12.2.2019 19:41

Προς αναζήτηση ιδιωτικής έκτασης στη Χίο για νέο hotspot το Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής

Ψάχνει οικόπεδο 40 στρεμμάτων για τη μετεγκατάσταση της ΒΙ.ΑΛ. σε άλλο σημείο του νησιού για τα επόμενα 10 χρόνια

Σειρά εξελίξεων σε τοπικό επίπεδο σηματοδοτεί η ανάρτηση στη Διαύγεια, εγγράφου με το οποίο το Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής γνωστοποιεί ότι προτίθεται να μισθώσει έκταση ή όμορες εκτάσεις στη Χίο ελάχιστης συνολικής επιφάνειας 39.000 τ.μ. (33.851 τ.μ. είναι η ΒΙ.Α.Λ) αν υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης του Κέντρου Φιλοξενίας με το κεντρικό αποχετευτικό δίκτυο ή 40.000.τ.μ. σε περίπτωση εγκατάστασης μονάδας επεξεργασίας λυμάτων προκειμένου να δημιουργηθεί Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης και προσωρινή Δομή Φιλοξενίας χωρητικότητας 1500 ατόμων από 1000 άτομα που είναι σήμερα.

Οι ελάχιστες απαιτήσεις της νέας έκτασης

Για τη μίσθωση ακινήτου το Υπουργείο θέτει ορισμένες βασικές προϋποθέσεις, τις οποίες συνοψίζει στα εξής:

  • Να μη χαρακτηρίζεται δασική η νέα έκταση(Απαιτείται σχετική βεβαίωση από την αρμόδια Δασική Υπηρεσία).
  • Να μην περιλαμβάνει ρέματα ή να μην συνορεύει με ρέματα. Διαφορετικά αυτά πρέπει να είναι οριοθετημένα και να προσκομιστεί η αντίστοιχη βεβαίωση από την αρμόδια αρχή.
  • Η μέγιστη επιτρεπόμενη κλίση του οικοπέδου να είναι 5% (έκταση με μικρές υψομετρικές διαφορές) και να αποδεικνύεται από τοπογραφικό διάγραμμα που θα προσκομιστεί από τον ιδιοκτήτη.
  • Να μην βρίσκεται εντός χώρου ή πλησίον μνημείου αρμοδιότητάς της Εφορίας Αρχαιοτήτων Χίου (Απαιτείται βεβαίωση της Αρμόδιας Εφορίας Αρχαιοτήτων ότι δεν υπάρχει αντίρρηση για τη δημιουργία Κέντρου/Δομής φιλοξενίας στον εν λόγω χώρο).
  • Να μην βρίσκεται εντός περιοχής του δικτύου Natura 2000 (Απαιτείται βεβαίωση από την αρμόδια Δημοτική Υπηρεσία Δόμησης και ότι δεν υπάρχει αντίρρηση της Διεύθυνσης Δόμησης για τη δημιουργία Κέντρου/Δομής φιλοξενίας στον εν λόγω χώρο λόγω κωλύματος, π.χ. καθορισμένες χρήσεις γης κ.λ.π. ).
  • Να παρέχει δυνατότητα σύνδεσης με τα υφιστάμενα κεντρικά δίκτυα Κοινής Ωφέλειας (ύδρευσης, ηλεκτρισμού).
  • Να υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης με το οδικό δίκτυο.

Διαδικασία επιλογής

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν ολοκληρωμένη πρόταση μίσθωσης της προς διάθεση ακίνητης ιδιοκτησίας τους συμπεριλαμβανομένου και του προτεινόμενου ύψους του μισθώματος στη Γραμματεία της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Η απόφαση για την επιλογή της προς μίσθωση έκτασης θα γίνει από τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής ύστερα από εισήγηση τριμελούς επιτροπής που θα οριστεί για τον συγκεκριμένο σκοπό και η οποία θα έχει τη δυνατότητα να διενεργήσει αυτοψία της προς μίσθωση έκτασης.

Η διάρκεια της μίσθωσης ορίζεται ότι θα είναι 5 έτη με δυνατότητα παράτασης για επιπλέον 5  έτη.

Η ανακοίνωση της Παγχιακής Επιτροπής Αγώνα

Σε ανακοίνωσή της η Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα, που ανέδειξε το ζήτημα αναφέρει τα εξής:

Μετά από τρία χρόνια , το μεταναστευτικό πρόβλημα εξακολουθεί να είναι στην πρώτη γραμμή για τα ακριτικά μας νησιά. Αυτή την φορά αντέδρασε η Σάμος, με μία τεράστια συγκέντρωση για τα δεδομένα του νησιού εναντίον των νέων σχεδίων της κυβέρνησης.Αντιδράσεις υπήρξαν και στην Λέσβο.

Αυτό που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια στην Χίο με τις δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των απλών πολιτών της , συνεχίζεται τώρα και στα υπόλοιπα νησιά. Και θα συνεχίζεται γιατί τομεταναστευτικό ήταν και είναι εδώ μαζί με την καταστροφική διαχείριση του για τα νησιά.

ΔΕΝ ΕΦΥΓΕ. Αναζητούνται οι νέοι πρόθυμοι για να φορτωθούν το πρόβλημα.

Έτσι για να μην ξεχνάμε το τι έχει προσφέρει στο νησί μας η γενική αντίδραση όλων, που πρωτοεκδηλώθηκε από την Παγχιακή Επιτροπή ΑΓΩΝΑ, όταν αιρετοί κατηγορούσαν απλούς πολίτες ως ακραία στοιχεία (ή επιμελώς κρυβόντουσαν) , συντασσόμενοι πλήρως με την κυβερνητική πολιτική.

Στη Σάμο εδώ και πολύ καιρό προσπαθεί να πεισθεί η τοπική κοινωνία για την δημιουργία νέου κέντρου Χοτ-Σποτ μετά από την ''πετυχημένη'' λειτουργία του πρώτου (υποτίθεται ότι θα κλείσει το πρώτο).

Με την ίδια ακριβώς πολιτική επιχειρούν για άλλη μία φορά να ξεγελάσουν ΚΑΙ το νησί μας ανακοινώνοντας ΝΕΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ (δηλαδή νέο Χοτ-Σποτ) με την αναζήτηση έκτασης για να μεταφέρουν όπως ισχυρίζονται την ΒΙΑΛ (*).

Βέβαια η μόνη ''επένδυση'' που είδαμε στο νησί μας τα τελευταία χρόνια ήταν η ΒΙΑΛ, όταν συντάχθηκαν μαζί, οι κύριοι Βουρνούς και Μουζάλας για την καταστροφή της Χίου.

Διαβάζοντας προσεκτικά τους όρους της πρόσκλησης ενδιαφέροντος , θα διαπιστώσει εύκολα κανείς ,ότι δύσκολα θα υπάρξει ιδιοκτησία τέτοιων διαστάσεων με ανάγλυφο κλίσης <5% που θα καλύπτει συγχρόνως όλες τις υπόλοιπες απαιτήσεις. Ο χρόνος των εθνικών εκλογών πλησιάζει, και το εμπόριο ψεύτικης ελπίδας για τους κατοίκους των Καμποχώρων από την κυβέρνηση , μόλις άρχισε .Αλλωστε η μη εξεύρεση νέου χώρου αποτελεί μια άριστη νομική δικαιολογία για το υπουργείο ώστε να διεκδικήσει την συνέχιση λειτουργίας της ΒΙΑΛ.

 

Η απάντηση που θα πάρουν όλοι οι υπεύθυνοι για την υποβάθμιση του τόπου μας από το λαό της Χίου, θα είναι συντριπτική .

 

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ