18.4.2018 22:45

Ανατρέπει ο Βίτσας την απόφαση του ΣτΕ. Τι θα κάνει η αντιπολίτευση;

Προετοιμασμένη για την αρνητική για εκείνη τροπή από την ετυμηγορία του Συμβουλίου της Επικρατείας εμφανίζεται η κυβέρνηση. Ο υπουργός Μεταναστατευτικής Πολιτικής είχε έγκαιρα θέσει σε επιφυλακή το νομοπαρασκευαστικό τμήμα του Υπουργείου και αναμένεται, ίσως και κατά τη διάρκεια της αυριανής ημέρας, να καταθέσει νομοθετική πράξη με την οποία ο περιορισμός της μετακίνησης μεταναστών και προσφύγων από τα νησιά πρώτης υποδοχής θα επικυρώνεται με νόμο, ο οποίος θα δίνει απαντήσεις στα κενά που εντόπισε το ανώτατο δικαστήριο.

Ανομολόγητες δεσμεύσεις;

Να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι ο Δημ. Βίτσας ακολουθεί πιστά την πολιτική του προκατόχου του, η οποία έρχεται να επικυρωθεί πια ως βασική κυβερνητική κατεύθυνση. Ο εγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών αποτελεί καθαρή κυβερνητική βούληση, έρχεται μάλιστα να υπερκεράσει ακόμα και την απόφαση του ΣτΕ. Ενισχύεται έτσι η φημολογία ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει ανομολόγητες δεσμεύσεις τήρησης μιας στρεβλής και καταδικαστικής για τα νησιά Συμφωνίας, την πιστή εφαρμογή της οποίας μάλιστα δεν αναστέλλει ούτε εν μέσω περιόδου κορύφωσης της Τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο.

Η αντιπολίτευση;

Η νομοθετική πρωτοβουλία Βίτσα φέρνει όμως προ των ευθυνών τους και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η απόφαση του ΣτΕ, η οποία μάλλον τα αιφνιδίασε, καθώς επισήμως κανένα δεν την έχει μέχρι τώρα σχολιάσει, υποχρεώνει τα κόμματα να λάβουν καθαρή θέση. Συντάσσονται με τον εγκλεισμό των προσφύγων και μεταναστών στα νησιά ή θα αποδεχτούν τα σοβαρά νομικά ερείσματα που προσφέρει και σε πολιτικό επίπεδο η απόφαση του ΣτΕ;

Το νομοθέτημα Βίτσα το ανέμεναν τα νησιά. Η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να μεταβάλλει πολιτική στο μεταναστευτικό. Ορίζει ως ζώνη αποκλεισμού τα 5 νησιά και δεν το διαπραγματεύεται. Τα κόμματα όλου του πολιτικού φάσματος διαφοροποιούνται στο καθοριστικό αυτό σημείο ή επιβεβαιώνουν τους φόβους των νησιών ότι αν αλλάξει ο Μανολιός απλώς θα βάλει τα ρούχα του αλλιώς;

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ