30.1.2018 16:25

ΒΙΝΤΕΟ- Στηρίζει το δίκαιο αίτημα των νησιωτών για αποσυμφόρηση η Διεθνής Αμνηστία

• Να σταματήσει ο γεωγραφικός περιορισμός προσφύγων και μεταναστών ζήτησε από τη Χίο ο Διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος Γαβριήλ Σακελλαρίδης

Ολοένα και περισσότερο πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν την άρση του γεωγραφικού περιορισμού προσφύγων και μεταναστών αντί του πολύμηνου εγκλωβισμού τους στα νησιά, με ανυπολόγιστες συνέπειες τόσο ως προς τις συνθήκες διαμονής όσο και προς τις συνέπειες στις τοπικές νησιωτικές κοινωνίες.

Αυτή τη φορά ένα πρώην στέλεχος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, με την ιδιότητα του Διευθυντή του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας έρχεται να «αδειάσει» την πολιτική του Γ. Μουζάλα καθώς και όσων επιμένουν να προκρίνουν τη γιγάντωση των hotspot αντί της αποσυμφόρησης των νησιών.

Η επίσκεψη

Το κλιμάκιο της Διεθνούς Αμνηστίας, βρέθηκε στο νησί μας το πρωί της Τρίτης, πραγματοποιώντας επιτόπια αυτοψία στη ΒΙ.ΑΛ. έχοντας την ευκαιρία να διαπιστώσει από πρώτο χέρι τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες διαβιούν πρόσφυγες και μετανάστες. Παράλληλα ενημερώθηκε εκτενώς για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο νησί, πραγματοποιώντας συνάντηση με τους Α. Τζιώτη και Γ. Καραμανή στο γραφείο δημάρχου.

Όπως εξήγησε ο κ. Σακελλαρίδης η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας που έχει ξεκινήσει τον τελευταίο χρόνο, ώστε να ασκηθεί πολιτική πίεση τόσο στην Ελληνική Κυβέρνηση όσο και στην Ε.Ε., προκειμένου να αρθεί ο γεωγραφικός περιορισμός των προσφύγων και να σταματήσουν τα νησιά να αποτελούν αποθήκες ψυχών.

Παράλληλα, αναγνώρισε το δυσανάλογο βάρος που έχουν επωμιστεί οι νησιώτες εξαιτίας της λανθασμένης διαχείρισης του μεταναστευτικού, συνηγορώντας μάλιστα στο επιχείρημα ότι ο γεωγραφικός αποκλεισμός αποτελεί ένα αμφιλεγόμενο μέτρο που δεν προκύπτει από την ούτως ή άλλως προβληματική συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας.

«Ο γεωγραφικός αποκλεισμός στα νησιά είναι καθαρά μια πολιτική απόφαση, αντιβαίνει στις διεθνείς συνθήκες για τους πρόσφυγες και δεν φαίνεται να προκύπτει από την συμφωνία Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης  – Τουρκίας» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι οι κοινωνίες των νησιών δεν μπορούν να σηκώνουν το βάρος.

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ