30.5.2020 12:04

Η Τουρκία «στοκάρει» πρόσφυγες και μετανάστες στον Τσεσμέ

Πηγή: Έντυπη έκδοση "π"

Φόβοι για μαζικές ροές από τον Ιούνιο με τις αρχές να προετοιμάζονται για τα χειρότερα

Την κινητοποίηση των ελληνικών αρχών προκαλούν οι πληροφορίες που φθάνουν από την απέναντι πλευρά του Αιγαίου, ότι δηλαδή η Τουρκία θα επιχειρήσει να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό αυτή τη φορά με ορμητήριο τα τουρκικά παράλια.

Παρότι κανείς θα υποστηρίξει ότι αυτή η πρακτική επιχειρήθηκε και πριν από δύο μήνες και απέτυχε, τα πράγματα αυτή τη φορά είναι πιο ανησυχητικά.

Και αυτό γιατί, όπως όλα δείχνουν, η γείτονα χώρα έχει επιλέξει για πρώτη φορά την τακτική του εγκλωβισμού μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών στην ευρύτερη περιοχή του Τσεσμέ, κάτι που στο άμεσο παρελθόν ουδέποτε συνέβη.

Απεναντίας ακόμα και τις ημέρες με τις μαζικές εισροές η πρακτική που ακολουθούνταν ήταν η άμεση μεταφορά μεταναστών και προσφύγων απευθείας από τη Σμύρνη με μεταφορικό μέσο προς τα παράλια του Τσεσμέ, λίγο πριν την επιβίβαση στις λέμβους και το ταξίδι με προορισμό τη Χίο, από σημείο και ώρα που επέλεγαν τα κυκλώματα των διακινητών.

Οι καταυλισμοί

Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούν μία σειρά γεγονότων που συμβαίνουν στα απέναντι παράλια με κυριότερο το ότι ο αριθμός των καταυλισμών, κυρίως άτυπων, συνεχώς αυξάνεται. Μάλιστα είναι το πιο ανησυχητικό από όλα είναι το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι καταυλισμοί είναι σε σημεία γειτνιάζοντα με παραλιακές περιοχές όπου κατά το παρελθόν έχει παρατηρηθεί ότι έχουν επιλεγεί από τα κυκλώματα των διακινητών ως σημεία εκκίνησης των λέμβων με προορισμό τη Χίο.

Επιπλέον, η δραστηριοποίηση πολλών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στην ευρύτερη περιοχή του Τσεσμέ, κατά τον τρόπο που λειτουργούν διάφορες Μ.Κ.Ο. στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, δηλαδή συγκέντρωση χρημάτων μέσω δωρεών από το διαδίκτυο, αναδεικνύουν τη μονιμότητα μίας κατάστασης στην απέναντι από τη Χίο πλευρά που μόνο εις βάρος του νησιού μας μπορεί να λειτουργήσει.

Αποφασισμένη η Ελληνική πλευρά

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση η Ελληνική Κυβέρνηση έχει αποφασίσει όχι μόνο να διατηρήσει την ασφάλεια των συνόρων στον υψηλότερο βαθμό αλλά να εντείνει ακόμη περισσότερο την επιτήρηση των θαλάσσιων περιοχών σε Χίο, Λέσβο και Σάμο.

Οι φόβοι ότι ένα πιθανό άνοιγμα των συνόρων ίσως δώσει και το αντίστοιχο μήνυμα στην απέναντι πλευρά ότι η κίνηση προς τα νησιά απελευθερώνεται, συνεχώς αυξάνονται, με τις ελληνικές αρχές να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν μαζικές μεταναστευτικές ροές.

Σε κάθε περίπτωση τα κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν ότι οι όποιες προκλήσεις είτε από τον Έβρο, είτε από τα νησιά δεν πρόκειται να παραμείνουν αναπάντητες, όπως δηλαδή συνέβη και το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου, όπου η γείτονα επιχείρησε να καταλύσει τα ελληνικά σύνορα από ξηρά και θάλασσα, βάζοντας μπροστά ταλαιπωρημένους πρόσφυγες και μετανάστες που επιζητούσαν διακαώς την έξοδό τους από την Τουρκία και την μετάβασή του σε κάποια από τις χώρες της Ευρώπης.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ