5.9.2023 16:20

«Να καλυφθεί η ανάγκη όλων των παιδιών για φοίτηση σε παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ – ΚΔΑΠ ΜΕΑ»

Ερώτηση ΚΚΕ στους Υπουργούς Εσωτερικών και Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας

Διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν την ανάγκη των παιδιών, και ως εκ τούτου δικαίωμα τους, για φοίτηση σε παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ – ΚΔΑΠ ΜΕΑ με ευκαιριακό τρόπο, καλύπτοντας τις περισσότερες φορές μόνο ένα μικρό ποσοστό αυτών των παιδιών, υποβαθμίζοντας όλο και περισσότερο τις συγκεκριμένες υποδομές. Γι΄ αυτό το λόγο ο συγκεκριμένος τομέας είναι σε μεγάλο βαθμό εμπορευματοποιημένος και ιδιωτικοποιημένος. 

Για χιλιάδες οικογένειες σε όλη την χώρα επικρατεί και φέτος η ίδια αγωνία. Πως θα καλύψουν την σύγχρονη ανάγκη όλων των μικρών παιδιών σε αναβαθμισμένη, επιστημονική φροντίδα και αγωγή σε σύγχρονους παιδικούς σταθμούς και δημιουργική απογευματινή απασχόληση.

Το επιτελικό και ικανό κράτος κοστολογώντας αυτές τις ανάγκες προτιμά να καλύπτει αυτές των μεγαλοεπιχειρηματιών για κερδοφορία, παρά αυτές των μικρών παιδιών.  

Η συζήτηση αυτές τις μέρες, για τα αποτελέσματα του Προγράμματος της ΕΕΤΑΑ για τον αριθμό των αιτήσεων που καλύφτηκαν, κρύβει το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος, καθώς το ίδιο το πρόγραμμα θέτει δημοσιονομικούς κόφτες και κριτήρια για την συμμετοχή σε αυτό, και δεν αφορά όλα τα παιδιά. Ακόμη και αυτά που πληρούν τα κριτήρια δεν είναι σίγουρο ότι θα καλυφτούν, καθώς το σκεπτικό της κυβέρνησης της ΝΔ και των προηγούμενων, είναι μέχρι λήξεως του αποθέματος, αφού ο  προϋπολογισμός του προγράμματος δεν μπορεί να καλύψει ούτε αυτά τα παιδιά. Παραπέρα, ακόμα κι αν πάρουν το πολυπόθητο κουπόνι δεν είναι βέβαιο ότι θα βρουν μία θέση σε βρεφικό σταθμό.  Τα νούμερα είναι αμείλικτα, μόλις 25.000 θέσεις για βρέφη είναι διαθέσιμες σε δημόσιους και ιδιωτικούς σταθμούς για περίπου 180.000 παιδιά. Σημειώνουμε επίσης την απαράδεκτη ΚΥΑ τον περασμένο Μάη, που ελλείψει θέσεων η κυβέρνηση της ΝΔ, πριμοδοτώντας τον ιδιωτικό τομέα, έδωσε την δυνατότητα τα μικρά βρέφη που συμπληρώνουν την ηλικία των 2,5 ετών μέχρι το τέλος του 2023 να εγγράφονται σε τμήματα με μεγαλύτερα παιδιά σε βάρος των αναπτυξιακών και κοινωνικό- συναισθηματικών αναγκών τους

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στα ΚΔΑΠ – ΚΔΑΠ ΜΕΑ, αφού δεν καλύπτονται οι αιτήσεις των παιδιών. Σύμφωνα με στοιχεία των εργαζομένων σε αυτά για το φετινό έτος  πάνω από το 50% των αιτήσεων έχει απορριφθεί. Υπενθυμίζουμε ότι το περσινό έτος, 85.000 αιτήσεις δεν ικανοποιήθηκαν, στερώντας το δικαίωμα αυτό από τα παιδιά λαϊκών οικογενειών, που αδυνατούν να πληρώσουν τα υπέρογκα ποσά του χρυσοφόρου ιδιωτικοποιημένου τομέα απασχόλησης σε δημιουργική, πολιτιστική, αθλητική απογευματινή δραστηριότητα τόσο σημαντική για την ισόρροπη και ολόπλευρη ανάπτυξή τους.

Η κυβέρνηση, με τις ευλογίες της Ε.Ε., προκρίνει πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης που κατευθύνονται στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, σύμφωνα με δηλώσεις της υφυπουργού, πανηγυρίζοντας ταυτόχρονα για τα διάφορα πιλοτικά προγράμματα παιδοφύλαξης, όπως «νταντάδες της γειτονιάς» ή χώροι φύλαξης σε επιχειρήσεις. 

Οι κυβερνήσεις διαχρονικά, συμπλέοντας με τις «βέλτιστες πρακτικές» της Ε.Ε., ιεραρχούν την «απελευθέρωση» της γυναίκας από την ανατροφή των μικρών παιδιών, ώστε να είναι αποκλειστικά διαθέσιμη στις ανάγκες των εργοδοτών της, σε βάρος πάντα των παιδιών όλων των ηλικιών. Στην παραπάνω κατάσταση, οι Δημοτικές Αρχές, στηριζόμενες από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, είχαν την δική τους ξεχωριστή συμβολή. Διαχρονικά, δεν απαιτούν την πλήρη ικανοποίηση αυτών των αναγκών με σύγχρονους όρους, αλλά την διαχειρίζονται αναπαράγοντας τα κυβερνητικά επιχειρήματα περί λελογισμένων εξόδων, αντοχών της οικονομίας, δημοσιονομικών περιθωρίων. 

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση έτσι ώστε:

- Να καλυφτούν όλες οι ανάγκες των παιδιών. Κανέναν παιδί να μην μείνει εκτός παιδικού σταθμού και κανένα παιδί να μην αποκλειστεί από τα ΚΔΑΠ – ΚΔΑΠ ΜΕΑ, όπως και να καταργηθούν οι δημοσιονομικοί κόφτες,

- Να ιδρυθούν και να επεκταθούν δημόσιοι σύγχρονοι παιδικοί σταθμοί, για να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες, με αναβαθμισμένο, επιστημονικό τρόπο και να επιτυγχάνεται η ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών. Αντίστοιχα, να επεκταθούν οι δομές ΚΔΑΠ – ΚΔΑΠ ΜΕΑ, ώστε να καλύπτεται η ανάγκη όλων των παιδιών σε ποιοτική, αναβαθμισμένη δημιουργική δραστηριότητα,

- Να αυξηθεί γενναία η κρατική χρηματοδότηση, 

- Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι σε παιδικούς σταθμούς, ΚΔΑΠ – ΚΔΑΠ ΜΕΑ, να πραγματοποιηθούν μόνιμες προσλήψεις σε όλες τις αναγκαίες ειδικότητες, ώστε να επιτελείται το επιστημονικό, βοηθητικό έργο με τους καλύτερους δυνατούς όρους.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ