Πολιτισμός

3/2/18 19:23

τελ. ενημ.: 20/2/18 19:06

Ένα βιβλίο για το σεβασμό στη διαφορετικότητα

Το μυθιστόρημα «Ένα χαμόγελο για τον Ορέστη» δεν γράφτηκε για να εκδοθεί σε βιβλίο αλλά για να λειτουργήσει παιδαγωγικά στην τάξη που διδάσκει, υποστήριξε ο συγγραφέας του, δάσκαλος Μανώλης Τσαγκάτος, στην παρουσίαση του στο βιβλιοπωλείο «πάπυρος». Η παρότρυνση των συναδέλφων του που το διάβασαν τον έπεισε να επιχειρήσει την πρώτη συγγραφική του απόπειρα.

«Είναι ένα έργο που διαβάζεται σαν νεράκι», όπως είπε η συντονίστρια της παρουσίασης Γρηγορία Μαχαλιά. Έχει δίκιο, τα αποσπάσματα που ακούσαμε από τους εκπαιδευτικούς Γιώργο Γαρρή και Τώνια Μπαχά πείθουν ότι διαβάζεται ευχάριστα και αφήνει μια γεύση φρεσκάδας και πλούσιων αισθημάτων για τον κόσμο των μικρών και μεγάλων παιδιών.

Με ρεαλισμό και ευαισθησία προσεγγίζει πολλά θέματα, όπως τη διαφορετικότητα, τη φιλία και τον σχολικό εκφοβισμό. Στις ιδιαιτερότητες του ότι δεν έχει happy end αλλά αυτό δεν αφήνει δυσάρεστη εντύπωση στον αναγνώστη. Η  γραφή αποπνέει ηρεμία και στωικότητα.

Το story

Ο Ορέστης έχασε τη μητέρα του πολύ μικρός. Την ανατροφή του αμέσως αναλαμβάνει η θεία του Γεωργία, την οποία όμως δεν συμπαθεί γιατί του φέρεται αυταρχικά. Ο Ορέστης εύχεται κάτι να αλλάξει... Η ευχή του θα πραγματοποιηθεί! Οι αλλαγές όμως είναι μεγαλύτερες από όσες θα μπορούσε να διανοηθεί. Μια σειρά από ευχάριστα και δυσάρεστα γεγονότα αναστατώνουν τη ζωή του μικρού Ορέστη, ο οποίος συχνά βρίσκει καταφύγιο στη βελανιδιά του. Η Ελένη, ο Νίκος, ο Μάριος, η Ειρήνη και ο Αλέξης είναι πρόσωπα που θα στιγματίσουν τη ζωή του Ορέστη μέσα από μια σειρά γεγονότων, καθένα από τα οποία θα μεταβάλλουν τον τρόπο σκέψης και τη συμπεριφορά του.

H μικρή Ιφιγένεια

Ευχάριστη νότα στην παρουσίαση ήταν η μικρή Ιφιγένεια Μητσάνη, η οποία τραγούδησε μελοποιημένους στοίχους, που γράφτηκαν ειδικά για το έργο.

Στην τοποθέτηση του ο συγγραφέας τόνισε ότι η γραφή παραμυθιών είναι ένα «εργαλείο» με το οποίο παράγεται δουλειά στο σχολείο και με αυτή την προοπτική  γράφτηκε και αυτό το μικρό έργο.

«Είναι τόσο όσο πρέπει για να μην κουράζει, να διαβάζεται εύκολα και να περνάει τα μνήματα του στα παιδιά με απλό, κατανοητό και προσιτό λόγο», τόνισαν ο συγγραφέας και η συντονίστρια.                     Οι αλληγορίες πολλές, όπως η συμπεριφορά των προσώπων, η βελανιδιά, η σφεντόνα, τα ευχάριστα και δυσάρεστα γεγονότα που πλέκονται με δαντελένια μεταξωτή γραφή.

Ποιος είναι

Ο Μανώλης Τσαγκάτος είναι δάσκαλος. Έχει μεταπτυχιακό στην Κοινωνιολογία με θέμα την κοινωνική έρευνα. Έχει δημοσιεύσει αρκετές επιστημονικές εργασίες σχετικά με κοινωνικά θέματα και θέματα ψυχολογίας.

Εικονογράφηση

Το τελικό αποτέλεσμα του βιβλίου είναι οικογενειακή υπόθεση. Τη γραφίδα του Μανώλη  επενδύει με εξαιρετικά σκίτσα ο πατέρας του Δημήτρης, συνταξιούχος δάσκαλος, που ασχολείται  ερασιτεχνικά με τη ζωγραφική και την αγιογραφία.

Σχόλια άρθρου: 0
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση