29.10.2021 19:39

«Δυστυχώς το ναυάγιο της ναυαρχίδας του Καρά Αλή έχει υποστεί σημαντικές φθορές» (ΒΙΝΤΕΟ)

Υπάρχει τεράστια διαφορά στο ναυάγιο από το 1988 μέχρι σήμερα, είπε ο Αρχαιολόγος της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων Δημήτριος Κουρκουμελής

Στη σημαντικότητα της συνέχισης των ερευνών έξω από το Λιμάνι της Χίου, ώστε να προκύψουν περισσότερα ιστορικά στοιχεία για το ναυάγιο που είναι γνωστό ως ναυαρχίδα του Καρά Αλή, εστίασε σε δηλώσεις του, ο αρχαιολόγος της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων Δημήτρης Κουρκουμελής με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης των ευρημάτων που αποδίδονται στο συγκεκριμένο ναυάγιο.

Ο κ. Κουρκουμελής επεσήμανε ότι, τα καμένα ξύλα στο σκαρί αλλά και η κατάσταση των οστών που βρέθηκαν στο ναυάγιο, συνηγορούν ότι πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο πλοίο, το οποίο βυθίστηκε βίαια.

«Στις αρχές του 19ου αιώνα δεν υπάρχει κάποιο άλλο περιστατικό που να συνέβη έξω από το λιμάνι της Χίου πέρα από την πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας από τον Κωνσταντίνο Κανάρη», ανέφερε ο κ. Κουρκουμελής, προσθέτοντας ότι, σε κάθε περίπτωση το ναυάγιο έχει υποστεί σημαντικές φθορές από την πρώτη έρευνα που έγινε το 1988 σε σχέση με την εικόνα του ναυαγίου το 2005, οπότε και υπάρχει η τελευταία του καταγραφή από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων.

Αυτό συμβαίνει, είπε ο κ. Κουρκουμελής, γιατί το συγκεκριμένο ναυάγιο είναι εξαιρετικά εκτεθειμένο με αποτέλεσμα στο βάθος των 50 μέτρων όπου βρίσκεται να έχει υποστεί σημαντικές φθορές.

Δεν αρκεί μόνο η βούληση

Ερωτώμενος ωστόσο για το αν υπάρχει η βούληση για συνέχιση των ερευνών κ. Κουρκουμελής απάντησε ότι πάντα υπάρχει η βούληση για έρευνα, ωστόσο δεν αρκεί μόνο αυτή. Όπως εξήγησε, εκτός των άλλων, πρέπει να υπάρχουν και τα χρήματα και τα μέσα, αφού για τη συγκεκριμένη περίπτωση μόνο μία κατάδυση φθάνει τα 500 ευρώ σε κόστος.

Σε κάθε περίπτωση, είπε ο ίδιος, θα πρέπει να βρεθούν περισσότερα στοιχεία σχετικά με το ναυάγιο ώστε να τεκμηριωθεί επιστημονικά με κάθε τρόπο ότι πρόκειται όντως για το ναυάγιο της ναυαρχίδας του Καρά Αλή.

Να σημειωθεί πάντως ότι σύμφωνα με τον Κουρκουμελή, η Χίος διαθέτει αρκετά ναυάγια, διαφόρων χρόνων, όπως για παράδειγμα τα περίφημα βυζαντινά ναυάγια στα Πρασονήσια αλλά και ακόμα παλαιότερα στα οποία βρέθηκαν αμφορείς μεταφοράς του ξακουστού χιακού οίνου.

Η έκθεση στο Ναυτικό Μουσείο της Χίου θα διαρκέσει για 1 χρόνο κι εκτός των άλλων περιλαμβάνει και προσωπικά αντικείμενα του πυρπολητή Κωνσταντίνου Κανάρη.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ "Π" ΣΤΟ FACEBOOK

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ