8.9.2016 13:58

Ανδρέας Ροδάκης «Οι εμπειρίες μου και η καθημερινότητα μου είναι πηγή έμπνευσής μου»

Η ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

Η συμμετοχή του στον λογοτεχνικό διαγωνισμό της Βιβλιοθήκης «Κοραής» και η απόσπαση του 2ου βραβείου του έδωσαν την ώθηση να συνεχίσει το ταξίδι του στη λογοτεχνία. Ο Ανδρέας Ροδάκης συστήνεται στο αναγνωστικό κοινό της Χίου με την «Ερωμένη του κυρίου Μπράουν» των εκδόσεων «Άλφα Πι» και κατορθώνει μα κερδίσει τις εντυπώσεις. 

 

Ερωτ: Η ερωμένη του κυρίου Μπράουν» είναι η πρώτη συγγραφική σας προσπάθεια. Πότε ξεκινάει το ταξίδι σας στον χώρο της λογοτεχνίας;

Απ: Ξεκίνησα να γράφω το 2014 με τη συμμετοχή μου στο λογοτεχνικό διαγωνισμό που διοργάνωσε η βιβλιοθήκη του Κοραή. Διαγωνίστηκα με το διήγημα «Με ξέρεις;»  που περιέχεται επίσης στη συλλογή που εκδόθηκε. Η απονομή του δεύτερου βραβείου μου έδωσε την αφορμή να συνεχίσω να γράφω.

 

Ερωτ: Πώς προέκυψε ο τίτλος του βιβλίου;

Απ:  Αντικειμενικά, από όλους τους τίτλους των διηγημάτων θεωρώ ότι «Η ερωμένη του κύριου Μπράουν» έδινε μια ακουστική ωραιοποίηση που θα εξίταρε ίσως και το αναγνωστικό κοινό. Από την άλλη, η γοητεία της ερωμένης (Μ…) που προκάλεσε τόση μεγάλη καταστροφή, σχημάτισε ένα πικάντικο περιεχόμενο στην ιστορία που νομίζω ότι άξιζε να αναφερθεί και ως τίτλος του βιβλίου.

 

Ερωτ: Στο βιβλίο περιέχονται δέκα αυτοτελείς ιστορίες.  Στις περισσότερες η αγάπη κυριαρχεί και έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Τι ρόλο διαδραματίζει στη δική σας ζωή η αγάπη;

Απ:  Πιστεύω ότι η αγάπη είναι το παν. Είναι ένα συναίσθημα για το οποίο αξίζει να ζούμε για να το νιώσουμε και συνάμα να το εισπράξουμε από τους άλλους. Για μένα η αγάπη είναι το νόημα της ζωής.

 

Ερωτ: Στις ιστορίες σας υπάρχει δυστυχία ,αδικία, πάθος, θάνατος. Πόσο εύκολο είναι να διαχειριστείς αυτές τις καταστάσεις  στην καθημερινότητά σου;

Απ:  Η αντιμετώπιση του κάθε προβλήματος εξαρτάται από τον χαρακτήρα του κάθε ατόμου. Δεν νιώθουμε, ούτε σκεπτόμαστε όλοι με τον ίδιο τρόπο. Ωστόσο η πείρα από τα προβλήματα του παρελθόντος μπορούν να μας γεμίσουν με περισσότερη δύναμη για τη συνέχεια. Χρειάζεται αγώνας, θέληση και συμπαράσταση από τους δικούς μας ανθρώπους.

 

Ερωτ: Τι αποτελεί πηγή έμπνευσης σας;

Απ: Οι εμπειρίες μου και η καθημερινότητα μου. Οι αναμνήσεις από το μακρινό παρελθόν, τα ακούσματα από τις συζητήσεις των περαστικών στο δρόμο, ο έρωτας και η προσμονή για μια καλύτερη κοινωνία.

Ερωτ: Πόσο  διάστημα απαιτήθηκε για να ολοκληρώσετε τις ιστορίες σας;

Απ:  Ένα χρόνος, διότι δεν ήταν αυτοσκοπός η ανεύρεση των δέκα ιστοριών αλλα και το συναίσθημα για την εκκίνηση της συγγραφής τους. Ήταν μια διαδικασία που απαιτούσε μεγάλη υπομονή για το καλύτερο αποτέλεσμα.

Ερωτ: Είστε ικανοποιημένος από την ανταπόκριση του κοινού;

Απ:  Από την έκδοση του βιβλίου εισέπραξα μεγάλη ανταπόκριση όσον αφορά το ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού. Πολύς κόσμος προθυμοποιήθηκε να παραβρεθεί στην παρουσίαση του βιβλίου ή να μου ζητήσει πληροφορίες για το που πωλείται και να το αγοράσει. Το σημαντικό όμως είναι ότι νιώθω περισσότερο ικανοποιημένος με τον εαυτό μου που μπόρεσε και έφερε εις πέρας αυτό το δημιούργημα.

Ερωτ: Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή;

Απ: Μπορώ να πω ότι από νεαρή ηλικία είχα την έφεση στο να γράφω. Χωρίς να ακούγεται εγωιστικό από τη μεριά μου, πίστευα πάντα ότι κάποια στιγμή θα έκανα στη ζωή μου ένα τέτοιο βήμα. Όσον αφορά το σήμερα, είναι για μένα μια ανάγκη έκφρασης για το καθετί που με ενδιαφέρει αλλα και ένας τρόπος διαμαρτυρίας για τον κόσμο που ζούμε.

 

Ερωτ: Θα υπάρξει συνέχεια στο συγγραφικό σας έργο;

Απ:  Η πιο ειλικρινής απάντηση είναι ότι θα το ήθελα πολύ να υπάρξει συνέχεια. Το λέω αυτό, διότι η στιγμή της έμπνευσης και η διαδικασία της συγγραφής δεν είναι εύκολα πράγματα όταν τα πραγματεύεσαι με επιμέλεια. Μου αρέσει να γράφω και αναμένω την συνέχεια χωρίς να υπόσχομαι πολλά σε κανένα. Χρωστάω πολλά στις εκδόσεις «Άλφα Πι»και στον κύριο Γιάννη Παληό που έκαναν το όνειρο μου πραγματικότητα. Με αγκάλιασαν σαν παιδί τους και μου πρόσφεραν πολλά ωφέλημα με την συνεργασία και τη δουλεία τους. Τους ευχαριστώ για αυτό και δημόσια.

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ