21.6.2017 9:42

Εξαρτημένη από τις διαθέσεις των Τούρκων η διατήρηση των ισορροπιών στα θαλάσσια σύνορα

Τον διακοσμητικό ρόλο των πλοίων του ΝΑΤΟ στο ανατολικό Αιγαίο αλλά και τη χαλαρή στάση των σκαφών και των πληρωμάτων της Frontex που υπηρετούν σε όλη την ανατολική ακτογραμμή της Ελλάδας επιβεβαιώνει βίντεο που αναρτήθηκε σε κανάλι του Youtube με την ονομασία «Aegean Hawk».

Σε αυτό καταγράφεται αναλυτικά ο τρόπος με τον οποίο η Τουρκική Ακτοφυλακή επιχειρεί ανενόχλητη εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, συνοδεύοντας βάρκα μεταναστών και αγνοώντας την παρουσία του Ολλανδικού σκάφους που εδρεύει στη Χίο καθώς και του Αλβανικού Πλοίου του ΝΑΤΟ που περιπολεί στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Τσεσμέ

«Με τις ευλογίες» της Τουρκικής Ακτοφυλακής

Το βίντεο που είναι τραβηγμένο το απόγευμα της 2ας Ιουνίου ξεκινάει με μία φουσκωτή λέμβο μεταναστών να εισέρχεται στην ελληνική πλευρά παρουσία τριών σκαφών. Πρόκειται για το Ολλανδικό σκάφος της Frontex, το Αλβανικό πλοίο του ΝΑΤΟ και το ταχύπλοο της τουρκικής ακτοφυλακής.  Όπως φαίνεται ξεκάθαρα στο οπτικό υλικό η τουρκική ακτοφυλακή αφού προηγουμένως έχει συνοδεύσει τους μετανάστες μέχρι την οριογραμμή, στη συνέχεια προπορεύεται εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, ακολουθεί η βάρκα των μεταναστών και τελευταίο παραμένει το σκάφος της Frontex.

Επικίνδυνοι ελλιγμοί

Στο επόμενο καρέ το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής πραγματοποιεί έναν επικίνδυνο ελλιγμό ερχόμενο κάθετα προς τη βάρκα των μεταναστών αλλά και προς το σκάφος της Frontex. Ακολουθούν μερικά δευτερόλεπτα κατά τα οποία οι Τούρκοι περιφέρονται γύρω από τους μετανάστες και κάνουν «παιχνίδια» μέσα στην ελληνική πλευρά. Λίγα λεπτά αργότερα φθάνει εντός της ελληνικής πλευράς ακόμη ένα μεγάλο σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής προς ενίσχυση του μικρότερου ταχύπλοου. Την ίδια ώρα η βάρκα των μεταναστών έχει εισέλθει για τα καλά πια στην ελληνική πλευρά και συνεχίζει προς τις ακτές.

Κοινή συνοδεία

Η προκλητική στάση των Τούρκων ολοκληρώνεται όταν το πλήρωμα του ταχύπλοου αποφασίζει να χαράξει πορεία προς τη Χίο και όντας ήδη στα ελληνικά χωρικά ύδατο. Από κοινού μάλιστα με το σκάφος της Frontex, όπως φαίνεται στο βίντεο, συνοδεύουν τη βάρκα των μεταναστών προς την περιοχή της Αγίας Ερμιόνης και λίγο αργότερα αποχωρεί.

Η άφιξη

Το βίντεο ολοκληρώνεται με το πλήρωμα του Ολλανδικού σκάφους της Frontex να συνοδεύει τη λέμβο των μεταναστών μέχρι την περιοχή της Αγίας Ερμιόνης όπου λίγα λεπτά αργότερα αποβιβάζονται στις ακτές.

Πάγια τακτική των Τούρκων

Το περιστατικό πάντως σύμφωνα με Χιώτες λιμενικούς δεν είναι το μοναδικό το οποίο καταγράφεται στoν θαλάσσιο δίαυλο μεταξύ Χίου – Τσεσμέ, αφού οι προκλήσεις από την πλευρά των Τούρκων είναι σε καθημερινό σχεδόν επίπεδο. Όπως εξηγούν οι ίδιοι στον «π» η αμφισβήτηση των θαλασσίων συνόρων ή καθυστερημένη ανταπόκριση στο κάλεσμα των νατοϊκών πλοίων να παρέμβουν πριν οι βάρκες περάσουν στην ελληνική πλευρά αποτελούν μέρος της πρακτικής της τουρκικής ακτοφυλακής που με κάθε τρόπο επιχειρούν να εγείρουν σειρά ζητημάτων στην ευαίσθητη περιοχή του ανατολικού Αιγαίου.

«Κάνουμε ότι είναι δυνατό προκειμένου να προασπίσουμε την ασφάλεια των συνόρων μας με κάθε τρόπο. Μπορεί οι εικόνες να προκαλούν περιέργεια σε όποιον δεν γνωρίζει, όμως αυτές τις συνθήκες καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε καθημερινά. Δυστυχώς έχουμε έναν κακό γείτονα», δηλώνει μάχιμο στέλεχος του Λιμεναρχείου της Χίου. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ