6.6.2017 17:17

4 Προαπαιτούμενα του Τόσκα από τον Δήμο Χίου για το «18»

ΤΙ ΖΗΤΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. ΣΤΟ ΑΙΠΟΣ

Σε κατεύθυνση συμβιβασμού με τις αρχές και συνάμα συνεπές στην ασφυκτική πίεση προς την κοινωνία της Χίου πορεύεται το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Στην πρώτη του αντίδραση μετά την απόρριψη από το Ηγουμενοσυμβούλιο της Ιεράς Μονής Μερσινιδίου της πρότασης προσωρινής λειτουργίας ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. στην περιοχή, το Υπουργείο επανέρχεται με επιστολή σε Δήμο και Περιφέρεια και συνεχίζει να πιέζει για άμεση απάντηση για το 18ο χλμ. Χίου – Βολισσού, προφανώς έχοντας υπερβεί όλα τα τεχνικά εμπόδια για την κατασκευή του.

Στην επιστολή του ζητά:

1. Ο χώρος που θα υποδειχθεί να περιγράφεται σε τοπογραφικό διάγραμμα 30 στρ.. Να σημειωθεί ότι ήδη οι δημοτικές υπηρεσίες έχουν εκπονήσει τοπογραφικό 150 στρ.!

2. Η περιοχή να έχει πρόσοψη τουλάχιστον 100 μέτρων επί κεντρικής οδικής αρτηρίας.

3. Να υπάρχει έγγραφη βεβαίωση από τη Δασική Υπηρεσία ότι είναι μη αναδασωτέα. Ήδη ο δασάρχης προφορικά δεν θέτει τέτοιο ζήτημα.

4. Ο χώρος να παραχωρηθεί χωρίς ανταλλάγματα ή περιοριστικούς όρους από το Δημοτικό Συμβούλιο ως την προσεχή Πέμπτη.

Ο τελευταίος ανεπίτρεπτος και εκβιαστικός όρος, να ζητείται δηλαδή από το Δήμο να παραδοθεί μια έκταση του χωρίς να γνωρίζει τι και πως, άμεσα ή μελλοντικά, θα σχεδιαστεί, υποχρεώνει τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, αν υπακούσει, να συγκαλέσει αύριο ή το αργότερο μεθαύριο έκτακτη συνεδρίαση.

Λευκή επιταγή;

Το ερώτημα είναι αν η δημοτική αρχή, δεδομένου ότι οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης έχουν διαφορετική θέση, θα αποδεχτεί να δώσει λευκή επιταγή στον κ. Τόσκα και την κυβέρνηση, εκχωρώντας «με τη βούλα» το συγκεκριμένο χώρο, για τον οποίο εκ μέρους του Υπουργείου δεν κατατίθεται το παραμικρό, έστω ενημερωτικό, σημείωμα προθέσεων. Τι θα κατασκευαστεί στο Αίπος; Ποια θα είναι η χωρητικότητα της δομής; Ποιες δεσμεύσεις για το κλείσιμο άλλων καταυλισμών αναλαμβάνονται; Τι χρονοδιαγράμματα υπάρχουν;

Άλλης μορφής διαπραγμάτευση

Μια άμεση θετική ανταπόκριση στο αίτημα Τόσκα κλείνει κάθε περιθώριο μεταγενέστερης ουσιαστικής διαπραγμάτευσης με κυβέρνηση και Ε.Ε.. Η κοινωνία της Χίου αντιλαμβάνεται ότι η τακτική διαπραγμάτευσης που ακολουθούν οι θεσμικοί μας εκπρόσωποι είναι τραγική και απεμπολεί τα συμφέροντα του νησιού. Απαιτεί να επιβάλλουν στην κυβέρνηση τη συνολική διαπραγμάτευση και μόνο τότε να τεθούν όλα στο τραπέζι του διαλόγου. Θα κάνουν και νέο ολίσθημα τα στελέχη της δημοτικής εξουσίας ή θα εκμεταλλευτούν τη χρυσή ευκαιρία να δραπετεύσουν από τα σωρευτικά λάθη τακτικής τους του τελευταίου χρόνου; 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ