19.10.2023 7:06

Λίγες ημέρες μετά το σαφές μήνυμα των εκλογών ο Κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε τη λειτουργία της Βάστριας στη Λέσβο- Βίντεο

Διαχειρίσιμη η αύξηση των ροών, είπε ο Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι θα συνεχιστεί η φύλαξη των συνόρων

Στο μεταναστευτικό και στην ανησυχητική αύξηση των ροών των παράνομα εισερχομένων στη χώρα, αναφέρθηκε μέσα από δηλώσεις του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ-1 ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης, επιβεβαίωσε την αύξηση των μεταναστευτικών ροών που είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση του αριθμού μεταναστών στις δομές, λέγοντας όμως ότι πρόκειται για μία κατάσταση πλήρως διαχειρίσιμη, ειδικά για ένα νησί όπως η Λέσβος, που κατά τον ίδιο μπορεί να αντέξει μεταναστευτικό πληθυσμό της τάξεως των 4.000 ατόμων.

Παράλληλα και παρότι το μήνυμα των εκλογών στο Βόρειο Αιγαίο, αναφορικά με τις δομές μεταναστών ήταν σαφές, προανήγγειλε ότι σύντομα η Λέσβος θα αποκτήσει νέα δομή.

Αναλυτικά ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε:

N.Χ: Κάνατε αναφορά έμμεση στο μεταναστατευτικό, μιλώντας για την φύλαξη των συνόρων μας. Θέλω να ρωτήσω κύριε Πρόεδρε, πόσο ανησυχείτε για τις νέες μεταναστευτικές ροές που θα προκύψουν από αυτόν τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή  και πόσο έτοιμοι είμαστε; Πώς ετοιμαζόμαστε για το ενδεχόμενο τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες να υπάρξει όξυνση αυτού του προβλήματος;

K.Μ: Να αποσαφηνίσω κάτι. Οι Παλαιστίνιοι οι οποίοι κατοικούν στην Γάζα δεν θέλουν από την Γάζα και θα φύγουν μόνο εάν αναγκαστούν να το κάνουν υπό ασφυκτικές συνθήκες. Και θα ήταν λάθος να ασπαστούν την ιδέα ότι αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να φύγουν από αυτό που θεωρούν τόπο τους για ακόμα μία φορά με τα χιλιάδες προβλήματα τα οποία έχει η Γάζα, να εγκατασταθούν ενδεχομένως στην Αίγυπτο και από την Αίγυπτο μετά να μετακινηθούν κάπου αλλού. Αυτό δεν θα ήταν ούτε προς το συμφέρον των ίδιων και σίγουρα δεν θα ήταν προς το συμφέρον της Ευρώπης. Απαντώ ευθέως λοιπόν ΝΑΙ, είχαμε μία αύξηση των μεταναστατευτικών πριν ξεσπάσει αυτή η νέα κρίση στην Μέση Ανατολή. Όχι μία αύξηση που δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Θέλω να θυμίσω ότι η χώρα έχει πια τις υποδομές να μπορεί γρήγορα να καταγράφει αυτούς οι οποίοι μπορούν και φτάνουν τελικά στα ελληνικά νησιά και να προχωράνε γρήγορα στη χορήγηση ασύλου σε όσους το δικαιούνται όμως η πολιτική μας, μια πολιτική φύλαξης των συνόρων με αυστηρότητα και δικαιοσύνη όχι απλά θα συνεχιστεί αλλά θα ενταθεί γιατί  αυτή τη στιγμή έχουμε κατακτήσει και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο να έχει γίνει η ευρωπαϊκή θέση ότι δεν θα καθορίζουν οι διακινητές, οι άθλιοι διακινητές το ποιος θα μπαίνει στην Ευρώπη. Αυτό το αποφασίζουμε εμείς ως κυρίαρχα κράτη, σε δεύτερο επίπεδο ως Ευρωπαϊκή ένωση με γνώμονα το τι τελικά είναι συμφέρον προς το συμφέρον των δικών μας χωρών. Εάν εμείς παραδείγματος χάριν χρειαζόμαστε οικονομικούς μετανάστες για να μαζέψουν τις ελιές μας αυτό θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα διήμερών συμφωνιών με κράτη τα οποία εμείς θα επιλέξουμε να κάνουμε αυτές τις συμφωνίες και αυτοί οι άνθρωποι να έρθουν νόμιμα με ασφάλεια, να εργάζονται με νομιμότητα και να μπορούν με ασφάλεια στη συνέχεια να επιστρέφουν στις χώρες τους.

Ν.Χ. Άκουσα τον κο Μουντζούρη, τον επανεκλεγέντα Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, να λέει ότι από 1500 μετανάστες που είχε στην περιοχή του, τώρα είχε 6500, μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Υπάρχει τέτοια έκρηξη;

Κ.Μ. Όχι. Και ούτε τα νούμερα αυτά είναι ακριβή αλλά ίσως θα πρέπει να σας θυμίσει ο κος Μουντζούρης ότι όταν ήρθαμε εμείς στα πράγματα, υπήρχαν 30.000 στη Λέσβο και μειώθηκαν στους αριθμούς για τους οποίους συζητούμε σήμερα που είναι κάπου μεταξύ 1000 και 3000-4000. Δεν είναι αριθμοί, που ένα νησί σαν τη Λέσβο το οποίο αποκτά και καινούργιες δομές δεν μπορεί να διαχειριστεί.

 

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ