27.7.2018 10:41

Με ενδιαφέρει να συμβάλω από θέση ευθύνης

Ο Γιάννης Μαλαφής διατυπώνει τη διαθεσιμότητα του για συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. και αναλύει τις σκέψεις του για την ιατρική, την Αυτοδιοίκηση, την Αμανή και το Βροντάδο.

 Την Αμανή όλοι τη θέλουν ερωμένη αλλά ελάχιστοι την παντρεύονται. Εγώ είχα την τύχη να την υπηρετήσω ως δήμαρχος για 8 χρόνια και η Ιστορία θα κρίνει αν βοήθησα ή όχι τον τόπο καταγωγής μου.

Δεν θα μπορούσα να ήμουν υποψήφιος στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, τη στιγμή που είχα ταχθεί ενάντια στον «Καλλικράτη», επειδή πίστευα ότι διευρύνει τις ήδη υπάρχουσες ανισότητες.

 

Δεν αγαπάει τη δημοσιότητα και δεν το έκρυψε ποτέ. Αποφεύγει τις συνεντεύξεις και ιδίως τις προσωπικές, για αυτό και προσπάθησε να … ξεγλιστρήσει και από τη σημερινή, παρότι ο «π» του είχε στήσει καιρό καρτέρι. Ο επιμένων όμως νικά…. και  ο Γιάννης Μαλαφής, μετά από πολλά χρόνια συνειδητής σιωπής, μιλά για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.

Από τις αλάνες του Βροντάδου και το πατρικό του σπίτι, που ποτέ δεν άδειαζε από κόσμο, την ιατρική, το Νομαρχιακό Συμβούλιο και το τιμόνι του Δήμου Αμανής. Οι δυσκολίες που αντιμετώπισε πολλές αλλά η αγάπη του για τον τόπο καταγωγής του τον ώθησε να ξεπεράσει τα εμπόδια και να συνεχίσει να οραματίζεται.

Το 2006 ο κύκλος της Αμανής κλείνει. Επιλέγει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε. Το εγχείρημα δύσκολο αλλά τα καταφέρνει. Εκλέγεται δήμαρχος Ομηρούπολης-έμελε να ήταν και ο τελευταίος της περιοχής- και μπαίνει στα βαθιά…

Η πολιτική του πορεία του δίδαξε υπομονή και διεκδίκηση. Σήμερα, πιο έτοιμος από ποτέ, θέτει τον εαυτό του στη διάθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη και αναμένει την απόφασή του.

 

Τα βιώματα μου

 • Είναι ευλογία να μεγαλώνεις σε πολύτεκνη οικογένεια. Στο σπίτι μας πάντα επικρατούσε το «εμείς», δεν επέτρεπε στο «εγώ» να σηκώσει κεφάλι. Ο ένας έβαζε τα ρούχα του άλλου και το γλυκό μας ήταν μια φέτα ψωμί με σάλτσα ή κοπανιστή ή χτυπημένα τσίκουδα με κουντουρούδια και ζάχαρη.
 • Παιδικές αναμνήσεις από το ολοήμερο παιχνίδι στις αλάνες και τις γειτονιές του Βροντάδου. Παίζαμε ποδόσφαιρο, πεντόβολα, μακριά γαϊδούρα.
 • Στην εφηβεία υπήρξα αθλητής του στίβου στην ομάδα του ΦΟΒ και είχα λάβει πολλές πανελλήνιες διακρίσεις. Επίσης αθλούμουν στην ΠΕΚΕΒ και έπαιζα και ποδόσφαιρο.
 • Μια φορά στη ζωή μου έπαιξα θέατρο και ήταν και η τελευταία, αφού έπρεπε να πω δύο γραμμές και εγώ είπα άλλα. Είναι ακόμη αποτυπωμένη στη μνήμη μου η εικόνα της Πρασινιώς της Ψώρρα που σκηνοθετούσε την παράσταση, να δαγκώνει τα χέρια της από τη ντροπή της.
 • Το σπίτι μας ήταν κέντρο διερχομένων. Μονίμως φιλοξενούσαμε κόσμο. Κοιμόμασταν όλοι στρωματσάδα. Πάντοτε υπήρχε ένα πιάτο φαί για τον περαστικό επισκέπτη ή τον φιλοξενούμενο. Ο παπά Μάρκελλος δίδασκε την αλληλεγγύη και η αείμνηστη μητέρα μου την εφάρμοζε.

 

Η Ιατρική και η Τηλεϊατρική…

 • Μόλις ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στην Ιατρική Αθηνών έκανα την ειδικότητα μου και επέστρεψα στη Χίο. Είχα την τύχη να υπηρετήσω το αγροτικό μου στην Παρπαριά, την εποχή που η Αμανή είχε και κόσμο και γιατρούς.
 • Φανταστείτε ότι εν έτη 1994 σε συνεργασία με τους  άλλους δύο αγροτικούς ιατρούς Δημήτρη Μπελέγρη και Θανάση Ράμο συνεργαστήκαμε και  λειτουργήσαμε πιλοτικό πρόγραμμα Τηλεϊατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών μαζί με τον καρδιολόγο Παπακωνσταντίνου.

Κάθε ασθενής στην Αμανή είχε ιατρικό φάκελο και έτσι μπορούσαμε ευκολότερα να αντιμετωπίσουμε ένα συμβάν, διότι γνωρίζαμε το ιστορικό του.

 

Από αγροτικός ιατρός στο Νομαρχιακό Συμβούλιο

 • Το 1994 αναδείχθηκα νομαρχιακός σύμβουλός με το συνδυασμό του Γιώργου Καλουτά, τότε που δημιουργήθηκε η πιο συνεκτική αυτοδιοικητική ομάδα της Χίου.
 • Συμμετείχα στις εκλογές με μοναδικό μου στόχο τη συνδιαμόρφωση μιας    αναπτυξιακής πολιτικής για ολόκληρη τη Χίο και ειδικά για τις αδικημένες της περιοχές. Επιθυμία μου ήταν να στηρίξω με κάθε τρόπο την πιο αδικημένη περιοχή της Χίου, την Αμανή.

Δήμαρχος σε πλαστική καρέκλα

 • Έχω νωπή ακόμη την εικόνα στο μυαλό μου να κάθομαι ως δήμαρχος μαζί με τους λιγοστούς πρώην υπαλλήλους κοινοτήτων  μέσα σε ένα δωμάτιο με πλαστικές καρέκλες και με εξοπλισμό μόνο δύο παλιές γραφομηχανές.
 • Ήταν μια δύσκολη περίοδος, γιατί ανέλαβα ένα Δήμο που δεν διέθετε καν δημοτικό ακίνητο να στεγαστεί, δεν είχε προσωπικό με τεχνογνωσία αλλά ευτυχώς οι υπάλληλοι των πρώην κοινοτήτων είχαν διάθεση προσφοράς και βοήθησαν να στηθεί ο Δήμος με αξιοπρέπεια.
 • Δεν είχαμε ούτε έναν κάδο. Ούτε λόγος για απορριμματοφόρο. Αντίθετα παρέλαβα 18 ανοικτούς σκουπιδότοπους, διάσπαρτους σε όλα τα χωριά.
 • Η πρώτη τετραετία ήταν δύσκολη μέχρι να οργανωθούμε, να αποκτήσουμε μηχανοργάνωση,  απορριμματοφόρα, κάδους, προσωπικό καθαριότητας. Όμως στο τέλος της δεύτερης θητείας καταφέραμε με έναν μόνο μηχανικό που διαθέταμε να παραδώσουμε έτοιμες μελέτες για μεγάλα έργα, όπως το λιμάνι των Λημνιών και τη  μελέτη για την αξιοποίηση του υδροθεραπευτηρίου Αγιασμάτων.
 • Την Αμανή όλοι τη θέλουν ερωμένη αλλά ελάχιστοι την παντρεύονται. Εγώ είχα την τύχη να την υπηρετήσω ως δήμαρχος για 8 χρόνια, προσπάθησα για το καλύτερο  και η Ιστορία θα κρίνει αν βοήθησα ή όχι τον τόπο καταγωγής μου. Η Αμανή είναι πάντα στην καρδιά μου.

Το λάθος απόρριψης των ευρωπαϊκών φυλακών

 • Θεωρώ ατυχές γεγονός τη μη ομόφωνη ψήφιση από το Δημοτικό Συμβούλιο Αμανής της δημιουργίας των πρώτων πρότυπων Ευρωπαϊκών Φυλακών μεταξύ Διευχών και Βολισσού. Ήταν ίσως η μοναδική προωθητική βιομηχανία τότε, που μαζί με τις συνέργειες της μπορούσε να σώσει όλη την περιοχή.
 • Αν τότε ήμασταν θετικοί, σήμερα δεν θα κινδύνευε να κλείσει ούτε το ιστορικό σχολείο της Βολισσού, ούτε θα απειλούνταν με εξαφάνιση ο κοινωνικός ιστός της περιοχής.

                                    Κλείνοντας την πόρτα του Δήμου Ομηρούπολης

 • Βρέθηκα στο Βροντάδο σε μια περίοδο που οι υπόνοιες κακοδιαχείρισης από προηγούμενες αρχές δηλητηρίαζαν όλο τον ιστό του. Είχα μέλημα και καθήκον να συμβάλω όλα αυτά να μείνουν πίσω, να κοιτάξουμε το μέλλον. Οι πιο πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις επιβεβαίωσαν την απόφαση μου.
 • Με τη λήξη της θητείας μου πρόσωπα που συγκρούστηκαν με ένταση στο παρελθόν άρχισαν να συζητούν από κοινού, αποκαταστάθηκε το οικονομικό κύρος του Δήμου, τακτοποιήθηκαν εκκρεμότητες του παρελθόντος, αποδόθηκαν στον ενιαίο Δήμο δομές διοίκησης με περιθώρια εξέλιξης.
 • Σήμερα η οικιστική ταύτιση του Βροντάδου με τα βόρεια σύνορα της πρωτεύουσας αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο απώλειας της αυτοτέλειας του. Ήταν ανέκαθεν ένα φυτώριο ιδεών και οραμάτων, διατηρεί ακόμα μέρος της ξεχωριστής αρχιτεκτονικής του φυσιογνωμίας κι όλοι όσοι τον ζήσαμε και νοσταλγούμε εκείνες τις εποχές έχουμε καθήκον να συμβάλουμε να διατηρηθεί με την ίδια αίγλη κι όχι ως απλό προσάρτημα της πρωτεύουσας.
 • Στην προσπάθεια ο Βροντάδος να εξελιχθεί έχει δυο ακαταμάχητα όπλα. Την σπουδαία Ομηρική παράδοση, την οποία οφείλει να αξιοποιήσει, και την παραλιακή ζώνη του, η οποία έχει τη δυνατότητα μετεξέλιξης της. Κύριος στόχος του πρέπει να είναι να αποτελέσει τόπο συνειδητής επιλογής ανθρώπων με ανεπτυγμένο το κριτήριο της ποιότητας ζωής για τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους.

Η ιατρική είναι διακονία αγάπης

 • Ιατρική  για εμένα σημαίνει  διακονία αγάπης  με επίκεντρο τον ίδιο τον άνθρωπο και μόνο.
 • Τα τελευταία 10 χρόνια το Νοσοκομείο της Χίου έχει αναβαθμιστεί σε όλα τα επίπεδα και θεωρείται ένα από τα καλύτερα περιφερειακά νοσοκομεία.
 • Η βοήθεια και η στήριξη των ομογενών και των εφοπλιστών είναι μεγάλη και καθοριστική για τη βελτίωση των υγειονομικών προσφερόμενων υπηρεσιών.

Ο «Καλλικράτης» και οι ανισότητες

 • Θεωρώ ότι ο «Καλλικράτης» ήταν μια μεγάλη αποτυχία που διεύρυνε ακόμη περισσότερο τις ήδη υπάρχουσες ανισότητες.
 • Δεν θα μπορούσα να ήμουν υποψήφιος στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, τη στιγμή που είχα ταχθεί ενάντια στον «Καλλικράτη». Δεν θα μπορούσα εξάλλου να υπηρετήσω ένα σύστημα, που εξαρχής δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Ο «Κλεισθένης» είμαι σίγουρος ότι θα αποτύχει

 • Νομίζω ότι η νέα μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση απαιτεί πολύ «ώριμες» κοινωνίες και παρατάξεις, με διάθεση συνεργασίας. Από τα δεδομένα που έχουμε και από την κουλτούρα του Έλληνα δεν μπορώ να είμαι σίγουρος για την επιτυχία του νέου αυτού αυτοδιοικητικού μοντέλου. Είμαι μάλλον σίγουρος για την αποτυχία του.
 • Πιστεύω ότι οι ανισότητες που υπάρχουν στον «Κλεισθένη» μπορούν να αρθούν μόνο αν το μοντέλο «στηθεί» σαν να είχαμε θεσμοθετημένους  τρεις δήμους. Σε μια τέτοια περίπτωση λειτουργίας του «Κλεισθένη» δεν αποκλείω μια δική μου ανάμειξη στα δημοτικά δρώμενα.

Δηλώνω «παρών»

 • Έχω εκφράσει τη διαθεσιμότητά μου «αρμοδίως» για τις Βουλευτικές εκλογές. Δηλώνω «παρών» και αναμένω την απόφαση του Κυρ. Μητσοτάκη.
 • Πάντοτε ήμουν ενεργός πολίτης. Υπηρέτησα 20 χρόνια το χώρο της Αυτοδιοίκησης, μπορώ πια να πω ότι έχω ακτινογραφήσει τα προβλήματα και τις δυνατότητες του τόπου και με ενδιαφέρει να συμβάλω από ουσιαστική θέση ευθύνης να πετύχουμε την ενεργοποίηση γύρω από ένα κοινό στόχο όλου του έμψυχου δυναμικού του νησιού.

 

 

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ