18.5.2017 15:17

ΒΙΝΤΕΟ- Χέρι – χέρι Κυβέρνηση και Δημοτική Αρχή Βουρνού

«Με επίσημη σφραγίδα του Δημοτικού Συμβουλίου, ο εγκλωβισμός των μεταναστών στο νησί μας»

Τα πυρά τους κατά της Δημοτικής Αρχής του Μανώλη Βουρνού, εξαπέλυσαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν λίγο πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πέμπτης, τα στελέχη της Παγχιακής Επιτροπής Αγώνα.

Όπως τόνισαν το επίκεντρο των 14 προτάσεων του πορίσματος της διαπαραταξιακής επιτροπής, ήταν τελικά το ζητούμενο, το οποίο αναιρεί αμέσως όλες τις υπόλοιπες προτάσεις, δηλαδή η δημιουργία Κέντρου Κράτησης (ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ.)

Γινόμαστε νέα Αμυγδαλέζα

Αναφαερόμενα στο ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. τα μέλη της Παγχιακής Επιτροπής το χαρακτήρισαν ως μία φυλακή με ειδικές εγκαταστάσεις κράτησης υπηκόων τρίτων χωρών, σε βάρος των οποίων έχουν εκδοθεί αποφάσεις απέλασης ή επιστροφής .

«Ο τόπος μας αποκτά σημείο διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών με ένα χώρο που έχει ταυτιστεί στο παρελθόν μόνο με σημεία κράτησης της ενδοχώρας (η ''περίφημη'' Αμυγδαλέζα, είναι ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ.). Δηλαδή το νησί μας θα γίνει σημείο επιστροφών ή κράτησης από όλη την Ελλάδα και όχι μόνο από τη Χίο!», ανέφεραν.

Γκρίζα ζώνη και ενδιάμεσο φίλτρο η Χίος

Εξηγώντας τις αντιρρήσεις τους σχετικά με το πόρισμα της διαπαραταξιακής επιτροπής του Δήμου, τα μέλη της Παγχιακής τόνισαν ότι πουθενά δεν αναφέρεται η χωρητικότητα του κέντρου και ο μέγιστος χρόνος διαμονής σε αυτό.

«Γίνεται αποδοχή λοιπόν, ότι η μεταναστευτική διαχείριση θα γίνεται πλέον σε μία ευαίσθητη περιοχή. Εμπλέκονται θέματα ασύλου πρώτου, δευτέρου βαθμού και μακροχρόνιας έως μόνιμης παραμονής, των νεοεισερχόμενων παράνομα στο νησί μας, (μία πολυεθνική κοινότητα από διάφορα επαγγέλματα θα τρέφεται γύρω από αυτό το σύστημα μετατρέποντας την Χίο και με βούλα σε γκρίζα ζώνη και ενδιάμεσο χώρο-φίλτρο).Θα γίνει λοιπόν πλέον και με επίσημη σφραγίδα του Δημοτικού Συμβουλίου ο εγκλωβισμός του μεταναστευτικού πληθυσμού στο νησί μας, σε πλήρη ταύτιση με την πολιτική της κυβέρνησης», εξήγησαν.

Αγνόησαν το πόρισμα του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου

Από τα λεγόμενά τους δεν έμεινε ασχολίαστο και το γεγονός ότι μέσα στο πόρισμα ο Δήμος δεν περιλαμβάνει το πόρισμα του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου που αναιρεί επί της ουσίας την απόφαση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να εγκλωβίσει χιλιάδες μετανάστες στα νησιά.

«Θα αποδεχθούμε τον ''ανθρωπιστικό'' μας ρόλο ως το νησί φυλακή για την υπόλοιπη Ελλάδα και την Ευρώπη, αγνοώντας τελείως το πόρισμα του δικηγορικού συλλόγου Χίου ;», είπαν, για να καταγγείλουν λίγα λεπτά αργότερα «μαγειρεμένα» στατιστικά στοιχεία που δείχνουν τη Χίο να αντιμετωπίζει μεγαλύτερο πρόβλημα από όλα τα υπόλοιπα νησιά, με στόχο να δεχθεί η τοπική κοινωνία ακόμα μία δομή.

Δεν θα υπάρξει βελτίωση

Θέλοντας να αποδείξει τα λεγόμενά της, η Παγχιακή Επιτροπή ανέφερε ότι στη Λέσβο λειτούργει ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. από το 2015, περισσότερο από 2 χρόνια δηλαδή και παρόλη την επικοινωνιακή καταιγίδα το τελευταίο διάστημα, κανένα αριθμητικό στοιχείο δεν αποδεικνύει την βελτίωση.

«Αν κάποιοι την προηγούμενη φορά ψήφισαν για την ΒΙ.ΑΛ. και νομίζουν ότι εξαπατήθηκαν, σήμερα δυστυχώς δεν θα υπάρχει κανένα ελαφρυντικό στοιχείο».

Προσπαθούν να το ψηφίσουν χωρίς αντιδράσεις

Τέλος τα μέλη της Παγχιακής καυτηρίασαν την ένδειξη του κατεπείγοντος του Δ.Σ., λέγοντας ότι προσβλέπει στο να περάσει το θέμα γρήγορα και να μην τύχει της ανάλογης εμπεριστατωμένης ενημέρωσης, χωρίς την παρουσία και την πρόσκληση σ’ αυτό όσο το δυνατόν περισσότερων φορέων.

«Παλαιότερα οι ιθαγενείς αποκόμιζαν χάνδρες και καθρεφτάκια για να ενδώσουν . Σήμερα, οι πλασιέ των Βρυξελλών ούτε αυτό δεν είναι άξιοι να πάρουν (άμεσο κλείσιμο Σούδας και άμεση αποσυμφόρηση του νησιού)», κατέληξαν, επαναλαμβάνοντας ότι μοναδική απάντηση απέναντι στην κυβερνητική αναλγυσία είναι η πιστή εφαρμογή των 9 θέσεων που κατέθεσε η Παγχιακή και υιοθέτηση το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου.

 

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ