17.1.2018 11:24

Στη δικαιοσύνη προσφεύγει ο Μουζάλας για τα μπλόκα του Χαλκειούς

Ξεκίνησε η μεταφορά κλινοσκεπασμάτων με τη βοήθεια της Αστυνομίας

Το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά το Υπουργείο Μεταναστευτικής κατά όσων εμποδίζουν τη μεταφορά οικίσκων στον χώρο περιμετρικά της ΒΙ.ΑΛ. αποκαλύπτει μέσα από δημοσίευμά της η έντυπη «Καθημερινή» κάνοντας λόγο για ανταρτοπόλεμο μεταξύ των κατοίκων του Χαλκειούς και του Υπουργείου.

Το Υπουργείο κατηγορεί τους κατοίκους ότι έχοντας αποκλείσει την είσοδο οχημάτων προς τη ΒΙ.ΑΛ. δεν μπορεί να γίνει αποκομιδή των απορριμμάτων αλλά ούτε να αδειάσουν χημικές τουαλέτες που χρησιμοποιούνται εντός της ΒΙ.ΑΛ., κάτι όμως που καταρρίπτεται από τους ίδιους λέγοντας ότι έχουν επιτρέψει την είσοδο των σχετικών οχημάτων στον χώρο.

Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σχεδιάζει να κινηθεί νομικά προκειμένου να μην επιδεινωθεί περισσότερο η κατάσταση εντός της δομής όπου παραμένουν 1.600 άτομα, αριθμός διπλάσιος από αυτόν που αντέχουν οι υφιστάμενες υποδομές. Προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι η προσφυγή στη δικαιοσύνη δημιουργεί περαιτέρω καθυστερήσεις, ενώ η κατάσταση είναι ήδη κρίσιμη λόγω των κακών συνθηκών. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να εξεταστούν τα ασφαλιστικά μέτρα που έχει καταθέσει ο Δήμος Χίου εναντίον του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για τη χρήση της ΒΙΑΛ. Πρόκειται για την εκδίκαση της δεύτερης προσφυγής δεδομένου ότι η πρώτη απορρίφθηκε από το δικαστήριο στις αρχές Δεκεμβρίου οπότε και δόθηκε το πράσινο φως για τη συνέχιση των εργασιών.

Τίποτα πριν το τέλος Ιανουαρίου

Την καθυστέρηση στον σχεδιασμό του Υπουργείου επιβεβαιώνει και ο Γενικός Γραμματέας του Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Κλάπας που μιλώντας στην «κ», επεσήμανε ότι «δεν θα μπορέσουν να τοποθετηθούν τα κοντέινερ έως τις 20 Ιανουαρίου».

Με ΜΑΤ η μεταφορά κλινοσκεπασμάτων στους νέους οικίσκους

Από την πλευρά της πάντως η Αστυνομία φαίνεται διατεθειμένη να βοηθήσει στον σχεδιασμό του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, μη χάνοντας χρόνο στην υλοποίηση του γενικότερου σχεδιασμού.

Ήδη από το πρωί της Τετάρτης δυνάμεις των ΜΑΤ βρέθηκαν στο σημείο όπου έχουν τοποθετηθεί περί τους 28 οικίσκους, προκειμένου να διαφυλάξουν την ανεμπόδιστη μεταφορά κλινοσκεπασμάτων στα νέα κοντέινερ.

Η μεταφορά ρουχισμού και κλινοσκεπασμάτων γίνεται με τα αυτοκίνητα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου προκειμένου σύντομα να μεταφερθούν μέσα σε αυτά οικογένειες προσφύγων και μεταναστών, παρότι δεν διαθέτουν σύνδεση με το ηλεκτρικό καθώς και σύνδεση με το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης της ΒΙ.ΑΛ..

 

Θα παρακάμψουν τους κατοίκους;

Από την πλευρά του πάντως το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής μελετά κι άλλες λύσεις προκειμένου να κάμψει τις σθεναρές αντιστάσεις των κατοίκων του Χαλκειούς. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες του «π», μελετάται η διάνοιξη δεύτερου δρόμου που να οδηγεί στον χώρο της επέκτασης της ΒΙ.ΑΛ., που βρίσκεται λίγα μέτρα μακρύτερα από τον δρόμο που σήμερα έχει αποκλειστεί από τους κατοίκους. «Σε αυτή την περίπτωση το πρόβλημα είναι ότι θα πρέπει να κατεδαφιστεί το μικρό γήπεδο που κατασκευάστηκε για να αθλούνται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Πρόκειται για μία δομή ιδιαίτερα χρήσιμη για την απασχόληση αυτών των ατόμων και αυτό είναι κάτι που δημιουργεί προβληματισμό», επεσήμανε στον «π» στέλεχος της ΒΙ.ΑΛ., υπογραμμίζοντας ότι οι διεργασίες από την πλευρά των υπευθύνων είναι συνεχείς τα τελευταία 24ωρα. «Το που θα καταλήξει πάντως η μπίλια δεν είναι κάτι που μπορεί να το πει κανείς από εμάς, με δεδομένο ότι οι αποφάσεις ανήκουν αποκλειστικά στο Υπουργείο», ανέφερε.

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ