18.1.2019 16:11

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το ΠΑΣΟΚ στα χειρότερά του»

• Ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Χίου του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Παρλαμάς, ανοίγει στον «π» τον φάκελο των εκλογών και μιλά για πρόσωπα και καταστάσεις που θα μας απασχολήσουν στο άμεσο μέλλον.

Αποτελεί τον νεότερο ηλικιακά γραμματέα που είχε στο νησί η Τοπική Οργάνωση του ΠΑΣΟΚ, σε μία κρίσιμη μάλιστα χρονική στιγμή, όπου η Κεντροαριστερά δίνει μάχη για την πολιτική της επιβίωση την επόμενη ημέρα των εθνικών εκλογών.

Ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Χίου του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Παρλαμάς, λίγους μήνες πριν την έναρξη των πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων, ανοίγει τα χαρτιά του και μιλά σε μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη για την πιθανότητα επανάκτησης της βουλευτικής έδρας στο νησί, τα υπόλοιπα πρόσωπα του ψηφοδελτίου, την επιλογή του Παν. Χριστόφα στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τα λάθη της Χρ. Καλογήρου, την απογοήτευσή του από τον Μ. Βουρνού, με τον οποίο ήταν υποψήφιος, καθώς και την επιλογή του Κ. Τριαντάφυλλου να διεκδικήσει τον Δήμο Χίου.


Η προσωπική πορεία

 • Γεννήθηκα το 1984 στη Νέα Υόρκη των Η.Π.Α. και ήρθα Χίο όταν ήμουν 12 χρονών. Συνέχισα το Γυμνάσιο στον Κάμπο και το Λύκειο στο Πολυκλαδικό. Σπούδασα στην Κομοτηνή Ιστορικός- Αρχαιολόγος και μόλις πήρα το πτυχίο μου υπηρέτησα το στρατιωτικό μου κι επέστρεψα στη Χίο μόνιμα.
 • Από το 2008 μέχρι σήμερα ανέλαβα μία μονάδα ενοικιαζομένων δωματίων που είχε δημιουργήσει ο πατέρας μου και μέσα σε καθεστώς κρίσης προσπαθούμε, όπως όλοι, να επιβιώσουμε.

Η πρώτη επαφή με τα κοινά και ο ρόλος του Γραμματέα

 • Η πρώτη μου επαφή με τα κοινά ήταν στο Πανεπιστήμιο όπου ασχολήθηκα ενεργά με την ΠΑΣΠ. Με την Αυτοδιοίκηση ασχολήθηκα για πρώτη φορά, όντας υποψήφιος τοπικός σύμβουλος στα Θυμιανά με το συνδυασμό του νυν δημάρχου Μαν. Βουρνού, και με τη Νομαρχιακή του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια και τώρα ως διορισμένος γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Χίου του Κινήματος Αλλαγής.
 • Ο ρόλος του Γραμματέα της Νομαρχιακής του ΚΙΝ.ΑΛ., σε περίοδο μάλιστα εκλογών, είναι να προτείνει, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη υποψηφίους βουλευτές, να αναδείξουμε τις καλύτερες υποψηφιότητες στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και να συνδέσουμε στην ουσία την κοινωνία της Χίου στο κόμμα και αντιστρόφως. Να αποτελέσουμε το δίαυλο ώστε το κόμμα να μεταφέρει τις απόψεις του στην κοινωνία. Ο Γραμματέας, σαν επικεφαλής αυτού του συστήματος, οργανώνει όλη αυτή τη διαδικασία. Άρα αυτή η θέση είναι περισσότερο οργανωτική παρά πολιτική. 

Νέοι και πολιτική

 • Η πολιτική δεν έχει απαξιωθεί από τους νέους. Αυτό που έχει απαξιωθεί είναι η πολιτική που χρησιμοποιούσαν παλιότερα τα κόμματα. Κατά τη γνώμη μου ένας νέος πρέπει να ασχολείται ενεργά με την πολιτική για τον απλό λόγο ότι και αυτή ασχολείται με αυτόν. Η πολιτική του καθορίζει τη ζωή του, πως θα μεγαλώσει, πως θα σπουδάσει, πως θα δημιουργήσει, πως θα χτίσει, πως θα κάνει οικογένεια.
 • Πρέπει να αλλάξουν τα πράγματα και αυτό θα γίνει μόνο μέσα από την ενασχόληση των νέων με την πολιτική. Στην παρούσα πολύ δύσκολη κατάσταση για τη χώρα μας, έχουμε χρέος όλοι μας να προσπαθήσουμε να πάμε προς μία καλύτερη κατεύθυνση, διαφορετικά πρέπει να φύγουμε.

Τα παλιά στελέχη και οι αντιλήψεις περασμένων ετών

 • Τα στελέχη που ανέδειξε κάποτε το ΠΑΣΟΚ είναι στελέχη με εμπειρία και η αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς να προχωρήσεις χωρίς εμπειρία. Προσωπικά στις συνεδριάσεις που έχουμε στη Νομαρχιακή δεν ντρέπομαι να πω ότι ζητώ τις γνώμες της Λίτσας Λύκου, του Στέλιου Καμπούρη, του Παναγιώτη Καμίτση. Αυτοί ξέρουν 10 φορές περισσότερα από εμένα. Το ιδανικό είναι να δέσεις την εμπειρία με το βασικό στόχο, να κάνεις κάτι καινούργιο που θα τύχει της αποδοχής της κοινωνίας.
 • Σύγκρουση μέσα στο ΠΑΣΟΚ και γενικότερα στο Κίνημα Αλλαγής δεν βλέπω. Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών σε τοπικό επίπεδο ζητά να προχωρήσουμε ένα βήμα παρακάτω και να προχωρήσουμε σε μία κοινή προσπάθεια. Αυτό το οποίο βλέπω είναι η σύγκρουση με παλαιότερες λογικές και δεν είναι θέμα προσώπων που τις εκφράζουν.
 • Υπάρχει γενικότερα η σκέψη και αυτό είναι κάτι που κάνει ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ, να χρησιμοποιηθούν παλιότεροι τρόποι ψηφοσυλλεκτικότητας για να καταληφθεί η εξουσία. Έτσι το δίλλημα που εκφράζεται είναι αν θα πρέπει να ακουμπήσεις αυτά τα παλιά εργαλεία ή όχι. Κι εγώ και η Νομαρχιακή θεωρούμε ότι τέτοιες πρακτικές πρέπει να σταματήσουν και θα σταματήσουν, γιατί διαφορετικά θα συνεχίσουμε τον κατήφορο. Και αυτή τη φορά όχι ως κόμμα αλλά συνολικά ως χώρα. Αυτά είναι που πρέπει να καταπολεμηθούν.
 • Αυτές οι λογικές πάνε αλληλένδετα με την εξουσία. Όσο πιο μακριά είσαι από αυτή τόσο πιο απόμακρα σου φαίνονται όλα αυτά. Υπάρχει περισσότερο το μεράκι και η θέληση να επιφέρεις αλλαγή στην πολιτική σκηνή και στον τόπο σου. Πολλοί από τους παλιούς έχουν μάθει κι έχουν καταλάβει. Τουλάχιστον τοπικά, υπήρξαν ελάχιστα άτομα από το χώρο του ΠΑΣΟΚ που μπήκαν στον πειρασμό να χρησιμοποιήσουν τέτοιες μεθόδους.

Η ήττα του ΠΑΣΟΚ έκανε κακό στη Δημοκρατία

 • Μπορώ να πω ότι μάλλον το ΠΑΣΟΚ έπρεπε να ηττηθεί για να απαγκιστρωθεί από τέτοιες πρακτικές. Το θέμα όμως είναι τι ζημιά έγινε στη χώρα με την ήττα του. Στην προσπάθειά του ο ΣΥΡΙΖΑ να λάβει την εξουσία, χρησιμοποίησε όχι μόνο αθέμιτα μέσα αλλά δημιούργησε συνθήκες τέτοιες, που η κοινωνία δεν αρκέστηκε στην απαξίωση του ΠΑΣΟΚ αλλά απαξίωσε την πολιτική γενικά. Έκανε τεράστια ζημιά στη Δημοκρατία. Κανείς πλέον δεν μπορεί να πει ότι τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν και αυτό είναι κάτι που το είχε καταφέρει το ΠΑΣΟΚ έστω και με δυσκολία.
 • Το ΠΑΣΟΚ έπεισε τον κόσμο ότι μπορούν να γίνουν αλλαγές και τελικά έκανε αρκετές από αυτές. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που έγινε ΠΑΣΟΚ στα χειρότερά του. Πήρε ό,τι κακό στοιχείο είχε το ΠΑΣΟΚ, ό,τι κακό στέλεχος είχε το κόμμα, το έφερε στο προσκήνιο κι έγινε εξουσία.
 • Το ΠΑΣΟΚ δυσκολεύεται να ανακάμψει γιατί η κοινωνία δεν είναι έτοιμη για μία μεταστροφή. Είναι μία παγωμένη κοινωνία, σοκαρισμένη από την «κωλοτούμπα» του ΣΥΡΙΖΑ και δεν πιστεύει σε τίποτα πλέον εάν δεν δει πράξεις. Αυτό όμως είναι ιδιαίτερα δύσκολο για ένα κόμμα που είναι τρίτο ή τέταρτο.

Κεντροαριστερά, Κίνημα Αλλαγής και ΣΥΡΙΖΑ

 • Σε αυτές τις εκλογές το ΚΙΝ.ΑΛ. δεν παλεύει μόνο ενάντια στη Νέα Δημοκρατία που είναι ο ιστορικός αντίπαλός του. Η Κεντροαριστερά αυτή τη στιγμή παλεύει για την ψυχή της, για την ίδια της την ύπαρξη την επόμενη ημέρα. Θα συνεχίσει να εκφράζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ ή θα προχωρήσουμε σε πραγματικές τομές στην κοινωνία που θα φέρουν αλλαγές;
 • Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ΠΑΣΟΚ γιατί δεν έχει αυτά τα στοιχεία που θα οδηγήσουν σε αλλαγές και ρίξεις. Και ρήξη δεν είναι να κάνεις διαδηλώσεις και να καις τη μισή Αθήνα. Είναι να ασκείς πολιτική που θα πάει τη χώρα μπροστά, όπως πήγε με το ΠΑΣΟΚ.
 • Περιθώρια συγκλίσεων δεν υπάρχουν όσο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σταματά να είναι ΣΥΡΙΖΑ και όσο ο Τσίπρας συνεχίζει να είναι Τσίπρας. Θεωρώ ότι δύσκολα θα υπάρξουν συγκλίσεις ακόμα και στο μέλλον αφού η οπτική μας, όσον αναφορά το κράτος, είναι τελείως διαφορετική. Το ίδιο ισχύει και με τη Νέα Δημοκρατία, ακόμα κι αν στο παρελθόν συγκυβερνήσαμε εξαιτίας μίας έκτακτης ανάγκης. Τότε έπρεπε και ο ΣΥΡΙΖΑ να βάλει πλάτη αλλά επέλεξε τον εύκολο δρόμο, διαδηλώνοντας και μοιράζοντας υποσχέσεις.

Η επιλογή Λαμπρινούδη και οι συζητήσεις για το ψηφοδέλτιο

 • Η επιστροφή της βουλευτικής έδρας της Χίου στο ΚΙΝ.ΑΛ. είναι δύσκολη υπόθεση αλλά όχι ακατόρθωτη. Η υποψηφιότητα του Πολ. Λαμπρινούδη είναι ιδιαίτερα ευχάριστη αλλά δεν πρέπει και δεν θα πάμε στις εκλογές μόνο με τον Λαμπρινούδη. Υπάρχουν κι άλλα στελέχη πολύ δυνατά με τα οποία βρισκόμαστε σε διαρκείς συζητήσεις για να συμπεριληφθούν στο εθνικό ψηφοδέλτιο. Αν γίνει αυτό, τότε θα μιλάμε για πραγματικά νικηφόρες επιλογές.

Η επιλογή Χριστόφα και η υποβάθμιση της Περιφέρειας

 • Σε επίπεδο Περιφέρειας έχουμε μία απίστευτα καλή υποψηφιότητα που έχει ένα μόνο ελάττωμα, την αναγνωρισιμότητα. Ο Παναγιώτης Χριστόφας έχει εκ διαμέτρου διαφορετική αντίληψη για την Περιφέρεια από αυτή της Χρ. Καλογήρου γιατί βλέπει την Περιφέρεια ως φορέα χάραξης στρατηγικού σχεδιασμού.
 • Είναι πλέον πασιφανής και την έχει εντοπίσει και ο ίδιος ο Παναγιώτης, τη ζημιά που έχει κάνει η αντίληψη της Χρ. Καλογήρου, στη Χίο, τη Σάμο και την Ικαρία. Είναι σημαντικό να υπάρχουν αρμοδιότητες στον τοπικό αντιπεριφερειάρχη για τον επιπλέον λόγο ότι είμαστε μία νησιωτική Περιφέρεια.
 • Οι αντίπαλοί του δεν με ενθουσιάζουν. Η Χρ. Καλογήρου με έχει απογοητεύσει ενώ τα ονόματα που ακούγονται ότι θα επιλέξει ο Παν. Μουτζούρης σε τοπικό επίπεδο δεν μου προκαλούν καμία αίσθηση. Έτσι έχω την άποψη ότι ο Παν. Χριστόφας είναι η πιο σωστή επιλογή.

Η απογοήτευση από τον Μ. Βουρνού και η υποψηφιότητα Τριαντάφυλλου

 • Ο δήμαρχος σαν μονάδα έχει πολλά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Σε διαφορετικές συνθήκες, με άλλη στελέχωση και άλλους συνεργάτες, πιθανά να μην είχε τα προβλήματα που έχει σήμερα. Απογοητεύθηκα από αυτόν γιατί πίστεψα χωρίς να σκεφτώ ποιους έχει δίπλα του.
 • Χρεώθηκε ορθώς την κακή διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης γιατί ευθύνεται για πολλά πράγματα. Δεν μετάνιωσα που ήμουν υποψήφιος μαζί του αλλά με απογοήτευσε βαθιά, γιατί μετρώντας τα συν και τα πλην, το αποτέλεσμα είναι αρνητικό.
 • Η υποψηφιότητα Τριαντάφυλλου είναι εξαιρετική όπως και ο ίδιος ήταν κατά γενική ομολογία εξαιρετικός κοινοβουλευτικός. Έχει λίγη σημασία αν θα τον στηρίξει η τοπική οργάνωση του ΚΙΝ.ΑΛ. γιατί οι εποχές που δίνονταν χρίσματα έχει παρέλθει. Η σκέψη μου και τα χνώτα μου ταιριάζουν με τα δικά του και πιστεύω ότι έχει να προσφέρει πολλά σαν αυτοδιοικητική παρουσία.
 • Ο Στ. Καμπούρης είναι ένα εξαιρετικό στέλεχος, ίσως το καλύτερο που έχει αναδείξει αυτός ο χώρος τα τελευταία χρόνια στη Χίο. Γνωρίζει τα πράγματα όσο κανένας άλλος και είναι τόσο σημαντικός σε μία υποψήφια δημοτική αρχή, όσο κανείς άλλος πάνω στο νησί. Συμφωνώ με την άποψη ότι χρειάζεται μία υποψηφιότητα που θα μπορεί να συνθέσει και να συνεργαστεί όπως προστάζει ο «Κλεισθένης», όμως αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συγχωνευθούν 3-4 υποψήφια σχήματα, εγώ τουλάχιστον δεν το θεωρώ εφικτό.

Το ΠΑΣΟΚ από το χθες στο αύριο

 • Από τον πόλεμο του 1940 και μετά το ΠΑΣΟΚ ήταν το μοναδικό κόμμα που κατάφερε να δέσει την κοινωνία, να τη συμφιλιώσει και να προχωρήσει τη χώρα μπροστά. Είναι το μοναδικό κόμμα που ήρθε σε ρήξη με το παρελθόν στα περισσότερα ζητήματα, όταν η Δεξιά συνέχιζε να θεωρεί το κράτος ως φέουδο.
 • Το ΠΑΣΟΚ πολλά πράγματα στην πορεία τα έκανε λάθος. Δεν πιστεύω ότι έχει κλείσει τον κύκλο του όμως, απαιτούνται αλλαγές για να μπορέσει να συνεχίσει.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ