19.12.2017 15:20

ΒΙΝΤΕΟ- Στα άκρα η σύγκρουση Δήμου - Μουζάλα για την επέκταση της ΒΙ.ΑΛ.

Στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης η συζήτηση για τα νέα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε ο Δήμος

Τεντώνει επικίνδυνα το σχοινί μεταξύ του Δήμου Χίου και του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής καθώς η ανακοίνωση της απόφασης του Ειρηνοδικείου, με βάση την οποία απορρίπτονται τα ασφαλιστικά μέτρα που είχε καταθέσει ο Δήμος κατά της επέκτασης του hotspot, σήμανε ένα νέο γύρο εξελίξεων, κύριο χαρακτηριστικό του οποίου είναι η άνευ προηγουμένου σύγκρουση μεταξύ των δύο πλευρών.

Το σκεπτικό της απόρριψης

Στο σκεπτικό της απόφασης της Ειρηνοδίκη σημειώνεται ότι δεν στοιχειοθετείται παραβίαση των όρων του χρησιδανείου για την παραχώρηση της ΒΙ.ΑΛ. αφού δεν περιγράφεται ούτε ο ελάχιστος αριθμός οικίσκων που πρέπει να τοποθετηθούν αλλά ούτε και ο ελάχιστος αριθμός φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Παράλληλα η Ειρηνοδίκης προσθέτει και την ανθρωπιστική παράμετρο του θέματος, σημειώνοντας ότι η διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής είναι το υπέρτατο αγαθό, κάτι που κατά καιρούς προφασίζεται ο ίδιος ο Γ. Μουζάλας προκειμένου να βάλει το μαχαίρι στο λαιμό των νησιωτικών κοινωνιών.

Ομόφωνα συνέχιση της σύγκρουσης

Υπό το βάρος των εξελίξεων το πρωί της Τρίτης συνεδρίασε εκτάκτως η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, εντός της οποίας συζητήθηκαν οι εξελίξεις και όλα τα ενδεχόμενα με βάση την απόφαση του Ειρηνοδικείου.

Για πρώτη φορά από την έναρξη της μεταναστευτικής κρίσης μέχρι σήμερα επικράτησε πλήρης σύμπλευση απόψεων προς την κατεύθυνση της ευθείας σύγκρουσης με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

«Μας προκαλεί απορία το γεγονός ότι το Υπουργείο θέλει να προχωρήσει με έναν εντελώς λάθος τρόπο, μεγαλώνοντας μία λάθος δομή και να την επαυξήσει χωρίς να έχει φροντίσει να καλύψει τα κενά», ανέφερε ο δήμαρχος Μ. Βουρνούς.

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η τοποθέτηση του συμβούλου της αντιπολίτευσης, Στ. Καμπούρη, που σημείωσε ότι «είναι πραγματικά εντυπωσιακό το πόσο άμεσα αντανακλαστικά επιδεικνύει το Δημόσιο. Θα παρακαλούσα να έχει τα ίδια αντανακλαστικά και στις συναλλαγές του με τους Χιώτες».

Την άποψη ότι παίζονται παιχνίδια σε βάρος της Χίου και των Χιωτών επεσήμανε στην τοποθέτησή του και ο δημοτικός σύμβουλος, Ν. Νύκτας, προσθέτοντας ότι για οτιδήποτε κι αν ακολουθήσει την κύρια ευθύνη την έχει η ίδια η κυβέρνηση.

Νέα ασφαλιστικά και επιστροφή του ακινήτου

Στις νομικές διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθήσει ο Δήμος αναφέρθηκε ο δικηγόρος Ν. Νύκτας. Ο κ. Νύκτας εξήγησε ότι υπάρχει η δυνατότητα έφεσης κατά της απόφασης του Ειρηνοδικείου, κάτι όμως που είναι αρκετά χρονοβόρο.

«Αυτό που προτείνω είναι να καταθέσουμε άμεσα νέα αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο Μονομελές Πρωτοδικείο Χίου, μέσα από την οποία θα καταδεικνύουμε στον Πρόεδρο του Δικαστηρίου ότι υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ότι μέσα από τη διαδικασία επέκτασης βλάπτεται ο Δήμος, η Χίος αλλά και οι κάτοικοι του Χαλκειούς», ανέφερε και προσέθεσε: «Πως είναι δυνατόν να θέλουν να τοποθετήσουν οικίσκους σε μία περιοχή όπου από την Πυροσβεστική έχει χαρακτηριστεί ζώνη πυρασφάλειας;».

Συμπληρωματικά προς την εισήγηση του Ν. Νύκτα ο Μαν. Βουρνούς υπενθύμισε ότι μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου το Υπουργείο θα πρέπει να παραδώσει το κτίριο στον Δήμο, προαναγγέλλοντας μάλιστα και κατάθεση αγωγής εξώσεως από το χώρο με ό,τι αυτό συνεπάγεται. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ