12.7.2020 21:13

Οριστικά τέλος το «17» και μας έμεινε η ΒΙ.ΑΛ. που υποτίθεται θα έκλεινε

Οριστικό τέλος σε κάθε σενάριο δημιουργίας νέας δομής στην επιταγμένη έκταση των 620 στρεμμάτων στη θέση «17» στο Αίπος, έβαλε η εκπνοή της προθεσμίας που επέβαλε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του περασμένου Απριλίου.

Σύμφωνα με αυτή, επικυρώνονταν η επίταξη των εκτάσεων σε Χίο και Λέσβο της 10ης Φεβρουαρίου και δίνονταν 3μηνη προθεσμία, για την έκδοση υπουργικών αποφάσεων από τους Υπουργούς Οικονομικών και Μετανάστευσης για τον καθορισμό των αποζημιώσεων.

Η κυβέρνηση μετά την αποτυχημένη απόπειρα επιβολής του σχεδιασμού της, με τη χρήση βίας, αναγκάστηκε σε οπισθοχώρηση, αφήνοντας όπως φάνηκε την προθεσμία να περάσει άπραγη, επιλέγοντας να αποχωρήσει από κάθε ενέργεια που θα πυροδοτήσει νέο γύρο αντιπαλότητας, ιδιαίτερα με τους κατοίκους της Χίου και της Λέσβου.

Τακτική ώριμου φρούτου ή πραγματικό αδιέξοδο;

Και μπορεί να λέγεται ότι στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, ωστόσο η κατάσταση σε Χίο και Λέσβο φαίνεται ότι έχει βαλτώσει για τα καλά.

Ο μικρός ρυθμός αποσυμφόρησης, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι επιστροφές στην Τουρκιά μοιάζουν περισσότερο ως διακαής πόθος της κυβέρνησης παρά ως υπαρκτό σενάριο, προϊδεάζουν για δύο βασικά σενάρια.

Το πρώτο θέλει τη ΒΙ.ΑΛ. να αποσυμφορείται σταδιακά και τις επιστροφές στην Τουρκία να ξεκινούν με το νέο σύμφωνο μετανάστευσης που αναμένεται να ψηφιστεί από τη Γερμανική Προεδρεία της Ε.Ε., με τέτοιο μάλιστα ρυθμό που πιθανά το κλείσιμο ή η λειτουργία της ΒΙ.ΑΛ. σε οριακά επίπεδα να έρθει σύντομα.

Το δεύτερο σενάριο και ίσως αυτό που διακινείται έντονα μεταξύ των κατοίκων των δύο νησιών, είναι η τακτική του ώριμου φρούτου. Δηλαδή, η κυβέρνηση να παραμένει άπραγη, περιμένοντας οι καταστάσεις να φθάσουν σε τέτοιο σημείο, που οι τοπικές κοινωνίες διά των τοπικών αυτοδιοικήσεων, να ζητήσουν από μόνες τους, το κλείσιμο των δομών και τη δημιουργία νέων, μακριά από οικιστικούς ιστούς.

Σε κάθε περίπτωση, το μόνο σίγουρο δεδομένο που υπάρχει μέχρι στιγμής είναι ότι Μόρια και ΒΙ.ΑΛ. παραμένουν και όπως φαίνεται θα συνεχίσουν να παραμένουν για αρκετό καιρό ως τα μόνα κέντρα σε Λέσβο και Χίο αντίστοιχα… παράλληλα με το οριστικό τέλος του «17».

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ