15.12.2022 11:52

"Απέναντι" - Πρεμιέρα για το εικαστικό έργο -ντοκιμαντέρ της Chioslyrikarts

Δύο παράλληλες ιστορίες ξεδιπλώνονται... η μια "Απέναντι" στην άλλη...

H Chioslyrikarts κάνει ένα νέο πρωτοποριακό άλμα στην πορεία της Χορωδιακής Τέχνης, δημιουργώντας ένα Εικαστικό έργο – Ντοκιμαντέρ, διάρκειας περίπου 1.30 ώρας, με τον τίτλο Απέναντι, του οποίου όλα τα γυρίσματα ολοκληρώθηκαν στην Χίο, με συνδυασμό αφήγησης από τον ίδιο τον συγγραφέα Γιάννη Μακριδάκη από το βιβλίο του 10.516 μέρες με θέμα την ιστορική καθημερινότητα της Χίου κατά τα χρόνια της Μικρασιατικής εκστρατείας και καταστροφής, χορογραφία & χορό από την αμερικανίδα Christy Walsh και σκηνοθεσία & μουσική καλλιτεχνική διεύθυνση της μαέστρου Αγγέλας Τσιμπιρλού. 

Η ιστορική πορεία της Χίου κατά τα πρώτα είκοσι εννέα χρόνια του νέου της βίου, μετά την 11η Νοεμβρίου 1912, ως «Ελληνίδα» πλέον, μέχρι την 28η Οκτωβρίου 1940, που η Ελλάδα μπήκε στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο παρουσιάζεται μέσα από το βιβλίο του Γιάννη Μακριδάκη «10.516 Μέρες», το οποίο αποτελεί σύνθεση ενός μεγάλου αριθμού πληροφοριών για την πολιτική, την εκκλησία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την κοινωνία, τον πόλεμο, την προσφυγιά, την ανάπτυξη, τις υπηρεσίες και γενικά για όλους τους τομείς της ιστορικής καθημερινότητας. Πληροφορίες που κατά το πλείστο συλλέχθηκαν από τη μακροχρόνια μελέτη των έντεκα χιλιάδων διακοσίων πενήντα φύλλων, τα οποία κυκλοφόρησαν οι τοπικές εφημερίδες, καταγράφοντας μέρα προς μέρα την Ιστορία στη γέννησή της.

Το χορωδιακό σύνολο Χίος Λύρικα οπτικοποιεί και ζωντανεύει τις καταγεγραμμένες μνήμες του νησιού μας σε ένα Εικαστικό έργο-Ντοκιμαντέρ με βασικό στόχο να διατηρήσει άσβεστη την περήφανη μνήμη της Μικρασίας και να αναδείξει στοιχεία του πολιτισμού του καταπονημένου προσφυγικού λαού, στη δεύτερη και τρίτη γενιά των προσφύγων που διέφυγαν στη Χίο, τα άλλα νησιά και την κεντρική Ελλάδα. Μέσω αυτής της προσπάθειας θα γίνουμε κοινωνοί του μικρασιατικού δράματος, ενώ παράλληλα εμπλουτίζοντας τις βιβλιοθήκες των σχολείων κάθε ελληνικής πόλης που στιγμάτισε η προσφυγιά, θα διατηρήσει άσβεστη τη μνήμη των προγόνων, καταδεικνύοντας το μέγεθος της πολιτιστικής υπεροχής του Μικρασιατικού Ελληνισμού

Περιγραφή: Δύο παράλληλες ιστορίες ξεδιπλώνονται... η μια "Απέναντι" στην άλλη...

Η πραγματική μας ιστορία καθρεφτίζεται μέσα στον παιδικό έρωτα της Σμυρνιάς Άννας και του Άγγλου Albert... Ο όλεθρος της άτεγκτης κυνικής πλευράς μας έρχεται δυστυχώς σε αντίθεση με τα συναισθήματα των παιδικών μας ψυχών… αυτών που τελικά θα μείνουν ψηλά στο απέραντο σύμπαν και θα ονειρεύονται τη στιγμή του αστείρευτου φωτός, της απέραντης αγάπης, της Ειρήνης, της συναισθηματικής ένωσης όλων των μορφών ζωής…!

Στην εικαστική αυτή δημιουργία συμμετείχαν 42 Χιώτες εθελοντές μέλη των Χορωδιών της Chioslyrikarts σε πρωταγωνιστικούς ρόλους, ηλικίας από 7 έως 81 χρόνων οι οποίοι συνεργάστηκαν και πειραματίστηκαν με επαγγελματίες καλλιτέχνες διαφόρων τεχνών, συνομίλησαν μουσικά και θεατρικά μεταξύ τους, με αποτέλεσμα, την ανάδειξή τους σε ρόλους που ξεπερνούν εκείνον του απλού θεατή, ενώ ταυτόχρονα δημιούργησαν απρόσμενα καλλιτεχνικά αποτελέσματα, θέτοντας την Χίο στο επίκεντρο και στέλνοντας ταυτόχρονα ένα δυνατό μήνυμα: ότι η τοπική κοινωνία συνεχίζει να δίνει δυναμικά το παρόν στον πολιτισμό και τις τέχνες & να οραματίζεται ένα υψηλό καλλιτεχνικό μέλλον. 

 Στόχος αυτού του δρώμενου, πέραν της προσπάθειας διάδοσης της ιστορίας μας, είναι η ένωση διαφόρων μορφών Τέχνης όπως αυτή της Λογοτεχνίας, της Ποίησης, του Χορού της Σκηνοθεσίας, της Μουσικής, της Ηθοποιίας, του βίντεο αρτ, όπως επίσης και η ανάδειξη των φυσικών τοπίων της Χίου, την άυλη και υλική πολιτιστική κληρονομιά της, όπως και την ιστορική σημασία αυτών. 

Η πρεμιέρα θα γίνει στην Χίο στις 27.12.2022 στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο.

Επόμενες προβολές: 28 & 29.12.2022 - Ώρα 20.30.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ