουλτούρα;

Demian: Ήμουν διακοπές στην Κρήτη μια φορά και είχα περάσει υπέροχα. Όλοι οι άνθρωποι που συναντήσαμε ήταν τόσο ανοιχτόμυαλοι και ευγενικοί. Δεν ξέρω αν αυτό ισχύει το ίδιο και για όλους τους Έλληνες, αλλά προφανώς ανυπομονώ να συναντήσω ακόμα περισσότερους στο Φεστιβάλ.

Πείτε μας κάποια πράγματα για την εμφάνισή σας στο Chios Music Festival

Demian: Θα είναι πολύ ιδιαίτερα! Από τη μία θα είναι η πρώτη μας συναυλία στην Ελλάδα κι από την άλλη θα παρουσιάσουμε τη νέα μας δουλειά η οποία δεν έχει δισκογραφηθεί ακόμα. Πώς θα ταυτιστεί το κοινό; Ποια αμφίδρομα συναισθήματα θα προκληθούν;

Η μουσική πάει σινεμά!

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου με την Κινηματογραφική Λέσχη Χίου, επιλέξαμε να ανοίξουμε το πρόγραμμα με την προβολή αυτής της εμβληματικής ταινίας που παρουσιάστηκε πρώτη φορά σε κοινό το 1940.

Στην ταινία, που αποτελεί σταθμό στην ιστορία του κινηματογράφου, και για την οποία εργάστηκαν πάνω από 1.000 καλλιτέχνες και τεχνικοί, σπουδαία και διάσημα έργα του κλασικού ρεπερτορίου συνδυάζονται με πάνω από 500 χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων, ανάμεσά τους νεράιδες, λουλούδια, ελέφαντες, ιπποπόταμοι και φυσικά ο Μίκυ ως μαθητευόμενος μάγος. Το αποτέλεσμα; Μια πραγματική γιορτή της μουσικής και της εικόνας που ξεπερνά κάθε φαντασία. 

Πρόγραμμα:

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου
WALT DISNEY’S FANTASIA (1940)

Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου | 18:30
Κινηματογραφική προβολή σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Χίου
Ελεύθερη είσοδος
 
Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου
MASAA: ΟΤΑΝ Η ΑΡΑΒΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΖΑΖ

Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου | 21:00 

Rabih Lahoud, τραγούδι
Marcus Rust, τρομπέτα
Reentko Dirks, κιθάρα με διπλό λαιμό
Demian Kappenstein, ντραμς
 
Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ / 7 ευρώ (μειωμένο)
 
Σάββατο 18 Φεβρουαρίου
BERLIN PIANO TRIO

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΔΩΜΑΤΙΟΥ ΣΕ ΕΡΓΑ MENDELSSOHN KAI DVOŘÁK
Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου | 21:00

Nikolaus Resa, πιάνο
Krzysztof Polonek, βιολί
Katarzyna Polonek, τσέλο
 
Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ / 7 ευρώ (μειωμένο)

Την καλλιτεχνική διεύθυνση του φεστιβάλ υπογράφουν οι Olga Holdorff Μυριαγκού και ο Λευτέρης Βενιάδης.

Προπώληση εισιτηρίων: 

TICKET SERVICES
τηλεφωνικά: 210 7234567
online: ticketservices.gr

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΠΥΞΙΔΑ
Απλωταριάς 34, Χίος

Περισσότερες πληροφορίες: www.chiosmusicfestival.gr 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ