22.5.2024 14:00

Άγγελος Συρίγος: «Καμία επαγρύπνηση για το μεταναστευτικό» (Video)

«Η Ε.Ε. αντιμετωπίζει πλέον τα νησιά όχι ως σημεία εισόδου μεταναστών αλλά όρια της χώρας και της Ευρώπης»

Στην εξέλιξη του μεταναστευτικού αλλά και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο Βουλευτής Α’ Αθηνών Άγγελος Συρίγος, με αφορμή την παρουσία του στη Χίο, ως μέλος του κλιμακίου της Ν.Δ. υπό τον υφυπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Παππά.

Η επίσκεψη είχε διττό σκοπό: αφενός, την αντιμετώπιση θεμάτων του Υπουργείου του κ. Παππά, αφετέρου, την προετοιμασία για τις επερχόμενες Ευρωεκλογές.

Ο κ. Συρίγος τόνισε την κρισιμότητα των Ευρωεκλογών, επισημαίνοντας τη σημασία της Χίου, ενός νησιού που έχει βιώσει εντόνως τις επιπτώσεις του μεταναστευτικού ζητήματος. «Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο νησί, αυτό της Χίου, το οποίο γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει μεταναστευτικό, τι σημαίνει προστασία συνόρων», δήλωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτήν την προσπάθεια.

Εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά

Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Συρίγος ανέφερε τρία βασικά σημεία που έχουν αλλάξει την εικόνα των διμερών σχέσεων:

  1. Διακοπή Αερομαχιών: Οι αερομαχίες, οι υπερπτήσεις και οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου έχουν σταματήσει εδώ και 16 μήνες. Αυτή η εξέλιξη θεωρείται ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών.
  2. Visa Express για Τουρκικούς Τουρίστες: Η εισαγωγή της Visa Express για τους Τούρκους τουρίστες έχει ενισχύσει τον τουρισμό της Χίου, προσφέροντας μια οικονομική ανάσα στο νησί. Αυτή η πολιτική διευκολύνει την είσοδο των Τούρκων πολιτών στην Ελλάδα, ενισχύοντας τις διμερείς σχέσεις μέσω της τουριστικής ανάπτυξης.
  3. Στενή Συνεργασία για τον Περιορισμό των Ροών: Η στενή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει περιορίσει τις μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία προς την Ελλάδα. Αν και δεν έχει επιτευχθεί το επιθυμητό επίπεδο συνεργασίας, αυτή η πρόοδος είναι σημαντική σε σχέση με το παρελθόν.

Προκλήσεις στο Μεταναστευτικό

Ο κ. Συρίγος επεσήμανε ότι το μεταναστευτικό πρόβλημα παραμένει και ότι απαιτείται διαρκής επαγρύπνηση. Η Τουρκία φιλοξενεί πάνω από πέντε εκατομμύρια μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι μπορεί ανά πάσα στιγμή να επιλέξουν να κινηθούν προς την Ευρώπη. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Συρίγος εξήρε το έργο του λιμενικού σώματος, το οποίο όπως είπε «κάνει εξαιρετικά τη δουλειά του».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ