18.2.2020 15:41

500 πρόσφυγες στη ΒΙ.ΑΛ. έτοιμοι για αναχώρηση αλλά…

Πάνω από 1.840 άτομα σε διαμερίσματα της πόλης

Ενδιαφέροντα στοιχεία που μαρτυρούν την εικόνα χάους που επικρατεί γύρω από τη διαχείριση του μεταναστευτικού και στη Χίο, αναδεικνύονται μέσα από την πρώτη οργανωμένη απόπειρα καταγραφής του μεταναστευτικού πληθυσμού στο νησί, με πρωτοβουλία του Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου.

Άλλα λένε τα χαρτιά, άλλα η πραγματικότητα

Όπως προκύπτει από αυτά, ο συνολικός αριθμός προσφύγων και μεταναστών στη Χίο ανέρχεται σε 5.700 άτομα εκ των οποίων οι 5.400 διαμένουν σε ΒΙ.ΑΛ. και σε διαμερίσματα της πόλης ενώ 300 είναι τα ασυνόδευτα παιδιά που διαμένουν σε ξεχωριστή δομή εντός κι εκτός Κ.Υ.Τ..

Ένα από τα βασικότερα πάντως προβλήματα που έχει εντοπίσει το κυβερνητικό επιτελείο, είναι το γεγονός ότι ενώ τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν ότι σε διαμερίσματα στην πόλη της Χίου διαμένουν 294 άτομα, ο πραγματικός αριθμός υπολογίζεται στα 1.840 άτομα. Όπως εξήγησε στον «π» κυβερνητικό στέλεχος ο συγκεκριμένος αριθμός προκύπτει βάσει των μερίδων του φαγητού, για τη χορήγηση των οποίων επιβάλλεται η χρήση σχετικής κάρτας από πρόσφυγες και μετανάστες.

«Υπάρχουν άτομα που έρχονται στη ΒΙ.ΑΛ. και παίρνουν πάνω από 10 -20 μερίδες φαγητό για την πόλη, τις οποίες τις μεταφέρουν με ταξί. Κανονικά αυτά τα διαμερίσματα είναι 2 ή 3 άτομα και μπορεί να διαμένουν και 10 και 15 άτομα ταυτόχρονα στο ίδιο διαμέρισμα», ανέφερε στον «π» το ίδιο στέλεχος.

Έτοιμοι προς αναχώρηση 500 πρόσφυγες

Η ίδια χαώδης κατάσταση επικρατεί και σε ότι αφορά στα άτομα που έχουν όλες τις προϋποθέσεις για τη μεταφορά τους σε δομές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Σύμφωνα με τα στοιχεία σήμερα 18/2 στη Χίο υπάρχουν συνολικά 100 άτομα με έτοιμα χαρτιά προς αναχώρηση και περί τα 400 άτομα τα οποία μπορούν να μεταφερθούν στην ενδοχώρα εξαιτίας του γεγονότος ότι ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες μεταναστευτικού πληθυσμού.

Το πρόβλημα κατά την κυβέρνηση είναι ότι αφενός οι δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα στην παρούσα φάση είναι υπερπλήρεις, αφετέρου ο σχεδιασμός για τη δημιουργία νέων κέντρων έχει καθυστερήσει υπερβολικά.

Το μεγάλο ερωτηματικό πάντως, για το τι θα απογίνουν τα νησιά από την άνοιξη και μετά, με δεδομένη την αύξηση των προσφυγικών ροών, ακόμη παραμένει αναπάντητο.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ