3.12.2019 15:21

Ο ΣΥΡΙΖΑ Χίου για την Παγκόσμια και Εθνική Ημέρα για την Αναπηρία

Η 3η Δεκέμβρη θεσπίστηκε και τηρείται παγκόσμια από τα Ηνωμένα Έθνη ως Εθνική Ημέρα για την Αναπηρία. Αυτή η ημέρα δεν είναι μόνο μια επέτειος, αλλά αποτελεί μία ημέρα διεκδίκησης και κοινωνικής διαμαρτυρίας των ατόμων με αναπηρία. Είναι η ημέρα που ενώνουμε τη φωνή μας με τους αναπήρους ,τις οικογένειες τους με το  αναπηρικό κίνημα, που αγωνίζονται και διεκδικούν ενάντια στη φτώχεια, τον ρατσισμό, την ξενοφοβία, τις διακρίσεις, το στιγματισμό, τη φιλανθρωπία και τον περιορισμό των δικαιωμάτων τους. Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βιώνουν κάποιας μορφής αναπηρία σωματική,  νοητική ή ψυχική. Στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο ξεπερνούν τα 120 εκατομμύρια τα Α.με.Α. Στη χώρα μας τα άτομα με αναπηρία, καθώς και τα άτομα με χρόνιες παθήσεις ξεπερνούν το 10% του πληθυσμού. Τα άτομα με αναπηρία διεκδικούν το δικαίωμα στην ισότητα και την  αξιοπρέπεια. Η πραγματοποίηση αυτού του στόχου μπορεί να γίνει όταν η κοινωνία αποδεχθεί τους ανθρώπους που ζουν με αναπηρία και δεν επιδιώκει να αλλάξει τα άτομα με αναπηρία ώστε να γίνουν αποδεκτά από την κοινωνία. Τα άτομα με αναπηρία να έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν πλήρως ως πολίτες σε ισότιμη βάση με όλους τους άλλους.

Η ποιότητα και ο δείκτης πολιτισμού μιας δημοκρατικής κοινωνίας αποτυπώνεται στη ποιότητα της ζωής και της αξιοπρέπειας των ατόμων με αναπηρία.

H Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στο διάστημα από τον Ιανουάριο 2015- Ιούνιο 2019 παρά τον ανηλεή πόλεμο από το πολιτικό κατεστημένο, τους «δανειστές» και τα συστημικά ΜΜΕ, κατάφερε να βγάλει τη χώρα από την σκληρή περίοδο της κρίσης και ταυτόχρονα να προστατεύσει τους πιο ευάλωτους  κρατώντας όρθια την κοινωνία. Προχώρησε στη θεσμοθέτηση και υλοποίηση σημαντικών πολιτικών για τα άτομα με αναπηρία , τους χρόνια πάσχοντες και τις οικογένειές τους, αντιμετωπίζοντας τις επιπτώσεις της κρίσης αλλά και κατοχυρώνοντας καινούργια δικαιώματα στο πλαίσιο συγκρότησης του νέου Κοινωνικού Κράτους.

  • Ψήφισε το νόμο 4488/2017 που  ενσωματώνει στο Ελληνικό Δίκαιο την Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ και το Προαιρετικό Πρωτόκολλο για τα Δικαιώματα των Α.με.Α.
  • Ξεδίπλωσε το πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης με την χορήγηση του ΚΕΑ(Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης), του κοινωνικού μερίσματος, του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένων των Α.με.Α και των οικογενειών τους.
  •   Στον τομέα της Υγείας διασφαλίστηκε η καθολική και ισότιμη πρόσβαση όλων των ανασφάλιστων και των Α.με.Α στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας .
  •   Αναβαθμίστηκε η ειδική αγωγή και εκπαίδευση. Προκήρυξε την πρόσληψη 4.500 θέσεων στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση μέσω ΑΣΕΠ για το 2019.
  •   Στον τομέα της εργασιακής απασχόλησης των αναπήρων, αλλά και των οικογενειών τους με το νόμο 4440/2016 προβλέπεται  ποσοστό προσλήψεων 15% μέσω Α.Σ.Ε.Π.  στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
  • Θεσμοθέτησε και ανέπτυξε325 Κέντρα Κοινότητας .Ίδρυσε τον  Ο.Π.Ε.Κ.Α (Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης). Εφάρμοσε προγράμματα αποϊδρυματοποίησης για Άτομα με Αναπηρία.
  • Αναθεώρησε τον  Ε.Π.Π.Π.Α. (Ενιαίος Πίνακας Προσδιορισμού  Ποσοστού Αναπηρίας)  και διεύρυνε τον πίνακα των μη αναστρέψιμων παθήσεων από τις 43 στις 144 για τις οποίες η διάρκεια αναπηρίας των ασφαλισμένων καθορίζεται επ αόριστο.
  • Διασφάλισε όλα τα αναπηρικά επιδόματα χωρίς καμιά περικοπή και χωρίς εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ,δέσμια της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας της, και παρά τις   προεκλογικές και επικοινωνιακές της δεσμεύσεις αντί να διευρύνει και να οικοδομήσει στην θετική παρακαταθήκη που παρέλαβε από τον ΣΥΡΙΖΑ, επιδόθηκε από την πρώτη ημέρα διακυβέρνησής της στο ξήλωμα του  κοινωνικού κράτους. Τα πρώτα κραυγαλέα δείγματα της πολιτικής της είναι η μείωση των προνοιακών επιδομάτων για  τα Α.με.Α στο προϋπολογισμό του 2020 κατά 173 εκ. (740 εκ. το 2020 έναντι 913 εκ. το 2019),  και η  απαράδεκτη κωλυσιεργία στη διαδικασία υλοποίησης των 4.500 μόνιμων διορισμών στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, οι οποίοι είχαν δρομολογηθεί και θα είχαν ήδη πραγματοποιηθεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ παρέμενε στην κυβέρνηση.

Η αναπηρία αποτελεί μέρος της ανθρώπινης ποικιλομορφίας, όπου όλα τα άτομα με αναπηρία θα ζουν δίχως εμπόδια, θα απολαμβάνουν ψηφιακά, φυσικά, κοινωνικά περιβάλλοντα ισότητας και ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ