Πολιτική

1/2/18 11:23

τελ. ενημ.: 2/2/18 12:24

Ήταν δίκαιο και... δεν έγινε ποτέ πράξη

ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ζητώντας από το Δημοτικό Συμβούλιο να βγάλει εκτός τους κατοίκους της Σούδας και τους καταστηματάρχες του κέντρου

Τον καταφανή εμπαιγμό σε βάρος των νησιωτικών κοινωνιών έρχεται να αναδείξει με τον πλέον περίτρανο τρόπο η απόφαση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής να μην αποζημιώσει, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όσους κατοίκους υπέστησαν ζημιές στις ιδιοκτησίες τους εξαιτίας του μεταναστευτικού.

Λίγες εβδομάδες μετά την επίσκεψη του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλα στη Χίο, οι δηλώσεις του ότι προωθείται άμεσα η καταβολή των αποζημιώσεων σε όσους έχουν πληγεί, μόνο ως κακόγουστο αστείο μπορούν να εκληφθούν, αφού αποδείχθηκαν υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, με στόχο να ηρεμήσουν τα πνεύματα στην παρουσία κυβερνητικών παραγόντων στο νησί.

Δεν δικαιούστε αποζημίωση

Την ώρα που το χρήμα ρέει άφθονο γύρω από τη διαχείριση του μεταναστευτικού, το Υπουργείο δηλώνει αδυναμία να ανταπεξέλθει στην καταβολή αποζημιώσεων, που για την περίπτωση της Χίου είναι κάτι λιγότερο από 60.000 ευρώ.

Και αυτό γιατί προ ημερών με έγγραφό του ζητούσε από τον Δήμο Χίου να εκδώσει νέα απόφαση, με την οποία θα ζητά την αποζημίωση μόνο των πληγέντων στην περιοχή της ΒΙ.ΑΛ..

Τι ζητούσε ο Δήμος

Από την αρχή της προσφυγικής κρίσης μέχρι και σήμερα ο Δήμος κατέγραψε σειρά καταστροφών και ζημιών καταφέρνοντας να τις ταξινομήσει ως εξής:

  • Στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνονται όσοι είχαν υποστεί φθορές στην ευρύτερη περιοχή της Σούδας, όπως σπάσιμο καταστημάτων, Ι.Χ. και δικύκλων.
  • Στη δεύτερη κατηγορία όσοι έχουν υποστεί ζημιά με την έννοια των διαφυγόντων κερδών, όπως για παράδειγμα η περίπτωση του Καφέ του Κήπου, όταν σε αυτόν φιλοξενούνταν εκατοντάδες πρόσφυγες.
  • Και στην τρίτη κατηγορία όσοι έχουν υποστεί φθορές σε αγροτικές καλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή του Χαλκειούς.

Να είχατε ασφαλιστεί…

Με τις μνήμες από τα επεισόδια και τις εντάσεις στη Σούδα να είναι ακόμα ζωντανές, το Υπουργείο έρχεται να αποδείξει ότι έχει μνήμη χρυσόψαρου, αφού οι δεσμεύσεις κυβερνητικών παραγόντων για αποζημιώσεις φαίνεται ότι τελικά πήγαν περίπατο.

Και αυτό γιατί το Υπουργείο αρνείται να αποζημιώσει τις δύο μεγαλύτερες κατηγορίες πληγέντων, πατώντας στην αιτιολογία ότι θα έπρεπε να είχαν ασφαλίσει τις περιουσίες τους, παρότι η ασφάλιση για τρομοκρατικές πράξεις και βανδαλισμούς δεν εμπίπτει στην κατηγορία της κύριας ασφάλισης.

Έτσι για την περίπτωση όσων υπέστησαν ζημιές σε Ι.Χ. αυτοκίνητα- δίκυκλα αλλά και καταστήματα στη Σούδα, θεωρεί ότι υπήρχε η δυνατότητα ασφάλισής τους από φθορές και βανδαλισμούς από τρίτους ενώ στην περίπτωση των διαφυγόντων κερδών προβάλλει το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει αντικειμενική κλίμακα υπολογισμού των κερδών που έχασε η κάθε επιχείρηση εξαιτίας του μεταναστευτικού.

Το μοναδικό που αποδέχεται το Υπουργείο, αφού δεν μπορεί να το αντικρούσει, είναι οι ζημιές που έχουν υποστεί ιδιοκτήτες καλλιεργειών στο Χαλκειός, τις οποίες μάλιστα αποτιμά σε χαμηλότερη κλίμακα από αυτή που έχει δηλωθεί.

 

«Δεν αλλάζει η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου»

Από την πλευρά της πάντως η δημοτική αρχή δηλώνει απρόθυμη να επαναφέρει το συγκεκριμένο ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο, λέγοντας ότι η απόφαση για καθολική αποζημίωση των πληγέντων είναι αυτή που εκφράζει το σύνολο των δημοτικών συμβούλων αλλά και της τοπικής κοινωνίας.

«Πρόκειται για μία ανεύθυνη στάση του Υπουργείου απέναντι σε ανθρώπους που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα εξαιτίας λανθασμένων χειρισμών της Κυβέρνησης. Είναι προφανές ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορεί να λάβει καμία άλλη απόφαση πέρα από αυτή που έχει λάβει μέχρι στιγμής και η οποία καταγράφει τις ζημιές και ζητά άμεσα την καταβολή αποζημιώσεων», ανέφερε στον «π» στέλεχος της δημοτικής αρχής.

 

Σχόλια άρθρου: 0

Δείτε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
300x250
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση