Πολιτική

28/8/17 13:23

τελ. ενημ.: 29/8/17 8:19

Περιορίζεται η Σούδα, φρακάρουν ΒΙ.ΑΛ. και Χαλκειός

• ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΟΤΙ Η ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ ΑΝΑΖΗΤΕΙ ΧΩΡΑΦΙΑ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΑ ΤΗΣ ΒΙΑΛ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΛΩΘΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟ Ο ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΣ

Αναγκασμένοι να πρωταγωνιστήσουν στο ίδιο θλιβερό έργο είναι για μία ακόμη φορά οι κάτοικοι του Χαλκειούς, που εδώ και δύο χρόνια συνεχίζουν να σηκώνουν το δυσανάλογο φορτίο που δημιουργεί η απουσία κυβερνητικής πολιτικής στη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Η ορθή επιλογή της απόφασης του Δήμου να βάλει επιτέλους τέρμα στη ντροπή της Σούδας, σε συνδυασμό με τη μη ύπαρξη άλλης δομής, δημιουργεί ολοένα και περισσότερο συνθήκες ασφυξίας τόσο στο hotspot όσο και στις περιοχές γύρω από αυτό. Οι συνθήκες διαμονής εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών στη ΒΙ.ΑΛ. βαίνουν συνεχώς προς το χειρότερο, την ώρα που ήδη περιμετρικά του Κέντρου Υποδοχής στήθηκαν οι πρώτες σκηνές φιλοξενίας μιας και τα κοντέινερ γέμισαν ασφυκτικά από κόσμο.

Παρά τις προσπάθειες της διοίκησης του Hotspot το πρόβλημα να περιοριστεί μόνο εντός του κέντρου, δεν είναι λίγοι οι μετανάστες που καθημερινά αναγκάζονται να κοιμούνται στα διπλανά χωράφια, φοβούμενοι για την ασφάλεια των ίδιων και των παιδιών τους.

«Η κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή είναι τραγική. Μπορεί κανείς να μη μιλά αλλά πρέπει να ρωτήσετε όσους έχουν περιουσίες, χωράφια και σπίτια, γύρω από το Κέντρο. Δεν μπορούμε πια να πλησιάσουμε. Τα χωράφια πλέον τα χάσαμε», ανέφερε κάτοικος της περιοχής στον «π».

Όπως εξηγεί ο ίδιος, η τοπική κοινωνία του Χαλκειούς βράζει, την ώρα που κανείς από την κυβέρνηση δεν απαντά στο βασικό ερώτημα, τί θα γίνει με τις νέες αφίξεις. «Σήμερα ξέρουμε ότι η Σούδα, ευτυχώς, κλείνει. Πλέον έμεινε το Χαλκειός. Ας έρθουν εδώ οι κύριοι της κυβέρνησης και ας μας απαντήσουν πόσους ακόμα θεωρούν ότι μπορεί να αντέξει η ΒΙ.ΑΛ.. Κι αν έρθουν κι άλλοι; Ποιος μας εγγυάται ότι δεν θα δούμε σκηνές έξω από το hotspot; Ποιος μας λέει ότι δεν θα έχουμε μία δεύτερη Σούδα δίπλα από το Κέντρο;», διερωτήθηκε ο ίδιος κάτοικος.

Σιωπηρή στρατηγική

Η απουσία κάθε ίχνους αντίδρασης από την πλευρά της κυβέρνησης ή τοπικών κυβερνητικών παραγόντων στην απόφαση της δημοτικής αρχής να κλείσει σταδιακά τη Σούδα κινεί υποψίες ότι το μόνο ... εν ενεργεία σχέδιο που εφαρμόζεται είναι η σιωπηρή διόγκωση της ΒΙΑΛ. Άλλωστε η αδυναμία εξεύρεσης άλλου χώρου ακόμα και για την κατασκευή ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. ίσως οδηγεί μονομερώς την κυβέρνηση να αποδεχτεί ότι μονόδρομος είναι η επιπλέον επιβάρυνση της ΒΙΑΛ και της γύρω περιοχής, ώστε να περιοριστούν οι αντιδράσεις σε ένα μόνο σημείο του νησιού. Από όσο φαίνεται, μάλιστα, οι αντιδράσεις στο Χαλκειός θεωρούνται περιορισμένες, γεγονός που διευκολύνει έναν τέτοιο σχεδιασμό, εφόσον βρίσκεται σε εφαρμογή.

Φήμες ή πραγματικότητα;

Οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται καθημερινά στη ΒΙ.ΑΛ. δεν είναι το μοναδικό που απασχολεί τους κατοίκους. Εσχάτως στο χωριό κυκλοφόρησε η φήμη ότι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανιχνεύει το ενδεχόμενο ενοικίασης οικοπέδων περιμετρικά του hotspot, αναδεικνύοντας ότι η σοβαρή έλλειψη πολιτικής από πλευράς Κυβέρνησης αλλά κυρίως υπεύθυνης ενημέρωσης είναι ικανή να τροφοδοτήσει νέο γύρο αντιδράσεων στην τοπική κοινωνία.

Στο Χαλκειός διακινούνται πληροφορίες ότι ήδη κάτοικοι του χωριού έχουν συμφωνήσει με την Ύπατη Αρμοστεία, καθώς οι προσφορές είναι δελεαστικές και πάντως υπερβαίνουν τις απαιτήσεις  για μια απλή καλλιεργήσιμη έκταση.

«Ποιος δεν θα ενέδιδε; Έτσι κι αλλιώς ξεχνάμε πια κάθε σκέψη καλλιέργειας. Ορισμένοι θεωρούν ότι είναι η μόνη ευκαιρία να αναπληρώσουν χαμένα έσοδα», ισχυρίζονται Χαλκούσοι. Αν πάντως όντως η Ύπατη Αρμοστεία αναζητεί χώρους περιμετρικά της ΒΙΑΛ φωτογραφίζεται πια η στρατηγική η περιοχή να εδραιωθεί ως μοναδικό σημείο παραμονής των μεταναστών και προσφύγων.

 

Σχόλια άρθρου: 0
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση