6.1.2018 15:59

Μεταφορικό ισοδύναμο για ακτοπλοϊκά εισιτήρια και μεταφορά προϊόντων και καυσίμων εξήγγειλε ο Τσίπρας

«Αν μας έβαζαν να διαλέξουμε διαφορετικό ΦΠΑ ή μεταφορικό ισοδύναμο, η δική μου άποψη και επιλογή θα είναι το μεταφορικό ισοδύναμο. Έτσι θα χτυπήσουμε ένα πρόβλημα στη ρίζα του, αλλάζοντας το καθεστώς της σύνδεσης των νησιών με το κέντρο και μεταξύ τους με τα άλλα νησιά».

Η πρωθυπουργική εξαγγελία θέσπισης του μεταφορικού ισοδύναμου ήρθε από την Κάλυμνο στο χαιρετισμό του Αλ. Τσίπρα κατά την ανακήρυξη του σε επίτιμο δημότη του νησιού.

Η μελέτη ολοκληρώνεται στα μέσα Φεβρουαρίου από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, προσδιορίζοντας την εφαρμογή του από τα μέσα του 2018, εντάσσοντας για το σκοπό αυτό στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 50 εκ. ευρώ, ποσό το οποίο προανήγγειλε ότι θα είναι διπλάσιο το 2.019, καθώς στόχος είναι το μεταφορικό ισοδύναμο να καλύψει κάθε νησιωτική περιοχή.

Τι θα αφορά

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, στην πιο αναλυτική μέχρι σήμερα τοποθέτηση του για το θέμα, το μεταφορικό ισοδύναμο θα περιλαμβάνει:

  • επιδότηση ακτοπλοϊκών εισιτηρίων για τους μόνιμους κατοίκους των νησιών
  • επιδότηση ακτοπλοϊκής μεταφοράς προϊόντων από και προς τα νησιά
  • επιδότηση των καυσίμων, για την οποία ήδη εκπονείται κοινή πρόταση από τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Με την ευλογία των εταίρων

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι δεν διεκδίκησαν ποτέ μέχρι σήμερα μια διακριτή πολιτική για τα νησιά σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Το πιο σημαντικό είναι ότι η πρωτοβουλία για το μεταφορικό ισοδύναμο έχει ήδη διατυπωθεί κι έχουμε κερδίσει τη συναίνεση των εταίρων σε επίπεδο Ε.Ε.», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι έχει ήδη γίνει σοβαρή διεργασία και για την έγκριση του από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ