30.6.2022 19:30

Μητσοτάκης: Η Τουρκία δεν έθεσε στο ΝΑΤΟ κανένα ζήτημα σε βάρος της Ελλάδας

«Το “Μητσοτάκης γιοκ” το έχουμε ξανακούσει», ανέφερε ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, σημειώνοντας ότι «πρέπει να συναντιόμαστε, πρέπει να μιλάμε και να αντιμετωπίζουμε την κατάσταση πολιτισμένα, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι σε καμία από τις πολλές συζητήσεις στο πλαίσιο της συνόδου δεν ετέθη από την Τουρκία κανένα ζήτημα που να αφορά την προβολή των επιχειρημάτων της σε βάρος της Ελλάδος. «Αυτό νομίζω κάτι λέει, κατά πόσο τα επιχειρήματα αυτά μπορούν να σταθούν σε ένα διεθνές περιβάλλον όπως αυτό του ΝΑΤΟ ή αν τελικά είναι μία επιχειρηματολογία περισσότερο για την εσωτερική κοινή γνώμη» πρόσθεσε.

Σημείωσε επίσης ότι έχει συναντηθεί στο παρελθόν με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα έχουν συνάντηση στο μέλλον, καθώς και ότι το φετινό καλοκαίρι δεν θα επαναληφθεί η ένταση του καλοκαιριού του 2020.

«Το “Μητσοτάκης γιοκ” το έχουμε ξανακούσει»

«Το “Μητσοτάκης γιοκ” το έχουμε ξανακούσει στο παρελθόν. Το άκουσα μετά τον Έβρο. Ειπώθηκε με άλλα λόγια. Συναντηθήκαμε με τον κ. Ερντογάν. Εκτιμώ ότι και πάλι κάποια στιγμή θα συναντηθούμε», απάντησε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Πρέπει να συναντιόμαστε, πρέπει να μιλάμε και πρέπει να αντιμετωπίζουμε τις διαφορές μας πολιτισμένα στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και με μοναδικό σημείο αναφοράς το Διεθνές Δίκαιο. Δεν υπάρχει άλλο πλαίσιο στο οποίο μπορούμε να στηριχτούμε και να λύσουμε τις διαφορές μας».

«Από εκεί και πέρα νομίζω ότι κατέστη σαφές σε όλους ότι στην παρούσα συγκυρία η προσήλωση όλων των μελών του ΝΑΤΟ είναι στην Ουκρανία. Και δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία κατανόηση, καμία ανοχή για να ανοίξει οποιαδήποτε άλλη συζήτηση, ενδεχομένως να αποσταθεροποιήσει τη Συμμαχία σε κάποιο άλλο γεωγραφικό μέτωπο. Αυτό, νομίζω, ότι τα λέει όλα και για αυτό εξακολουθώ να εκτιμώ ότι στο πεδίο δεν θα έχουμε κάποια κινητικότητα και δεν θα έχουμε ξανά μία επανάληψη του καλοκαιριού του 2020» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Σαφές το μήνυμα Μπάιντεν

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ήταν σαφές και ξεκάθαρο το μήνυμα του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν προς τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, στη μεταξύ τους συνάντηση, για αποφυγή των εντάσεων στο Αιγαίο, αλλά και στη Συρία.

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι ο κ. Ερντογάν θα ακολουθήσει την παραίνεση του προέδρου των ΗΠΑ, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Είδα και εγώ το δελτίο Τύπου του Λευκού Οίκου σχετικά με τη συνάντησή του προέδρου Μπάιντεν με τον πρόεδρο Ερντογάν. Νομίζω ήταν ένα πολύ σαφές, ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι πρέπει να αποφεύγονται οι εντάσεις στο Αιγαίο, αλλά και στη Συρία. Μια ευθεία παραίνεση προς την Τουρκία να επιστρέψει το τραπέζι του διαλόγου και να αποφύγει την ακραία ρητορική την οποία έχουμε, δυστυχώς, υποστεί τους τελευταίους μήνες».

Στρατηγικός αντίπαλος για το ΝΑΤΟ σε αυτή τη συγκυρία είναι η Ρωσία

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι το ΝΑΤΟ ενισχύει πολύ σημαντικά την ανατολική πτέρυγα του, για να μπορέσει να προβάλει αποτρεπτική ισχύ απέναντι στις όποιες φιλοδοξίες της Ρωσίας, σε βάρος χωρών μελών της Συμμαχίας.

«Η Σύνοδος Κορυφής είναι πολύ μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας για το μέλλον του ΝΑΤΟ, καθώς διευθετήθηκε το καινούργιο Στρατηγικό Δόγμα, το οποίο επικαιροποιεί τις προτεραιότητες της Συμμαχίας, ενόψει των προκλήσεων που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε την επόμενη δεκαετία. Προφανώς και στρατηγικός αντίπαλος της Συμμαχίας, σε αυτή τη συγκυρία, είναι η Ρωσία και για αυτό και προχωρούμε ως Συμμαχία σε μία σημαντική ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προβάλουμε αποτρεπτική ισχύ απέναντι στις όποιες φιλοδοξίες της Ρωσίας απέναντι σε χώρες μέλη του ΝΑΤΟ», είπε ο πρωθυπουργός.

Προφανώς υπάρχουν ευθύνες για το «Turkaegean» – Θα εξαντλήσουμε τα νομικά περιθώρια

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα που δημιουργήθηκε με τον όρο «Turkaegean», ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι θα εξαντληθούν τα νομικά περιθώρια. Ανέφερε επίσης ότι «προφανώς και υπάρχουν ευθύνες» για το ότι δεν υπήρξε νωρίτερα αντίδραση, ενώ τόνισε ότι «κάποιοι άνθρωποι εντός της διοίκησης δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ