2.12.2022 12:18

ΠΑΣΟΚ Χίου: "Πλήρης εμπορευματοποίηση του αγαθού της υγείας από την κυβέρνηση ΝΔ"

Για πολλοστή φορά η κυβέρνηση της ΝΔ αναδεικνύει το πλέον σκληρό, μη ανθρωποκεντρικό, νεοφιλελεύθερο πρόσωπό της με το νομοσχέδιο για το Ε.Σ.Υ. που βήμα βήμα οδηγεί σε ένα πρωτοφανές ξεκάρφωμα όλων εκείνων των στοιχείων του κοινωνικού του χαρακτήρα.

Τα τελευταία χρόνια το Ε.Σ.Υ., αφέθηκε στη μοίρα του. Έλλειψε ο πολιτικός σχεδιασμός, η στρατηγική, ο συντονισμός, οι σωστές κατευθύνσεις. Οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου είτε έδειξαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον προς τα ιδιωτικά συμφέροντα (ΝΔ) είτε υπηρέτησαν αναχρονιστικές πελατειακές πολιτικές ενός κακώς νοούμενου συνδικαλισμού που έβλεπε την υγεία ως προϊόν για τη βόλεψή τους και όχι ως αγαθό (ΣΥΡΙΖΑ).

Φτάσαμε στο σημείο το νομοσχέδιο που συζητείται αντί να προσβλέπει στην ενδυνάμωση του Ε.Σ.Υ. μάλλον να αφήνει μετέωρα ζητήματα όπως η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση, τα οποία οξύνθηκαν με την πανδημία.

Μάλιστα τα άρθρα 7 και 10 τροποποιούν τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών του Ε.Σ.Υ. και έτσι απορυθμίζουν την παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες, αλλοιώνοντας τη θεμελιώδη φιλοσοφία του Ε.Σ.Υ., το οποίο μέχρι τώρα παρέχει δωρεάν τις υπηρεσίες του στους πολίτες και παραπέμποντας ταυτόχρονα σε παλαιές νοοτροπίες και παθογένειες όταν πρόσβαση στην περίθαλψη είχαν οι έχοντες χρήμα ή… μέσο.

Στον πυρήνα του νομοσχεδίου βρίσκεται η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του Ε.Σ.Υ. και η δυνατότητα των ιδιωτών γιατρών να εργάζονται στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Το Υπουργείο Υγείας, δίνοντας στους γιατρούς του Ε.Σ.Υ. τη δυνατότητα, όχι μόνο να έχουν ιδιωτικό ιατρείο αλλά να εργάζονται και σε ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, κλπ, χωρίς έξοδα εξοπλισμού και λειτουργικά, στρεβλώνει τον υγιή ανταγωνισμό.

Τελικά, όφελος θα έχουν κυρίως τα μεγάλα ιδιωτικά funds στην υγεία, που θα εξασφαλίσουν φθηνό εργατικό δυναμικό, αφού η άνοδος της προσφοράς εργασίας θα οδηγήσει σε μείωση των αμοιβών.

Αυτοί που θα πληγούν κυρίως είναι οι ασθενείς, αφού το ΕΣΥ παραμένει σε κατάσταση οριακής λειτουργίας, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλες λίστες αναμονής σε χειρουργεία και τακτικά ραντεβού και η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας να υποβαθμίζεται.

Δυστυχώς όλο το μάρμαρο θα κληθεί να το πληρώσει ο πολίτης από την τσέπη του για να βρει λύση ιδιωτικά, σε μια συγκυρία μέγιστης ανασφάλειας και αδυναμίας για αξιοπρεπή διαβίωση.

Με τέτοιου είδους νομοσχέδια το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η εμβάθυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, ενώ το λεγόμενο κοινωνικό αγαθό της υγείας εμπορευματοποιείται πλήρως.

Το ΠΑΣΟΚ, έχει καταθέσει σαφείς προτάσεις για την υγεία με γνώμονα τον άνθρωπο και τις ανάγκες του κι όχι τα συμφέροντα και τις μικροεξυπηρετήσεις. Βασικές μας προτεραιότητες είναι:

  • H ύπαρξη ισχυρών δομών σε κάθε Περιφέρεια της χώρας.
  • Ένα Ενιαίο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας υπό δημόσια εποπτεία.
  • Σύγχρονα και λειτουργικά Δημόσια Νοσοκομεία.
  • Δημιουργία Σύγχρονων και καινοτόμων μονάδων περίθαλψης εκτός Νοσηλευτικών ιδρυμάτων.
  • Αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι νέοι γιατροί.
  • Αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΣΥ.
  • Έμφαση στην Υγεία στα Νησιά και γενικά την Περιφέρεια
  • Λειτουργία ανεξάρτητου μηχανισμού αξιολόγησης για τον έλεγχο ποιότητας των υπηρεσιών υγείας.
  • Ψηφιακός μετασχηματισμός της υγείας.

Για εμάς κομβικής σημασίας ζήτημα είναι η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ και της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών, με προϋπόθεση την ενίσχυση των δομών και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού σε όλα τα επίπεδα.

Αποτελεί αδήριτη αναγκαιότητα η ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. , ώστε να συνεχίσει να παρέχει δωρεάν και ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας σε όλους τους πολίτες.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ